test

PARALELNI UNIVERZUM: Da li će albanske partije u vlast sa četničkim vojvodom?

S Rastoder

18/10/2023

14:39

Teže je bilo ovih dana na telefonu ili na bilo koji drugi način dobiti informacije iz albanskih partija o tome kakav im je stav o učešću u Vladi koju će manjinski podržati četnički vojvoda Andrija Mandić, nego naći naftu u Jadranskom moru.

Lider koalicije Albanski Forum Nik Đeljošaj se oglasio dva puta, prvi put da kaže da će u ponedjeljak, ovaj što je prošao, obznaniti odluku stranačkih organa o Spajićevoj ponudi, i drugi put kada je rekao da ovako teške odluke zahtijevaju više vremena, te da će “uskoro” izaći sa stavom.

Đeljošaj je, onako usput, poručio analitičarima i inima da džabe pritiskaju te da će oni samostalno donijeti odluku, uz dodatak da mora malo misliti o finansijama. Toliko od njega.

Spajić je dao rok za izjašnjenje do petka, pa se očekuje da Đeljošaj samo povrdi kuloarske spekulacije da je zapravo sve gotovo i da će Albanski forum, ruku pod ruku sa negatorima Kosova, ratnih zločina u Srebrenici, prosrpskih i proruskih partija, ući u kabinet mandatara Spajića.

Tako će, ako se nagađanja ispostave tačnim, Đeljošaj zažmuriti na Mandićeve povike “Kosovo je srce Srbije”, “dogodine u Prizrenu” i sa njim, još jednom kao sadašnji premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, napraviti paralelnu stvarnost u kojoj je ama baš sve moguće.

Biće interesantno kada sa tribina podgoričkog stadiona ili bilo kojeg drugog u Crnoj Gori, dok predjednik Opštine Tuzi bude bodrio svoj Dečić, Mandićevi puleni i vojska budu pjevali “ubij, zakolji da šiptar ne postoji”. Kako li će tada vojvoda Mandić to objašnjavati i još teži odgovor, kako će Đeljošaj to gutati. Sa knedlom radi viših ciljeva ili će “odlučno” osuditi želju dijela glasačkog tijela Nove demokratije i ostati zagrljen do kraja.

Drugi predstavnik Albanskog Foruma, sadašnji ministar Fatmir Đeka od početka nije krio naklonost prema Spajiću i njegovoj vladi u bilo kojem obliku. Čovjek izračunao i shvatio da su principi nešto čega se ne moraš držati kao pijan plota ili što bi rekli Podgoričani – “posa je posa”. Ministar kod Dritana, ministar kod Milojka, Mila, Duška…princip je isti, sve ostalo su nijanse.

Albanska alijansa u liku Gencija Nimanbegua čeka odluku Đeljošaja. Ako on prelomi, prelomiće i oni. Neće sami da se brukaju, jer je bruku bolje podijelti. Lakše se vari. Čeka rasplet pa će na osnovu toga smisliti razlog pristanka braka iz računa sa četničkim vojvodom Andrijom Mandićem.

To što će PES i Demokrate skrivati suštinu crnogorske agonije biće smokvin list za predstavnike Albanske alijanse i Albanskog foruma, dovoljan da prekrije, oni tako misle, totalnu eroziju i poremećena mjerila vrijednosti u Crnoj Gori.

Daleko od toga da potpisnik ovih redova ne misli da Mandić, Knežević, Radunović i njihovi saborci ne treba da budu u Vladi. Treba, jer su to zaslužili na izborima. Bolje je bilo da su i 2020. preuzeli vlast, jer bi do sada sve bilo gotovo. Ovako otimanje građanske Crne Gore na rate je više nego frustrirajuće.

Izvor (naslovna fotografija):

Đeljošaj, Nimanbegu, Đeka

Ostavite komentar

Komentari (0)