test

Poslanici PES-a amandmanima hoće da zadrže Gogića na čelu Ustavnog suda još godinu

Standard

10/04/2024

19:55

Poslanici PES-a Darko Dragović i Vasilije Čarapić, amandmanima su predložili da sudije Ustavnog suda idu u penziju sa 67 godina, godinu kasnije nego sada! Amandmane su podnijeli na Prijedlog zakona o dopuni zakona o Ustavnom sudu i Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

U obrazloženjima amandmana navode: “Sudija Ustavnog suda stiče uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju kada navrši
67 godina života i najmanje 15 godina staža. S obzirom na to da su isključivo Ustavom Crne Gore propisani uslovi po kojima sudiji Ustavnog suda prestaje funkcija to pitanje ne može biti uređeno izmjenom zakonskih propisa.

 Medutim, kako je Ustavni sud organ sui generis, izvan sistema ustavne trodiobe vlasti, i da stoga zaslužuje posebna zakonska rješenja i u dijelu regulisanja radnopravnog statusa sudija, potrebno je zakonom precizirati uslove pod kojima sudija Ustavnog suda stiče uslov za starosnu penziju kao jedan od razloga prestanka funkcije sudiji Ustavnog suda.

Stvarni razlog za amandmane dvojice poslanika PES je namjera da se aktuelnom predsjedniku Ustavnog suda Miloradu Gogiću omogući da još godinu ostane na toj funkciji.

Milorad Gogić, rođen u Bijelom Polju 27. maja 1958. po sili zakona otišao bi u penziju na svoj 66. rođendan. Za sudiju Ustavnog suda izabran je 2013, a krajem prošle godine i za predsjednika tog organa.

Ostavite komentar

Komentari (0)