test

Vukčević: Politički sistem Crne Gore zahtijeva drastične promjene

Standard

06/10/2024

17:12

U potpunosti sam saglasan sa stavom predsjednika države Jakova Milatovića da, ako nakon smjene jedne vlasti, dođe druga koja nastavi obrazac djelovanja prethodne vlasti - rezultat ostaje isti, naveo je za Pobjedu advokat Miloš Vukčević.

Komentarišući izjave predsjednika Milatovića koje je saopštio proteklih dana na jednom od najznačajnijih regionalnih konferencija posvećenih odbrani i bezbjednosti – 2BS forumu u Budvi, kao i autorskom tekstu, naš sagovornik se osvrnuo na nekoliko ključnih mjesta. To je, prije svega, način na koji djeluje aktuelna vladajuća većina.

,,Nova vlast nastavila sa još gorim obrascem ponašanja nego što je to bio slučaj prije 30. avgusta 2020. godine. Svakodnevno svjedočimo nastavku institucionalnog propadanja Crne Gore kao države, povampirenom nacionalizmu, korupciji, nepotizmu, finansijskom zaduživanju, zapošljavanju isključivo po partijskim ključu i opštem nazadovanju crnogorskog društva”, istakao je Vukčević.

Posebno se osvrnuo na stavove koje je Milatović saopštio povodom prošlonedjeljnih vanrednih lokalnih izbora u glavnom gradu.

,,O stanju u državi i društvu najviše su rekli oni koji su 29. septembra ostali kući i nijesu glasali. A njih je skoro pedeset odsto od ukupnog biračkog tijela. Upravo su apstinenti pokazali da su izgubili vjeru u sve političke partije kao nosioce promjena na bolje u Crnoj Gori. Dakle, ukupan politički sistem Crne Gore zahtijeva drastične promjene”, potcrtava sagovornik Pobjede.

Potvrđuje saglasnost i sa stavom Milatovića da su izbori u Podgorici takođe pokazali da građani ne žele „nastavak stare loše prakse“, ali sada u okviru novih, drugih političkih aktera.

No, ukazuje na činjenicu kako sve to ne mora biti stvarni odraz stanja aktuelnog političkog trenutka.

,, Nadam se da je riječ o iskrenom stavu predsjednika države, a ne o pukom prepucavanju sa svojim dojučerašnjim partijskim saborcem, premijerom Milojkom Spajićem i želji da se privoli dio birčkog tijela Pokreta Evropa sad. Uostalom, odgovor na to da li je predsjednik bio iskren u nedavno javno iznesenim stavovima – poput učešća na 2BS forumu ili autorskog teksta – znaćemo vrlo brzo. I to već prilikom formiranja vlasti u Podgorici, kada ima priliku da ključno doprinese tome da glavni grad dobije savremenu i profesionalnu gradsku upravu”, zaključuje Vukčević u razgovoru za Pobjedu.

Dvojno državljanstvo je izborni inženjering

To što Jakov Milatović smatra da bi, uz učešće partnera iz Evropske unije, trebalo razmotriti način uvođenja dvojnog državljanstva, a da se pritom „izbjegne politički inženjering”, Miloš Vukčević smatra nemogućim.

,,Kada je riječ o dvojnom državljanstvu, nijesam siguran da je uopšte moguće obezbijediti zaštitne mehanizme koji bi spriječili promjenu biračke strukture, odnosno izborni inženjering. Uostalom, ne vidim nikakvu potrebu da Crna Gora kao mala država uopšte uvodi dvojno državljanstvo. Ni jedna zemlja sa tako malim brojem stanovnika i koja ima dominatnog susjeda – poput Letonije, Estonije, Litvanije, Ukrajine, Monaka, ali i evropskih država Holandije i Austrije – ne dozvoljava dvojno državljanstvo”, zaključuje Vukčević.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Miloš Vukčević, TV E

Ostavite komentar

Komentari (0)