Izvor: Pobjeda

Pilot Vlahović i formalno vraćen na posao

Pilot Aviohelikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Dražen Vlahović i formalno je vraćen na posao nakon što je Komisija za žalbe 28. aprila ukinula odluku prethodnog ministra Sergeja Sekulovića kojom je ovaj pilot bio suspendovan zbog toga što je, 5. septembra prošle godine, sa kolegom Igorom Delevićem, odbio da, zbog zabrinjavajućih bezbjednosnih procjena, „podigne“ helikopter i na Cetinje preveze velikodostojnike Crkve Srbije – Joanikija Mićovića i Porfirija Perića.
Pilot Vlahović i formalno vraćen na posao

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, Vlahović danas treba da se javi na posao.

Prije nekoliko dana objavili smo kako je Komisija za žalbe uvažila žalbu Vlahovića i ukinula rješenje o suspenziji. Pilot Delević, prema našim informacijama, nije ulagao žalbu, tako da on mora čekati okončanje disciplinskog postupka zbog optužbe za tešku povredu dužnosti.

Aktuelni ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rješenje da se Vlahović vrati na posao potpisao je 15. juna, a u obrazloženju se navodi da „njegovo prisustvo ne šteti interesu državnog organa, dok traje disciplinski postupak“.

Da prisustvo pilota Vlahovića ne samo da „ne šteti interesu državnog organa“, nego da je on neophodan, pokazuju i podaci koje je Pobjeda objavila juče – MUP ima na platnom spisku samo pet pilota, od kojih su dvojica pod suspenzijom, dok jedan godinama živi u Srbiji. Znači, operativna su samo dvojica. Protiv pilota koji ne dolazi na posao, jer živi u Srbiji, prema Pobjedi dostupnim informacijama, niko nije pokretao disciplinski postupak.

Ali protiv Delevića i Vlahovića jeste u ekspresnoj proceduri – ministar Sekulović rješenje o suspenziji donio je samo četiri dana nakon cetinjskih događaja – 9. septembra 2021.

Pri tome, isti taj ministar, crnogorsku javnost je obavijestio da inauguracija mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića nosi ogroman bezbjednosni rizik i prijetnju miru u našoj zemlji.

Isto tako, taj ministar bio je, prema sopstvenom priznanju, isključen iz komandnog lanca 5. septembra ujutro.

Pobjeda je objavila izjavu pilota Igora Delevića koja se citira u predmetu formiranom protiv Cetinjanina Nenada Kaluđerovića, protiv kojeg je podignuta krivična prijava za terorizam, a koju je Specijalno tužilaštvo odbacilo.

On je, kako smo već pisali, ispričao da je 5. septembra u 5.23 sati stupio u kontakt sa Draganom Gorovićem (pomoćnik direktora Uprave policije) koji je bio na Cetinju i koji mu je na SMS poruku odgovorio „napeto, znaju da dolaze dva helikoptera“. Poslije toga ga je, kako je rekao, Gorović i nazvao i objasnio mu da je policija, mjerama tajnog nadzora, prethodnog dana došla do podatka da „postoji spreman dron sa eksplozivom koji samo čeka helikopter, ako sleti neće polećeti“.

Odmah je obavijestio pretpostavljene, a direktor Sektora za vanredne situacije Miodrag Bešović, kako je kazao, nazvao ga je i rekao mu da ne brine.

O informacijama koje je dobio, Delević je obavijestio i komandanta operacije nasilnog ustoličenja Mićovića u Cetinjskom manastiru, pomoćnika direktora Uprave policije Miloša Rakonjca.

U 7.16 časova, kako je svjedočio, saopštio je Rakonjcu podatke koje je dobio o prijetnjama po let i kazao mu da ne postoje bezbjednosni uslovi za podizanje letilice, s čim se saglasio i pilot Vlahović.

U dokumentu se navodi kako je Bešović istražiteljima rekao da je smatrao da je podatak koji mu je saopštio Delević „neozbiljan i neistinit“, dok je Gorović kazao da je siguran da on nije Deleviću dao informaciju o dronu sa eksplozivom, ističući kako on takav podatak nije ni mogao da ima?!

Interesantno je, kako smo već objavili, da u zvaničnom dokumentu Uprave policije, sačinjenom povodom događaja na Cetinju 4. i 5. septembra, nema slova o tome da su dvojica pilota odbila da pilotiraju, niti se i riječju navodi da je transport policijskim helikopterom uopšte bio opcija.

Mitropolit Crkve Srbije Joanikije Mićović intronizovan je u Cetinjskom manastiru 5. septembra 2021. na način nikada i niđe ranije viđen. Na Cetinje je transportovan vojnim helikopterom, u pratnji specijalnih jedinica Crne Gore, ali i specijalaca iz Srbije, dok je policija brutalnom silom rastjerivala građanke i građane okupljene u prijestonici u znak protesta zbog ove nasilne inauguracije.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

Smijenjen Aleksa Bečić

PRATITE UŽIVO Bošković pustio snimak akcije policije: “Jasno je da nikakvog pucanja na policiju nije bilo…”

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

KO SU UHAPŠENI U BARU: Braća Janković i Peruničić preko aplikacije SKY pripremali krivično djelo?; Osumnjičeni pobjegao, ministar Adžić zadovoljan efikasnom borbom protiv kriminala!

VIDEO: Milanović pustio finsku premijerku da ga čeka, šetala salom i gledala umjetnine, njen izraz lica rekao je sve

PO NALOGU SDT: U Baru privedena trojica Škaljaraca, policija upotrebila oružje

“Budvanska rivijera” traži da Novović provjeri ugovore sa advokatom