Izvor: Pobjeda

Novović „čuva leđa“ odlazećem premijeru

Glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću alibi, za nepostupanje u slučajevima veza odlazećeg premijera Dritana Abazovića sa mafijom, odnosno takozvanim škaljarskim klanom, je - njegov prethodnik Milivoje Katnić, odnosno, navodna činjenica da je i on imao sve te informacije pa nije inicirao istrage?!
Novović „čuva leđa“ odlazećem premijeru

Gradskoj RTV u neđelju su stigli odgovori iz Specijalnog tužilaštva, gotovo mjesec i po pošto su im dostavljeni, a suština odgovora na većinu pitanja je da istraga ili neće biti i da će i one koje su otvorene biti okončane bez optužujućeg akta.

„SKAJ“ KOMUNIKACIJA
Na pitanje da li će Abazović biti saslušan u vezi sa objavama M portala u kojima se iz komunikacije putem „Sky“ aplikacije otkriva njegova veza sa šefovima kriminalnog klana „Škaljari“, kako prenosi Gradska RTV, dobili su odgovor da je taj slučaj već bio „predmet ocjene od strane tadašnjeg glavnog specijalnog tužioca i njegovog tima specijalnih tužilaca“ i da su u slučaju „Skaj“ komunikacija „donijete odluke u krivičnim predmetima, odnosno podignute optužnice protiv određenih lica za određena krivična djela“.

Istakli su i da se radi o komunikaciji „pojedinih lica, koju već neko vrijeme objavljuje M portal“.

Odgovoreno im je i da je Abazović saslušan u STD-u 5. septembra ove godine o saznanjima koja je iznosio 19. avgusta u Skupštini Crne Gore, ali, kako su pojasnili, samo u dijelu koji se tiče stvarne nadležnosti ovog tužilaštva.

Abazović je 19. avgusta, tokom skupštinske rasprave o nepovjerenju njegovoj vladi, iznio niz optužbi na račun funkcionera Demokratske partije socijalista, bivšeg specijalnog tužioca Katnića i policijskog funkcionera Zorana Lazovića, te kritičkih medija, ističući imenom izvršnog direktora i glavnog i odgovornog urednika Pobjede Draška Đuranovića, kao i na račun kompanije „Bemaks“, sve ih uvezujući u kriminalnu šemu šverca cigareta i saradnje sa drugim mafijaškim klanom – kavačkim.

Ovih dana, međutim, ispostavilo se da se duvan u našoj zemlji krijumčari uz podršku države, a sa državnim švercom duvana dovode se u vezu i neki funkcioneri Abazovićeve partije Ura.

Iza ove istrage stajala je Agencija za nacionalnu bezbjednost, pa je Abazović poslije nekoliko dana smijenio direktora te službe Sava Kenteru!

KRIPTOVANI TELEFONI
Specijalno tužilaštvo, kako su odgovorili Gradskoj RTV, neće pokretati postupak ni povodom informacije da je Abazović posjedovao i koristio kriptovani telefon, što je i sam potvrdio.

Iz SDT-a su pojasnili da u tom činu ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično djelo iz stvarne nadležnosti ove ustanove, već je to sfera interesovanja eventualno Agencije za sprečavanje korupcije.

I u ovom slučaju su ponovili da su podaci o nabavci kriptovanog telefona bili u posjedu prethodnih rukovodilaca SDT-a i SPO-a.

Abazović tvrdi da je kriptovani telefon dobio na poklon od jednog javnog funkcionera čije ime neće da saopšti, Antena M je objavila da je to njegov partijski kolega Rade Milošević. Prvo je mjesecima bio kategoričan da nikada nije upotrijebio taj telefon, a onda je nedavno rekao kako ga je koristio samo jednom?!

Milošević je bio Abazovićev čovjek na čelu Uprave prihoda i carina, i zajedno su, u više navrata, organizovali javne, navodne, akcije spaljivanja zaplijenjenih cigareta, što je sve bilo, kako se ispostavlja, samo predstava. Samo neznatan dio cigareta je spaljivan, a ostatak je, sudeći prema dostupnim informacijama, krijumčaren.

Zbog sumnje da su bili dio te švercerske mreže uhapšeno je više uposlenika Uprave prihoda i carina, a privođen je i Milošević. Nakon što je dao izjavu pušten je, ali mu je oduzet telefon. Prošle sedmice podnio je ostavku.

PETAR KNEŽEVIĆ
Specijalno tužilaštvo, sudeći prema odgovorima Gradskoj RTV, neće se baviti ni slučajem jednog od komandanata Protivterorističke jedinice Petrom Kneževićem, koji je, sudeći prema sadržaju audio zapisa dostavljenih u maju građanskim aktivistima Svetlani Pajović-Musić i Aleksandru Saši Zekoviću, 5. septembra prošle godine, tokom akcije nasilnog ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru, komandovao kriminalnim bandama koje su čekale naređenje da se naoružani zapute na Cetinje i obračunaju sa građankama i građanima koji su u prijestonici organizovali protest.

Na pitanje u kojoj je fazi slučaj Petra Kneževića, koji je dovođen u vezu sa kriminalnim grupama i ekstremistima bliskim Crkvi Srbije, rekli su da je predmet u fazi izviđaja.

