Izvor: Gradski portal

Odbijanjem da formalno preda dužnost premijeru Abazoviću Krivokapić pokazao nedostatak demokratskog kapaciteta

U četvrtak je na sjednici parlamenta izglasana 43. Vlada Crne Gore čiji je premijer Dritan Abazović. Primopredaja dužnosti u svim institucijama je čin koji se praktikuje u svim demokratskim zemljama. Za bivšeg premijera to ipak nije, već mu je, kako je naveo na Tviteru, sporan legitimitet.
Odbijanjem da formalno preda dužnost premijeru Abazoviću Krivokapić pokazao nedostatak demokratskog kapaciteta

Zdravko Krivokapić

Navodi da je na djelu kršenje ustavnih i poslovničkih procedura, te ne želi da simuliranjem redovnosti, pruža legitimitet, kako kaže, očiglednom kršenju demokratskih i pravnih postulata, On je, kako ističe u tvitu, u kabinetu ostavio jasnu poruku svom nasljedniku.

“Proći će”, napisao je kratko Krivokapić na Tviteru.

To što Krivokapić ne želi da izvrši primopredaju dužnosti, za poslanika DPS-a Predraga Boškovića nije iznenađenje jer je, kako kaže, Krivokapić ničim izazvan i bio premijer u prošloj Vladi.

“Mislim da je bilo šta govoriti o Zdravku Krivokapiću besmisleno, obzirom da je i ono što je on radio tih 16 mjeseci bilo besmisleno. Dovelo je Crnu Goru do ruba propasti i ono čemu treba da se posveti nova Vlada i nova parlamentarna većina jeste da ovu zemlju ustabili, da je povede mirnim putem ka ubrzanoj evropskoj budućnosti”, kazao je Bošković.

Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović u ovom postupku Krivokapića vidi nedostatak demokratskog kapaciteta čovjeka koji je do prije nekoliko dana bio na funkciji premijera.

“To govori o tome da je on i onda kada je izabran na funkciju premijera, svojim ponašanjem nakon toga pokazao da je zalutao u politici. Mislim da je jako dobro to što će, nakon što je smijenjen sa mjesta premijera, da se vrati u političku anonimnost u kojoj je i bio prije 30. avgusta 2020. godine”, ističe Šehović.

Krivokapić je, kako ističe predsjednik SDP-a Raško Konjević, uspio da se posvađa i sa svojim ministrima.

“Najveći broj ministara je u ili petak ili je dogovoreno za srijedu, izvršio neku vrstu svečane primopredaje, jedino gospodin Krivokapić, kako sam vidio objašnjenje, to ne želi iz nekih razloga. Jedini logičan zaključak na kraju ove, i duge i kratke njegove epohe kao premijera Crne Gore, uspio je na kraju da ima različito mišljenje od gotovo svih svojih ministara”, kazao je Konjević.

Bošković ističe da u ovom slučaju nema posebne procedure, već novi ministri treba da rade svoj posao bez ikakvih problema.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Abazović: Nema kalkulacija sa prozapadnim putem, Crna Gora najbliža opciji da zadrži postojeći sastav Vlade

Krivokapić: Imao sam informacije da se sprema državni udar

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

POČELA SJEDNICA VLADE: Zbog TU i inicijative za pad Vlade Konjević nije na sjednici

FOTO I VIDEO: Građani ispred Vile “Gorica”, policija”maricom” spriječila slikanje

Šahmanović za STANDARD o imenovanju u SMATSA Nadzornom odboru: Reakcija Radunovića pokazatelj da kao društvo nismo sazreli za demokratiju

Porfirije sletio u policijski kamp helikopterom MUP-a Srbije, iz Vile Gorica otišao u Dajbabe