test

Pejović: Odbor za izbornu reformu do kraja godine, dijalogom do VDT-a

Standard

04/12/2023

06:44

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore i istaknuti funkcioner Pokreta Evropa sad Boris Pejović rekao je da do kraja godine očekuje formiranje odbora nadležnog za izbornu reformu, kako bi se poslanici posvetili unapređenju izbornog zakonodavstva. On je naglasio da je i u nedavnom izvještaju Evropske komisije pitanje izbornog zakonodavstva konstatovano kao neriješeno.



Pejović je podvukao da su popis stanovništva, koji je počeo juče, i kompletiranje Ustavnog suda Crne Gore, obilježili početak nove većine.

On je podsjetio da nakon što je izglasana 44. Vlada Crne Gore, na prvoj sjednici je usvojena hitna odluka o odlaganju popisa i pokrenuta inicijativa ka parlamentu u vezi Zakona o popisu, na bazi dogovora sa opozicijom i nacionalnim savjetima manje brojnih naroda.

“U međuvremenu je obezbijeđen neophodan broj popisivača, unaprijeđena kontrola procesa na zahtjev opozicije i postignut opšti politički i društveni konsenzus, pa je popis dobio apsolutni legitimitet, a istovremeno je i spriječen rizik da se na bilo koji način osporavaju rezultati. Umjesto izvjesnog bojkota popisa, sada imamo učešće svih relevantnih društveno-političkih subjekata, pa će građani bez tenzija i pritisaka moći slobodno da se izjasne. Dobićemo precizne podatke na osnovu kojih ćemo ubuduće donositi strateteške razvojne politike”, poručio je Pejović.

Kako je predočio, jako je ohrabrujuće što je ovo kompleksno političko pitanje riješeno na osnovu dijaloga u Crnoj Gori, bez medijacije sa strane.

“Čime smo poslali poruku da sazrijevamo kao odgovorno demokratsko društvo. Takođe, zbog povećane rashodne strane i nepredviđenih troškova u budžetu za tekuću godinu izazvanih djelovanjem prethodne Vlade, potrebno je bilo da nova izvršna vlast preduzme mjere kako bi obezbijedili isplatu plata, penzija, socijalnih i materijalnih davanja. Stoga je parlament nedavno usvojio rebalans budžeta za tekuću godinu i odluku o neophodnom zaduženju”, objasnio je Pejović.

Očekuje da Vlada Crne Gore uskoro predloži Skupštini budžet za narednu godinu, koji će, ako se usvoji već od 1. januara 2024. godine obezbijediti minimalnu penziju od 450 eura.

Pejović posebno ukazuje da je na početku mandata novog saziva Skupštine Crne Gore izglasavanjem sedmog sudije Ustavnog suda, zakonodovna vlast poslala snažnu poruku domaćoj i međunarodnoj javnosti da postoji odlučnost i politička volja za deblokadu pravosudnih institucija.

“Međutim, u toku nedjelje se očekuje da Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu završi sve neophodne procedure kako bi se poslanici u prvom krugu izjasnili u odnosu na aktuelnu kandidatkinju za VDT, Maju Jovanović. Ukoliko za ovaj predlog ne bude potrebne dvotrećinske većine, nakon mjesec dana u drugom krugu će biti neophodna deblokirajuća tropetinska većina, odnosno 49 poslanika. Optimista sam da će se kroz dijalog postići politički dogovor za VDT i članove sudskog savjeta, kako bi već nakon novogodišnjih praznika u vanrednom zasijedanju kompletirali sve institucije u pravosuđu”, kaže Pejović.

Takav epilog bi nam, navodi, obezbijedio zatvaranje od sedam do četrnaest pregovaračkih poglavlja, što bi bio snažan zamajac na putu ka punopravnom članstvu u EU.

“Takođe, do kraja godine očekujem formiranje odbora nadležnog za izbornu reformu, kako bi se poslanici posvetili unapređenju izbornog zakonodavstva, što je i u izvještaju Evropske komisije konstatovano kao neriješeno pitanje”, zaključuje Pejović.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Boris Pejović

Ostavite komentar

Komentari (0)