test

Od 19 ministara reagovalo pet, Spajić „repostuje“ tuđi tvit

Standard

15/11/2023

07:01

Veliki dio crnogorske javnosti, političkih partija, NVO, aktivista i dio ministara Vlade je burno reagovao nakon informacije da je presuđeni haški zatvorenik Vojislav Šešelj napisao knjigu kojom teško vrijeđa bivšu poslanicu crnogorskog parlamenta, profesoricu Draginju Vuksanović-Stanković.



Ipak, u brojnim saopštenjima i reagovanjima, koja su dostupna javnosti ovih dana, ne mogu se naći osude Šešeljevog postupka a da ih je izrekao novi premijer Milojko Spajić. On nije direktno reagovao, već je na društvenoj mreži „X“ samo repostovao tvit ministarke Maide Gorčević kojim ona osuđuje mizogini uradak Vojislava Šešelja „kreiran u namjeri da povrijedi ugled gospođe Vuksanović-Stanković“.

Nema reakcije ni ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića niti informacije da je Crna Gora uputila notu Republici Srbiji, ili da je razgovarano sa otpravnikom poslova u Ambasadi Srbije u Crnoj Gori.

Milatović osudio tek nakon pitanja

Predsjednik Jakov Milatović nije reagovao zvanično niti slične objave ima na društvenim mrežama na kojima svakodnevno objavljuje svoje aktivnosti i saopštenja.

Osudio je djelo Vojislava Šešelja odgovarajući na pitanja novinara na Cetinju nakon svečane sjednice lokalnog parlamenta povodom Dana oslobođenja i Dana Prijestonice. Tada je rekao da, kao predsjednik svih građana, staje u odbranu Vuksanović-Stanković.

– Postupak Vojislava Šešelja prema Draginji Vuksanović-Stanković je nevjerovatna gadost jednog političkog marginalca – rekao je novinarima predsjednik Milatović.

Kazao je da je to „užasna stvar“ i da mu nije jasno kako uopšte knjiga sa takvim nazivom može da bude izdata.

– Mislim da se postavlja pitanje kako država Srbija dozvoljava da tako, diplomatskim rečnikom rečeno, nepristojna stvar može da dođe u javni etar. Ja sam zgrožen. Mislim da je to jedna nevjerovatna gadost, nemam drugu riječ – dodao je Milatović.

Kada je riječ o odnosu parlamenta prema ovom skandalu, reagovala je Zdenka Popović potpredsjednica Skupštine koja je kazala da „sramni napadi na žene i izražen mizoginizam samo dodatno potvrđuju da je Vojislav Šešelj marginalac koji ne zaslužuje ni da mu se ime pomene“.

– Njegovo ponašanje prema ženskom polu ne samo da izaziva gađenje, već i ukazuje na nedostatak poštovanja i vaspitanja, što je sramno za svaku osobu, a kamoli za javnog funkcionera – kazala je Popović. Ona je rekla da ovakav iskrivljeni sistem vrijednosti koji on predstavlja samo naglašava hitnost potrebe za promjenom društvenih normi.

Zvanično zavedena

Knjigu „Montenegrinska k…… Draginja Stanković Vuksanović“ je izdala Srpska radikalna stranka – Komitet za odbranu Šešelja ove godine. Zavedena je u bibliotečkom sistemu Srbije COBISS SR pod brojem 109765641, a i u katalogizaciji je Narodne biblioteke Srbije.

Šešelj je lider Srpske radikalne stranke koji je 2018. godine u Hagu osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine. Da Šešelj polako izlazi sa margina zvanične politike, najavljuje i koalicija sa strankom Aleksandra Vučića na beogradskim i lokalnim izborima 17. decembra. Zasad nema najava da će nastupati zajedno i na parlamentarnim izborima. Šešelj je poslanik u skupštini Republike Srbije, te je zbog tih činjenica neophodna reakcija zvaničnih institucija Crne Gore.

Vlada ćuti

Zvog toga je zabrinjavajuće što je od 19 ministara Vlade Crne Gore reagovalo samo njih pet na posljednji Šešeljev napad. Nijedan od pet potpredsjednika se nije oglasio.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović, ministar urbanizma Janko Odović, ministarka prosvjete Anđela Jakšić-Stojanović, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević i ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka su oštro osudili mizogine i seksističke napade.

Ministarka Vujović je podsjetila da je Vojislav Šešelj je već jednom vrijeđao crnogorske žene i zbog toga je ograničeno reemitovanje dijela programa Tv Hepi. Ministar Odović je dao punu podršku Draginji Vuksanović-Stanković i kazao da crnogorsko društvo ne smije dozvoliti da retrogradni pojedinci na ovaj način blate bilo koga i truju naš javni prostor.

Ministarka Anđela Jakšić-Stojanović najoštrije je osudila govor mržnje i mizoginiju, a ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka je kazao da autori knjiga koji naslovljavaju svoja djela krajnje neprimjereno i uvredljivo, moraju snositi odgovornost za svoje riječi i postupke.

Javnosti nijesu dostupna reagovanja brojnih državnih sekretara, kojih ima preko 40, niti visokih zvaničnika crnogorskih institucija.

Reagovao je ombudsman Sinša Bjeković koji je kazao da je objavljivanje knjige Vojislava Šeašelja ,,još jedan argument da govor mržnje, mizoginija, šovinizam i nacionalizam u najgorem obliku mogu i moraju ujediniti sve dobronamjerne ljude u osudi i preziru onoga što je ljudska i civilizacijska svijest odavno odbacila“.

