Izvor: Pobjeda

OPASNE IGRE: Da li je Vukšić određene poslanike stavio na mjere tajnog nadzora?

Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić u srijedu je na sjednici Odbora za odbranu i bezbjednost, u polemici sa poslanikom Demokratske partije socijalista Predragom Boškovićem, braneći se da nije „ruski čovjek“, upozorio ovog parlamentarca da zna kuda se kreće i sa kim se druži, spočitavši Boškoviću da se nalazio u lokalu koji je vlasništvo bezbjednosno interesantne osobe?!
OPASNE IGRE: Da li je Vukšić određene poslanike stavio na mjere tajnog nadzora?

Dejan Vukšić, foto: Pobjeda

Vukšić je u srijedu, kako kažu izvori Pobjede, rekao Boškoviću da je bio u lokalu Vuka Vulevića, te da ovaj možda treba da odgovori što je tamo radio.

KOGA SVE PRATI ANB

Kako je Pobjedi prenijelo više izvora, nije samo Bošković bio zatečen informacijom da je pod prismotrom, već je to zaprepastilo i ostale poslanike, članove ovog odbora, jer je većina sa zaprepašćenjem konstatovala da direktor ANB-a raspolaže podacima koji mu mogu biti dostupni jedino praćenjem određenih osoba ili mjerama tajnog nadzora.

Takve mjere ANB ne može preduzimati bez odobrenja suda, pa je jedan od zaključaka Odbora za bezbjednost bio da Vukšić za naredni sastanak pripremi informaciju da li su i po čijem nalogu određeni poslanici crnogorskog parlamenta praćeni ili pod mjerama tajnog nadzora?

Takav stav članova Odbora je politički šamar Dejanu Vukšiću. Jer, jedna od prvih akcija Vukšića, nakon što je prošle godine preuzeo ANB, bila je formiranje obimnog predmeta protiv svog prethodnika Dejana Peruničića zbog nezakonitog prisluškivanja i praćenja političara i novinara. Peruničić je negirao optužbe, a postupak je u toku.

Sada Vukšića optužuju da, kao i njegov prethodnik, neovlašćeno prati ili prisluškuje.

KAD PROGOVORI BIJES

Vukšić se, prema saznanjima Pobjede, tokom sjednice Odbora za bezbjednost sa Boškovićem svađao većinu vremena od četiri sata koliko je trajalo saslušanje u gluvoj sobi.

Prema informacijama našeg lista, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost je izgubio urođenu smirenost tokom sjednice, jer je bio pod pritiskom poslanika da je ANB, umjesto da bude u mreži zapadnih službi, postala, prvenstveno Vukšićevim djelovanjem, otvorena za srpske i ruske uticaje, te da mnogi tajni podaci i nijesu tajna za Beograd i Moskvu, poput imena i prezimena operativaca CIA koji su, zbog Vukšićeve greške, postali javno dostupni podaci.

Teško suzbijajući srdžbu, Vukšić se u jeku polemike sa Boškovićem, nevješto branio od optužbi da je ,,ruski igrač“. Tada mu je, tvrde naši sagovornici, popustila koncentracija pa je, osim što se odao da zna Boškovićevo kretanje, optužio poslanika DPS-a da, sa sebi bliskim medijima, mjesecima vodi kampanju protiv njega.

Istovremeno, braneći se od napada da mu je bliži Kremlj od Podgorice, Vukšić je potegao podatak da je, prije angažmana u ANB-u, bio na listi advokata Ambasade SAD i konstatovao da, ako je ruski čovjek, ne bi bio na američkoj listi advokata…

TAJNE I JAVNE VEZE

Koji su kriterijumi da bi neki advokat mogao da se nađe na spisku pravnih zastupnika koje državljanima SAD preporučuje Ambasada u Podgorici, Pobjeda nije istraživala.

Ali smo, mjesecima unazad, podrobno istraživali Vukšićev učinak u Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Podaci i informacije koje smo objavili ne idu Vukšiću u prilog: od kako je preuzeo rukovođenje Agencijom za nacionalnu bezbjednost, srpske i ruske tajne

službe dovršile su posao „premrežavanja“ ove institucije koja bi trebalo da brine o nacionalnim interesima Crne Gore.

