Novaković-Đurović: Odlučni smo da iskoristimo momenat kako bismo ubrzali pregovore sa EU

U Briselu je danas održan 12. sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije, a delegaciju naše države predvodila je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović.
Novaković-Đurović: Odlučni smo da iskoristimo momenat kako bismo ubrzali pregovore sa EU

Foto: gov.me

Ona je porulila kako je Crna Gora “odlučna da iskoristi aktuelni momenat u cilju intenziviranja reformskih aktivnosti i ubrzanja pristupnih pregovora s EU”.

“Ipak, imajući u vidu kontekst Nove metodologije proširenja, u kojoj se ističe da ,,nijedno novo poglavlje neće biti zatvoreno dok se ne ispune privremena mjerila u poglavljima 23 i 24”, Vlada Crne Gore je u potpunosti svjesna činjenice da će upravo reforme u oblasti pravosuđa i vladavine prava odrediti dalju dinamiku integracionog procesa. Zbog toga pitanje izbora preostalih sudija Ustavnog suda predstavlja apsolutni prioritet za Crnu Goru, kako bi se stvorili uslovi za nesmetano i stabilno funkcionisanje sistema vladavine prava, u kojem Ustavni sud zauzima centralno mjest”, stoji u saopštenju Generalnog sekretarijata Vlade.

Vršiteljka dužnosti direktorke za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o proširenju Mičela Matuela istakla je da sastanak Odbora predstavlja priliku da se sagleda razvoj događaja u Crnoj Gori i da se naglasi potreba da Crna Gora izgradi konsenzus o reformama vezanim za EU kako bi napredovala u procesu pristupanja EU na osnovu poboljšane metodologije proširenja.

“Gospođa Matuela je naglasila da Crna Gora treba proaktivno da pojača i osnaži svoje reformske napore i izbjegne bilo kakve preokrete, posebno u osnovama. Za napredak u pristupanju EU, štopredstavljaželjuvelike vecine građana Crne Gore, svi politički akteri moraju podržati stabilnost i funkcionalnost demokratskih institucija, a najvažniji prioritet je Ustavni sud. Ustavni sud koji u potpunosti funkcioniše je ključan za osiguranje poštovanja osnovnih prava svih građana Crne Gore i očuvanje stabilnosti institucija”, dodaje se u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Pripravnici u sudovima i državnim tužilaštvima: Nećemo dozvoliti da se zarade sa 80 smanje na 70 odsto

Drašković: Udar na sudije i tužioce zbog naopakog tumačenje Ustava

Skupština razriješila Konjevića i Krivokapića,  bez većine za sudije Ustavnog suda

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

IZA KULISA: Da li se u Crnoj Gori stvara policijska država

RASTODER: Na parlamentranim izborima nastupiti u dvije građanske kolone i sa novim liderima, da ne bi potomke zadužili gubitkom države

FOTO – Miško Đukić se skinuo na Gorici: Nije Tramp lud, zbog ovakvih ima da izbije Treći svjetski rat

Air Montenegro za STANDARD: Putnicima sa leta iz Ljubljane ponuđeno više opcija od refundacije karte do zamjene termina