U dosadašnjem toku postupka su prikupljene informacije od građana P. K. i A. S. Z. i određeno informaciono-tehničko ispitivanje kojim je utvrđeno da se ne radi o autentičnom snimku. Izrada odluke je u toku – saopštili su oni.

U fazi izviđaja je i slučaj dvojice bliskih saradnika Abazovića, iz organizacije Civis, koja je u koaliciji sa Urom – odlazećeg ministra bez portfelja Zorana Miljanića i poslanika Srđana Pavićevića. Njih dvojica dovode se u vezu sa pokušajem sprečavanja istrage protiv LOB kladionica zbog čega su, navodno, nagrađeni televizorima od 55 inča.

Taj izviđaj je dio izviđaja u okviru već formiranog krivičnog predmeta u kojem se istražuje određeno poslovanje LOB kladionica i određenih lica, u kojem postupak nije završen, a o čijem završetku može odlučiti jedino nadležni državni tužilac. Trenutno se, u saradnji sa Specijalnim policijskim odjeljenjem, prikupljaju određena obavještenja potrebna za donošenje odluke, a naredbom specijalnog tužioca su određena i odgovarajuća vještačenja – naveli su iz SDT.

FOTOGRAFIJA SA KRIMANLCEM
Specijalni tužilac Vladimir Novović neće pitati Abazovića ni o poznanstvu sa Bojanom Lopičićem, koji je 2021. godine uhapšen kao član kriminalne grupe čiji su organizatori Stefan Đukić Mandić i Emil Tuzović, navodeći da neće preduzimati krivično gonjenje niti saslušavati nekog od učesnika razgovora koji se vide na fotografiji objavljenoj u Pobjedi 3. septembra.

Iz fotografije ne proizilazi osnov sumnje da je uopšte učinjeno krivično djelo, a prema načelu legaliteta, predviđenog Zakonikom o krivičnom postupku, državni tužilac je dužan da preduzme krivično gonjenje kad postoje osnovi sumnje da je određeno lice učinilo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti – odgovorili su iz SDT-a.

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je nedavno Gradskoj RTV kazao da je posjedovao samo informacije dobijene mjerama tajnog nadzora, a da je za veze Abazovića sa vođama škaljarskog kriminalnog klana saznao tek iz tekstova objavljenih na M portalu.

Da sam imao ova saznanja, kao glavni specijalni tužilac, preduzeo bih zakonom predviđene radnje – kazao je tada Katnić.

Abazović je od preuzimanja vlasti u zemlji, nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020, kada su njegova četiri poslanika omogućila većinu proruskim i prosrpskim snagama u Skupštini, tražio način da se riješe Katnića.

Na kraju su ga poslali u penziju, tako što su pribjegli izmjeni niza zakona. Novi specijalni tužilac Vladimir Novović slovi za osobu od povjerenja Dritana Abazovića.

CHO: SDT nije privatni posjed
Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) pozvao je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i, posebno, samog glavnog specijalnog tužioca (GST) da nepristrasno, bez selektivnosti i arbitrarnosti obavljaju svoje zakonom definisane obaveze i dužnosti.

Umjesto toga, svi smo svjedoci da SDT i GST, sudeći po njihovom odgovoru Gradskoj RTV, nemaju namjeru da preduzmu mjere i radnje koje im Zakon nalaže, a povodom javnih napisa i informacija koje niko nije demantovao, niti opovrgnuo. A radi se o (navodnim) teškim krivičnim djelima, za koje mogu biti osumnjičeni i optuženi najviši državni i policijski službenici i funkcioneri, kao i poslanici u Skupštini Crne Gore – ocijenili su iz CHO-a.

Istovremeno, dodaju, i SDT i GST iskazuju neviđenu revnost i reaguju promptno kada se radi o slučajevima – izmišljenim ili stvarnim – koji odgovaraju političkim strukturama koje čine vladu kojoj je izglasano nepovjerenje u parlamentu.

Takva politika dvostrukih standarda je opasna i neodrživa. Sem što može značiti i neposrednu odgovornost g. Novovića i njegovih saradnika, takav odnos i (ne)postupanje doprinosi daljoj destabilizaciji prilika u našoj zemlji, gubljenju povjerenja u institucije i, što je najgore, nezakonitu zaštitu od krivičnog gonjenja za one koji su se teško ogriješili o zakone Crne Gore – zaključuju u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pala Vlada Dritana Abazovića

RTV Cetinje: Rok od dva radna dana da uplate šestinu duga

ABAZOVIĆ o Belvederu: Neodgovorni pojedinci željeli da se zapali Crna Gora, nije im uspjelo; Temeljni ugovoru sa SPC će biti javan

Abazović: Ako zbog državnog interesa treba da padne Vlada, neka padne

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

RADONJIĆ O CRNOJ GORI DANAS: Od nas ništa više ne zavisi, onaj kome „dopanemo“, držaće nas bukvalno kao robove

ZA GODINU U ZATVOR UNEŠENO 335 TELEFONA: Mašte ne fali – stražar u cipelama unio dva mobilna aparata

Bošković: Abazović nastavlja da laže kao Dritan

Standard traži novinare