Rušenje bezbjednosnog kruga ANB-a pod vođstvom Vukšića, kao i upliv srpskih i ruskih agenata – bili su očekivane posljedice, na osnovu Vukšićevih veza sa raznim proruskim i prosrpskim agenturama u Crnoj Gori iz ,,ranijeg života u civilstvu“.

Kao advokat zastupao je brojne ruske državljane oko kupovine nekretnina na Crnogorskom primorju i tada uspostavio ,,građanske kontakte“ sa više ruskih obavještajaca, o čemu smo pisali.

Kako su Pobjedi kazali izvori iz ANB-a, bio je blizak sa sveštenikom Crkve Srbije Momčilom Krivokapićem, koji je umro u aprilu 2020, a ovaj je imao snažne veze sa Ruskom crkvom. Upravo tom linijom, kako su rekli naši izvori, Vukšić se povezao sa uticajnim ljudima iz Rusije, jer je pop Krivokapić garantovao za njega.

Javna je tajna da je Vukšić blizak i sa popom Crkve Srbije Mijajlom Backovićem koji, kako smo pisali, ima presudnu ulogu u organizaciji „Miholjski zbor“, koja se ističe po ekstremističkim proruskim i prosrpskim stavovima. Backović je jedan od osnivača Balkanske kozačke vojske ruske ekstremističke organizacije.

Nekadašnji pripadnik 63. padobranske brigade iz Niša prošao je sve bezbjednosne provjere prije nego je postao član elitne jedinice srpske vojske. Što znači i provjeru Vojno-bezbjednosne agencija (VBA) i Vojno-obavještajne agencije (VOA) koje rade u sastavu Ministarstva odbrane Srbije.

Kada je postao civil, preselio se u Crnu Goru i postao sveštenik Crkve Srbije. I višegodišnji prijatelj sa advokatom Vukšićem, prije nego što će ovaj postati prvi čovjek Agencije za nacionalnu bezbjednost.

RUSKO-SRPSKA KONTROLA AGENCIJE

Zato su konekcije Backovića i Vukšića značajne i za karijeru koju će ostvariti do skora javnosti ne mnogo poznati kotorski advokat. Demokratski front je upravo dobio nalog od popa Backovića da baš Vukšić bude nosilac liste „Za budućnost Kotora“, na izborima u Kotoru u avgustu 2020. godine, koju je predvodila ova proruska i prosrpska politička organizacija. Poslije izbora izabran je za predsjednika Skupštine opštine Kotor.

Kako su proruske i prosrpske snage odnijele pobjedu i na parlamentarnim izborima, uvezujući u svoj ,,svet“ Uru Dritana Abazovića, nekoliko mjeseci kasnije odlučeno je da Vukšića, kao čovjeka od povjerenja, presele u Podgoricu kako bi preuzeo komandu nad Agencijom za nacionalnu bezbjednost.

Imenovan je nezakonito, jer kao političar, ali i advokat mafije – jer je ranije zastupao neke od članova „kavačkog klana“ – prema Ustavu i zakonima naše zemlje nije ispunjavao elementarne kriterijume da bude direktor ANB-a.

Ali stvari su tekle po planu: Vukšić se, preko Marka Parezanovića, povezao sa BIA, a dalje se konekcije, sve do Kremlja, za sada mogu samo naslućivati.

Možda je upravo bliskost sa popom Backovićem i njegovim mentorima iz Beograda bila presudna da Vukšić, mimo svih propisa, dostavi na uvid liderima Demokratskog fronta Milanu Kneževiću i Andriji Mandiću kompletan predmet vezan za pokušaj terorizma na dan izbora 2016. godine. Knežević i Mandić prvostepeno su osuđeni da su bili dio organizovane terorističke grupe, koju su predvodili ruski agenti, čiji je zadatak bio da na izborni dan 2016. nasilno sruše crnogorsku vlast i likvidiraju sadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića.

Pobjeda je pisala brojne tekstove u kojima smo ukazali na nepočinstva Vukšića od kada je preuzeo ANB.

