test

PEN Centar: Propagandisti SDP-a prevazišli atake iz resora Bratić ili medijskoga pula Demokrata

Standard

19/02/2022

11:02

Iz Crnogorskog PEN centra reagovali su povodom uvreda upućenih piscu Miloradu Popoviću, ocijenivši da su ''u svojemu osvetničkom bijesu propagandisti Socijaldemokratske partije (SDP) uveliko prevazišli čak i najprizemnije atake iz resora Vesne Bratić ili medijskoga pula Demokrata''.

Svjedoče to, kako navode, ponajbolje uvrede koje je predśednik SDP-a Raško Konjević izgovorio na račun književnika Milorada Popovića u emisiji „Hej Sloveni“ na Gradskoj televiziji.

”U namjeri da aluzijom na Kranjčevićeva “gospodskoga Kastora” zaśeni prostotu, Konjević je poređenjem pisca Milorada Popovića s gospodarevim psom, demonstrirao dosad na javnoj sceni Crne Gore neviđen nivo prostakluka i besprizornosti, karakterističan za samodovoljne palanačke partijske intrigante. Beskrupuloznost i primitivizam koje je ovim postupkom pokazao poslanik Konjević, uvredama izbjegavajući odgovor na Popovićeve kritičke opservacije, zahtijevaju reakciju i osudu crnogorske javnosti”, navedeno je u saopštenju.

Nesposobnost da se sasluša tuđi kritički sud i pokretanje, kako su rekli, sramne partijske kampanje protiv intelektualaca na društvenim mrežama, impulsi su zatvorene, autokratske svijesti i prilog opštem urušavanju svih civilizacijskih normi u javnoj komunikaciji

”U proteklih godinu i po, otkako je dogovorena a potom i formirana klerikalna vlada Crne Gore, na udaru političkih partija vlasti i njihove armije botova po društvenim mrežama redovno su bili crnogorski intelektualci i novinari koji su kritikovali politiku fašizacije i klerikalizacije društva. Preko ministrice Bratić i njena gaulajtera Dragana Koprivice kampanji difamacije i diskreditacije osobito je bio izložen jedan od najznačajnijih savremenih crnogorskih pisaca Milorad Popović i njegova izdavačka kuća OKF. Medijska kampanja vladajućih Demokrata usmjerena prema Andreju Nikolaidisu, Milivoju Bešlinu i drugim intelektualcima koji su se kritički osvrtali na djelovanje Vlade ostaće upamćena kao najprizemniji relikt staljinističkih propagandnih metoda zabilježenih u Crnoj Gori”, naveli su iz Crnogorskog PEN centra.

Ovih dana je, dodaju, “međutim, govor mržnje i propagandni razračun s kritičkim intelektualcima, postao omiljeni manir i na drugome političkom polu – u opoziciji”.

”Prvo je lokalni političar, kandidat za gradonačelnika Cetinja iz Socijaldemokratske partije, revoltiran reakcijama intelektualaca na neprincipijelni politički aranžman njegove partije, manirom provincijskog denuncijanta „raspisanim nezavisnim intelektualcima“ zalijepio etiketu sumnje da rade za nečije interese, da bi potom uslijedila histerična kampanja partijskih botova po društvenim mrežama čiji je cilj javna diskreditacija autora koji su se drznuli kritikovati političke poteze Partije i njenoga lokalnog lidera”, napisano je u saopštenju.

Ostavite komentar

Komentari (0)