test

Političke elite ne smiju manipulisati jezikom, svi građani da se jednako uvaže

Standard

21/10/2024

22:27

U emisiji “Naglas” na TVCG večeras je tema bila zahtjev da srpski jezik bude službeni jezik u Crnoj Gori. Dok iz partija parlamentarne većine se zalažu za to, opozicioni redovi tvrde da crnogorski jezik nije dovoljno zaštićen, a struka poručuje da političke elite ne smiju manipulisati identitetskim pitanjima.

Kako pojašnjava Rajka Glušica, profesorica Opšte lingvistike, srpski i crnogorski jezik su iz iste porodice jezika.

“Upravo zbog toga srpski jezik ne treba da bude službeni. On već jeste službeni jezik u Crnoj Gori. Šta se dobija ako stoji u Ustavu Crne Gore kao službeni?”, upitala je Glušica.

Ona tvrdi da jedino popis u Crnoj Gori ima identitetska pitanja.

“U Francuskoj se ne postavljaju ovakva pitanja, a u Belgiji je zabranjeno pitanje o jeziku. Oni su izbjegli napetost između jezičkih zajednica”, ukazala je ona.

Glušica smatra da na ovakvim pitanjima živi armija političara.

“Zato se nadam da će se ovakva pitanja neće postavljati na popisu kad uđemo u Evropsku uniju”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, političke elite ne smiju manipulisati jezikom.

“Diskriminacija preko jezika se ne smije sprovoditi. Preko ovakvih pitanja se gaje nacionalisti na duže staze”, poručila je ona.

Kaluđerović: Srpskim jezikom priča 50.000 Crnogoraca

Poslanica SNP-a Slađana Kaluđerović kazala je da na popisu najbrojnija identitetska odrednica nije ovog puta bila nacionalna pripadnost, već maternji jezik.

“Fakte treba uvažiti i srpski jezik treba da bude službeni. On predstavlja najveću identitetsku odrednicu trenutno u državi. Većina se ne smije diskriminisati. Svio građani treba da se uvaže i svi treba da imaju ista prava”, smatra ona.

Kaluđerović tvrdi da ovo pitanje izaziva veliko interesovanje, a prije svega građani su zainteresovani da se to pitanje riješi.

“Građani očekuju da predstavnici parlamenta i vlasti urade po njihovom zahtjevu. Očekujemo da ovako postupe i kolege iz PES-a, jer nam je u cilju da se pokažemo kao građansko društvo”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, na popisu se pokazalo da Crna Gora nije država naroda, već građanska država.

“Kao društvo želimo da pokažemo odgovornost. Svjesni smo šta propisuje Ustav”, dodala je Kaluđerović.

Kaluđerović takođe tvrdi da veliki broj Crnogoraca priča srpskim jezikom, čak preko 50.000.

“Oni to jasno kažu. U pitanju je jezička većina. A teror manjine nad većinom ne smije postojati. Zato čvrsto vjerujem u građanski karakter”, rekla je ona.

Marković: Država nije dovoljno uradila da zaštiti crnogorski jezik

Jelena Marković, potpredsjednica Liberalne partije i predstavnica Evropskog saveza uveliko sumnja u pouzdanost rezultata popisa.

“Iz susjedne Srbije je bilo uticaja na brojne procese u Crnoj Gori”, tvrdi ona.

Marković navodi da su crnogorski i srpski identitet dosta različiti, a da država nije uradila dovoljno da zaštiti crnogorski.

“Crnogorski jezik se mora zaštititi, a po mom mišljenju nije bio adekvatno zaštićen. Jezik je oružje svake države”, kazala je ona.

Ona tvrdi da nijedna intelektualna lingvistička grupacija ne negira crnogorski jezik.

“Osobenosti crnogorskog jezika se prepoznaju. A negira ga upravo ona politička struktura koja je pala pod srpski hegemonizam. Negiranje crnogorskog jezika je osobenost asimilatorske srpske politike koja nije prestala da radi na štetu diskriminaciju crnogorskog jezika”, tvrdi Marković.

Milačić: Srpski narod decenijama bio asimiliran, prirodno je da srpski jezik bude službeni

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić ponovio je da u Crnoj Gori ogromna većina govori srpskim jezikom i prirodno je da srpski jezik bude službeni u Crnoj Gori.

“To je naš jezik. Tim jezikom govori predsjednik države i šef parlamenta. Ovdje niko ne želi da se radi na prečac. Moramo biti zreli, mudri i odgovorno. Želimo svi dobro Crnoj Gori”, poručio je Milačić.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori decenijama srpski narod bio diskriminisan.

“U Crnoj Gori se vršila asimilacija i segregacija srpskog naroda više od 75 godina. Jezik je najvažnija dorednica suštine jednog identiteta. Jezik je kuća svake države. Ukoliko u tom smjeru ne napravimo ravnopravan odnos, nema stabilne, prosperitetne i pomirene Crne Gore. To se pitanje mora riješiti”, ocijenio je on.

Pozvao je sve činioce u crnogorskom društvu na dogovor.

“Procenat od 43 odsto je činjenica koja nikako ne smije da se zanemaruje, a to je procenat građana koji govori srpskim jezikom. Zanemariti tu činjenicu nije dobro za Crnu Goru”, zaključio je Milačić.

Izvor: rtcg
Izvor (naslovna fotografija):

FOTO: RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)