test

Pejović: Jasna poruka „Evropi sad“ da Vlada sa ZBCG nema podršku Zapada

Standard

24/06/2023

08:28

Stav američke ambasadorke Džudi Rajzing da SAD ne doživljavaju partije koje su ostatak Demokratskog fronta kao partnere -jasna je poruka ''Evropi sad'' da takva nova vlada ne bi imala podršku Zapada, ocijenio je za Pobjedu programski direktor Udruženja za odgovorni i održivi razvoj Marko Pejović.



Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke potvrdila je stav SAD da koalicija „Za budućnost Crne Gore“ ne dijeli evropske vrijednosti i jasno zacrtane ciljeve Zapada, zbog čega ih Vašington ne doživljava kao partnere.

Pejović smatra da je to očigledna poruka listi Milojka Spjića koji je osvojio najviše glasova na nedavno održanim parlamentarnim izborima.

OČEKIVANJA
Rajnke je u intervjuu za Glas Amerike kazala da SAD očekuje što brže formiranje Vlade Crne Gore, koja će biti inkluzivna i privržena evroatlantskim vrijednostima i reformama.

“U ovom trenutku je važno da bude postignuto nekoliko ključnih mjerila za pristupanje EU za koje je potrebno više od većine – kvalifikovana većina, kako bi to bilo postignuto. To se može učiniti. To ne znači da svi moraju biti u vladi, ali znači da to treba da bude stabilna vlada, da opozicija bude konstruktivna i da prepoznaje svoju ulogu u pomaganju cijeloj zemlji da učini snažan zamah naprijed”, istakla je Rajnke.

Džudi Rajzing Rajnke

Isključivanje iz te priče nekadašnjeg Demokratskog fronta, a sada koalicije „Za budućnost Cene Gore“, iz tog saveza koji čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Radnička partija okarakterisali su kao ,,brutalno miješanje u unutrašnje procese u Crnoj Gori“.

” Ambasadorka je još jednom potvrdila da u stvari ona sastavlja crnogorsku vladu jer je mandat dala sama sebi, pošto je istovremeno i predsjednica države. Upravo su gospođa Rajnke i ambasadori i ambasadorke slični njoj, sastavili i dvije prethodne vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića zasnovane na brutalnom gaženju i pronevjeri izborne volje građana Crne Gore. I svima je poznato kako su ove vlade tragično završile”, kazali su u ZBCG, poručujući da bez njih nema stabilne vlasti.

Rajnke je odbacila optužbe ZBCG kao provokativne i činjenično neutemeljene.

” Vidjela sam svakakva miješanja u smislu nekih malignih uticaja koji više brinu”, upozorila je ambasadorka SAD.

PODSJETNIK

Da se stav Rajnke ne može tumačiti kao miješanje u unutrašnja pitanja naše zemlje mišljenja je i programski direktor Udruženja za odgovorni i održivi razvoj Marko Pejović. On ističe da su njene riječi samo podsjetnik na ono što je utvrđeno ratifikovanim međunarodnim sporazumima sa aspekta geostrateškog opredjeljenja Crne Gore.

” Naklonjenost predstavnika ZBCG prema Rusiji izaziva sumnju na koji način bi se ta koalicija odnosila prema pitanjima usklađenosti sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije. Dodatno, ukoliko uzmemo njihovu usaglašenost sa spoljnom politikom koju sprovodi predsjednik Srbije, nijesam siguran da bismo mogli drugačije očekivati od njihove strane u tom pravcu”, smatra Pejović.

On naglašava da izjava nosioca liste ZBCG Milana Kneževića od aprila ove godine da „neće preispitivati članstvo u NATO“ ne znači da ne mogu sprovoditi radnje koje mogu da ugroze ispunjavanje obaveza koje proističu iz tog članstva.

” Dodatno, njegov stav da je ZBCG za punopravno članstvo Crne Gore u EU ne korespondira sa njegovim određenjem da se Rusiji ne uvedu sankcije, jer usaglašavanje sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije je obaveza za sve zemlje kandidatkinje”, apostrofira Pejović.

POTENCIJALNI RIZIK

Ocjenom Rajnke je, smatra sagovornik Pobjede, dodatno potvrđen raniji stav SAD u odnosu na ZBCG, ali i očigledna poruka pokretu „Evropa sad“ da vlada sa tom koalicijom ne bi imala njihovu podršku.

Ne smije se, napominje on, zanemariti činjenica da se podrškom građana koaliciji ZBCG daje potpora relativizovanju ili odstupanju od geostrateškog opredjeljenja Crne Gore, ali i da su rezultati izbora potvrdili da je značajna većina za EU i NATO članstvo.

” Ukoliko Pokret „Evropa sad“ i dalje stoji pri stavu da Crna Gora treba da bude nova članica EU i da dalje radi na ispunjavanju obaveza koje proističu iz NATO, onda je ova poruka za njih bila očekivana i nešto što je već trebalo da imaju na umu. U tom smislu ne vidim da bi mogla da utiče na njih u smislu formiranje vlasti. Ukoliko se, pak, njihov stav promijenio, sa težnjom da uđu u potencijalni rizik i problematizovanje pitanja usaglašavanje Crne Gore sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, onda bi koaliranje sa ZBCG to i dokazalo”, zaključio je Pejović.

Politička nestabilnost traži međunarodni odgovor

Pejović kaže da Evropska unija i njene članice, ali i drugi međunarodni akteri očekuju od Crne Gore da uskladi spoljnu politiku sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

” Imajući u vidu geostrateško opredjeljenje i geopolitičku poziciju Crne Gore koji podrazumijevaju pristupanje EU i dalja integracija u NATO, reakcije i mišljenja predstavnika međunarodne javnosti su očekivani posebno u situacijama političke nestabilnosti i izuzetne ideološke raznorodnosti političkih subjekata u kontekstu formiranja nove vlada, sa težnjom da bude proevropska sa ispunjavanjem obaveza koje proističu iz članstva Crne Gore u NATO, te ključnih međunarodnih akata. Usaglašavanje sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije je zahtjev za sve zemlje kandidatkinje odnosno one koje žele da postanu punopravne članice EU čemu Crna Gora teži”, pojasnio je Pejović.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Marko Pejović RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)