Izvor: Pobjeda

Podgorica jedan od ,,ključeva” drugog kruga

Poređenje rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora u Podgorici sa, ne tako davnim, lokalnim izborima, najbolja su ilustracija đe je Jakov Milatović ostvario ključnu prednost and Andrijom Mandićem. Istovremeno je i pokazatelj trenda pada Demokrata, Ure, SNP-a.
Podgorica jedan od ,,ključeva” drugog kruga

Ali i daje odgovor na pitanje kako se Jakov Milatović tako primakao rezultatu Mila Đukanovića i ostao ,,kratak” za nešto više od šest odsto.

Kada se analizira stanje nakon prvog kruga, očito je da će ključ za Đukanovićev pokušaj da dobije u drugom krugu predsjedničkih izbora biti Podgorica. Ne samo zbog toga što je Đukanović, čak i ako se ubroje glasovi Draginje Vuksanović- Stanković dobio čak 4.385 glasova manje od Milatovića.

Problem za Đukanovića je što je ,,rezervoar” glasova Milatovića u Podgorici ogroman: ako se glasovima Evrope sad pridruže glasovi Mandića i Bečića, koje su podržale Jokovićeva i Abazovićeva stranka, onda se razlika u korist Milatovića povećava za nekih 27 hiljada glasova. Ako zadrži postojeće, Milatović će u Podgorici imati prednost od 32 hiljade glasova.

Čak i pod logičnom pretpostavkom da neće svi glasači Fronta, Demokrata, Ure i SNP-a u drugom krugu glasati Milatovića, već da će jedan dio njih biti apstinenti, Đukanovića čeka zadatak da prepolovi tu pretpostavljenu prednost i svede je na nekih desetak hiljada glasova.

U tom slučaju, Đukanović može da se nada da će, uz glasove dijaspore, mobilizaciju dodatnih suverenističkih glasova podizanje izlaznosti u sredinama đe žive Bošnjaci/Muslimani i Albanci, mogao da računa na preokret i trijumf u drugom krugu.

A za tu političku utakmicu Đukanović ima još samo 12 dana.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vuković: Sramni čin Asanovića, odbornici sa liste “Svi za naš grad” ...

Vuković: Cetinje je moralo da bude ispoštovano, ali Milatović će svakako snositi...

Pokret “La casa de papel” predala listu: Najavili kampanju kakvu Crn...

DACIĆ ZA STANDARD: Nikad ne bih prihvatio da budem predsjednik SPP-a