– Rukovodstvo ANB-a u potpunosti je stavljeno pod kontrolu obavještajnih službi Ruske Federacije. Aktuelni menadžment ne preduzima nikakve aktivnosti na planu suprotstavljanja djelovanju ruskih službi u Crnoj Gori – upozorili su sagovornici Pobjede u februaru, kada smo prvi objavili informaciju o tajnim susretima predsjedavajućeg Skupštine Crne Gore Strahinje Bulajića sa ruskim agentom Viktorom Antipinim, koji je nekoliko dana nakon toga protjeran iz naše zemlje kao perosna non grata.

Službe bezbjednosti nesposobne da uđu u trag osobama koje prijete bombama

Crnogorski bezbjednosni sektor nesposoban je da uđe u trag osobama koje od 27. marta prijete bombaškim napadima po Crnoj Gori, uključujući i prijetnje školama što je duboko uznemirilo javnost.

Na sjednici Odbora za odbranu i bezbjednost rekli su da ne mogu da utvrde da li su mejlovi upućeni iz inostranstva ili iz naše zemlje, da li ih je upućivao lider ekstremističke ruske organizacije „Muška država“ Vladislav Pozdnjakov.

Jedino što znaju, kako proizilazi, je da se radi o dobro organizovanoj grupi ili pojedincu.

Izvori Pobjede kažu kako čelnici službi bezbjednosti ne isključuju čak ni mogućnost da iza prijetnji bombama možda stoje i domaće ili ruske i srpske službe.

Rekli su kako su imejl adrese lažne, profesionalno kreirane i da je nemoguće utvrditi odakle su imejlovi stigli?! Suštinski – bezbjednosni sektor , a to je utisak koji su stekli poslanici koji su učestvovali u radu Odbora za bezbjednost , ne zna ko stoji iza tih prijetnji.

Nakon sjednice predsjednik Odbora Milan Knežević rekao je kako su poslanici dobili uvjeravanje da je bezbjednosna situacija u zemlji stabilna i da policija čini sve na obezbjeđivanju školskih objekata.

Interesantno je da je prvi prijeteći imejl primio upravo Dejan Vukšić. Pobjeda je izvijestila da je na adresu Vukšićevog kabineta 27. marta stigao imejl prijeteće sadržine koji je potpisao Pozdnjakov s porukom da ako crnogorske televizije ne budu izvještavale pozitivno o agresiji Rusije na Ukrajinu on će raznijeti TQ Plaza u Budvi. Pisalo je i da je objekat već miniran.

Vukšić je policiju o prijetećem imejlu obavijestio, kako smo pisali, tek sjutradan – 28. marta?!

Dojava je bila lažna, a sudeći prema onome što je Knežević juče novinarima prenio sa sjednice Odbora, Vukšić se pravdao da su prvo oni provjeravali informaciju i onda obavijestili policiju. Rekao je da je sve što je povodom tog slučaja preduzela Agencija urađeno u skladu sa zakonom.

Više škola u Podgorici i jedna u Bijelom Polju evakuisane su 1. aprila, nakon prijetnji bombom, koje su elektronskom poštom stigle na njihove, ali i na adrese Vlade, Ministarstva unutrašnjih poslova i Glavnog grada Podgorica. Ove prijeteće imejlove potpisala je „Muška država“.

Pozdnjakov je u nedjelju poslao imejl predsjedniku Odbora za bezbjednost i odbranu Milanu Kneževiću uz tvrdnju da on i njegova organizacija nemaju ništa sa dojavama o podmetnutim bombama i da je njegovo ime zloupotrijebljeno.

Ovaj ruski ekstremista i nacista neometano je boravio u Crnoj Gori. I, što je još gore, moguće je da se i sada nalazi u našoj zemlji, a da to ni ANB ne zna.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

UŽIVO: Novi raketni napad na Kijev, Kličko: Ruske snage su blizu, slijedi teška noć

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Bratić da preispita rad saradnika koji su pripremali rješenja

BOŽOVIĆ ZA STANDARD: Etno numerama u novom ruhu čuvamo od zaborava tradicionalni crnogorski melos

Bivši radnici Montenegro erlajnza u ponedjeljak blokiraju put ka aerodromu

Saobraćajna nesreća u Baru: Žena za volanom smrtno stradala, saputnica preživjela pad u provaliju