– Žalosno je što se ovakva publikacija, makar slikom naslovne stranice na društvenim mrežama, pojavila i kontaminirala crnogorski javni prostor – rekao je Bjeković.

Kolege uglavnom nesolidarne

Draginja Vuksanović-Stanković je profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Pravni fakultet je zvanično osudio objavljivanje knjige.

– Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore iskazuje snažan protest i oštru osudu protiv posljednjih okrutnih i retrogradnih mizoginih napada koje trpe istaknute žene crnogorske naučne i političke scene, u prvom redu i članica kolektiva Pravnog fakulteta, Draginja Vuksanović-Stanković – navodi se u saopštenju te institucije.

Drugi fakulteti nijesu reagovali. Nije bilo ni rekcija kolega Vuksanović-Stanković sa ostalih fakulteta. Nije se oglašavala ni krovna institucija Univerzitet, na čijem je čelu rektor Vladan Božović povodom seksističke i mizogine knjige ratnog zločinca. Božović je jedan od osnivača neregistrovanog portala IN4S, sa kojeg se svakodnevno podstiče govor mržnje i uvrede, što su pokazale brojne medijske analize.

Nije reagovala ni CANU kao ni ostali univerziteti i fakulteti u Crnoj Gori.

Nakon što je DPS najavio inicijativu za njegovu smjenu, Marković saopštio da je profil lažan

Klub odbornika Demokratske partije socijalista u Skupštini opštine Zeta podnijeće inicijativu za smjenu potpredsjednika te opštine i funkcionera koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Aleksandra Markovića zbog javne podrške lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju.

To je juče najavio šef odborničkog kluba Demokratske partije socijalista u Zeti Miroslav Boljević koji je, takođe, predsjednika Opštine Zeta Mihaila Asanovića, ali i prvog čovjeka Skupštine Crne Gore Andriju Mandića pozvao da javno osude i sankcionišu Markovića.

Najava o pokretanju inicijative za smjenu Markovića uslijedila je nakon što je on u ponedjeljak na svom Fejsbuk profilu objavio post podrške Vojislavu Šešelju.

– Podrška za Šešelja – pisalo je u postu na Fejsbuku koji je Marković objavio, a ubrzo potom uklonio.

Boljević je u svojoj objavi na mreži ,,X“ kazao da iščekuje da će potpredsjednik Zete obavijestiti javnost „da je hakovan ili operisan“.

– Ali istine radi, pored njegovih mizoginih stavova, karakteriše ga još i kukavičluk, pa je jutros obrisao sve sa svog FB naloga – naveo je Boljević u objavi na društvenoj mreži ,,X“.

Potpredsjednik DPS-a i poslanik Ivan Vuković se juče osvrnuo na ćutnju predsjednika Skupštine Andrije Mandića:

– U potrazi za odgovorom na pitanje šta o sramnom napadu Šešelja na cijenjenu univerzitetsku profesorku i dojučerašnju sjajnu poslanicu Draginju Vuksanović-Stanković misli aktuelni šef parlamenta (Andrija Mandić), možda vam može pomoći Fejsbuk status njegovog partijskog druga, inače potpredsjednika Opštine Zeta – kazao je on.

Marković je sinoć Pobjedi poslao demanti u kome tvrdi da je sporni komentar sa Fejsbuka napisan sa lažnog profila koji nosi njegovo ime i prezime, te da je potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković tu činjenicu zloupotrijebio kako bi diskreditovao njega i Novu srpsku demokratiju.

– Kao porodičan čovjek i suprug, nikada ne bih uvrijedio bilo koju koleginicu i pripadnicu nježnijeg pola – kazao je Marković.

Osvrnuo se i na podnošenje inicijative Kluba odbornika DPS-a Zeta za njegovu smjenu.

– Vidim da su se nakon njegove poruke brž- bolje javile i pojedine odbornice opozicije koje smatraju da sam nedostojan funkcije pa su iskoristile priliku da zatraže i provjeru povjerenja. Ja ih ohrabrujem da to učine i uvjere se još jednom koliku podršku oni imaju u lokalnom parlamentu – poručio je Marković.

Podsjećamo, odbornica DPS-a u Skupštini opštine Zeta Dragica Dobrović juče je pozvala sve tamošnje odbornice da pokrenu inicijativu za smjenu Markovića i na taj način pokažu da im je čast i solidarnost iznad politike.

Mandić: Pojedini ovo nameću kao temu

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić, politički blizak Aleksandru Vučiću, koji je najavio koaliciju sa Šešeljem, danima nije osudio brutalni napad na bivšu poslanicu parlamenta kojim on trenutno predsjedava. Mandić i Šešelj nose istu titulu – četnički vojvoda.

Tri dana od objave informacije, on je sinoć kasno gostujući na Adria TV, između ostalih, odgovorio i na pitanja povodom napada na bivšu poslanicu Skupštine.

– Postoje stvari koje se ne komentarišu i koje su ispod svakog nivoa i to je ova stvar – rekao je Mandić za Adria TV.

Mandić je rekao da svaki autor želi naslovom što veću reakciju javnosti ali i da se Vuksanović Stanković više ne bavi politikom.

– Primijetio sam da pojedini to sada žele da nametnu kao temu. Ovolika povika u Crnoj Gori je želja što više nametnuti tu temu ne vodeći računa o ugledu gospođe Vuksanović Stanković. Niti ću to čitati, niti ću to komentarisati. Ja ne želim da namećem tu temu

i ponavljam, to je ispod nivoa komentarisanja – kazao je Mandić.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)