test

POSP traži rješavanje pitanja duplih birača

Standard

20/03/2024

10:45

Uzajedničkoj deklaraciji Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i Evropske unije (POSP), koja je u petak usvojena u Strazburu, zatraženo je da države sarađuju po pitanju otkrivanja duplih birača kroz rješavanje problematike državljanstva i prebivališta.



Taj amandman, prema saznanjima Pobjede, uvršten je na eksplicitan zahtjev poslanika opozicije iz SD-a Borisa Mugoše, koji je posebno insistirao da se taj važan politički problem postavi ,,na sto“ i bude u evropskim dokumentima.

DEKLARACIJA

– Ukazuje se na potrebu adekvatne saradnje između država na rješavanju problematike državljanstava i prebivališta, zbog potencijalnog postojanja tzv. duplih birača i pozdravlja ponovno obrazovanje Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i poziva se da ostvari opipljive rezultate u usklađivanju izbornog zakonodavstva, prava glasa i kandidature, transparentnosti, mehanizama rješavanja sporova i nadzora nad finansiranjem kampanje i medija, navodi se u tački 12 deklaracije.

Zajednička deklaracija, iako nema obavezujuće pravno dejstvo, prvi je konkretan signal da se pitanje duplih birača, koji su nezakonito upisani u birački spisak država regiona, konačno internacionalizovalo.

Poslanik Mugoša formulacijama amandmana nije želio ni da se poklopi i sa inicijativom CEMI-ja o uparivanju baza podataka koja je već upućena prema Njemačkoj koja predsjedava Berlinskim procesom.

U zajedničkom dokumentu POSP-a žali se zbog nedostatka napretka u vezi sa sveobuhvatnom reformom izbornog, pravnog i institucionalnog okvira, koji takođe podrazumijeva da se sve neispunjene preporuke Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR) adekvatno obrade i učinkovito sprovedu u skladu sa evropskim standardima.

Konstatuje se rad koji je počela Državna izborna komisija u cilju povećanja transparentnosti i sprovođenja preporuka, prepoznaje da su lokalni izbori u 14 opština, predsjednički i parlamentarni izbori ocijenjeni od strane izborne posmatračke misije OEBS/ODIHR-a u kojoj su učestvovali i poslanici Evropskog parlamenta, kao mirni i konkurentni, uprkos određenim proceduralnim manama.

Ovo je ujedno bio i posljednji sastanak POSP-a u aktuelnom sazivu Evropskog parlamenta. Narednom sastanku POSP-a domaćin je Crna Gora, kada se očekuje učešće nove delegacije evropskih poslanika.

POPIS

Pitanje duplih birača problematizovano je preliminarnim rezultatima popisa koji su pokazali da Crna Gora nema niti ažuriran, niti tačan birački spisak i ta ključna baza podataka je puna duplih birača, jer se gotovo izjednačio broj birača sa brojem stanovnika Crne Gore.

Prema preliminarnim rezultatima popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u 2023. godini, u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika. Popisom su prikupljeni podaci o 217.441 domaćinstvu i 396.873 stana, dok je tokom faze prikupljanja podataka ukupno popisano 673.203 lica.

U biračkom spisku Crne Gore u junu 2023. godine bilo je 542.500 birača dok ih trenutno ima oko 550.000. Imajući u vidu da u Crnoj Gori zvanično, prema podacima sa popisa, ima 633.158 stanovnika, ispada da je broj birača u odnosu na broj stanovnika čak 86 odsto. Ako oduzmemo broj stranaca, kojih je 93.000, kako je to zvanično saopštio MUP, onda dolazimo do nevjerovatnog podatka – u Crnoj Gori imamo veći broj birača od građana.

Ta ogromna nesrazmjera između broja birača i broja stanovnika, ukazuje i ključni je dokaz da birački spisak nije tačan niti ažuriran. Evropski standard je da taj odnos bude 70 odsto.

Analiza Pobjede ukazuje na još jednu matematičku nelogičnost – ako u Crnoj Gori ima 633.158 stanovnika i od tog broja oduzmemo broj stranaca kao i maloljetnih lica dolazi se do zaključka da u biračkom spisku može biti maksimalno 470.000 birača što znači da ostatak od osamdesetak hiljada predstavlja duple birače.

DOKAZANA TEZA

Preliminarni rezultati popisa snažno su potvrdili i dokazali tezu analitičara Zlatka Vujovića da postoji najmanje 60.000 duplih birača koji nezakonito, osim u Crnoj Gori, glasaju i u Srbiji. CEMI je tim povodom uputio zvaničnu inicijativu Njemačkoj koja koordinira Berlinskim procesom o uparivanju baze podataka Crne Gore, Srbije i BiH.

Ti birači krše zakon jer se nalaze u biračkom spisku Srbije, a da biste se tu našli zakonska pretpostavka je da ste državljanin te zemlje i da imate prebivalište.

Sve dokaze CEMI je dostavio Ministarstvu unutrašnjih poslova i ništa se nije desilo. Čak je Agencija za zaštitu ličnih podataka naložila uništenje svih dokaza da ta lica krše zakon, odnosno onemogućeno je utvrđivanje da li se radi o kriminalnoj aktivnosti.

Postojanje duplih birača u Srbiji, koji glasaju u Crnoj Gori, snažno favorizuje ostatke nekadašnje koalicije „Za budućnost Crne Gore“, što uključuje Novu, DNP, SNP, Ujedinjenu Crnu Goru, Pravu Crnu Goru, ali donekle i Pokret Evropa sad.

Srbija i Bosna i Hercegovina su, pozivajući se na zaštitu ličnih podataka, odbile da sarađuju sa Crnom Gorom kada je u pitanju taj problem, dok crnogorski MUP – koji je nadležan za kontrolu biračkog spiska – ne pokazuje namjeru da riješi taj gorući problem, pozivajući se na kontroverzno uputstvo Agencije za zaštitu ličnih podataka?!

Postojanjem desetina hiljada birača koji imaju dvojno prebivalište dovedena je u pitanje i regularnost svih izbora. 

Dupli birači ,,harali“ na lokalnim izborima u Podgorici i u Beogradu!

Da je situacija sa duplim biračima alarmantna, svjedoče i informacije sa terena sa posljednjih lokalnih izbora 23. oktobra 2022. koji govore o ulascima velikog broja birača sa teritorije Srbije na graničnom prijelazu Dobrakovo na dan izbora. Njih su, prema podacima M portala, sa biračkim spiskovima dočekivali popovi Srpske pravoslavne crkve i slali na odgovarajuća odredišta.

Analize lokalnih izbora u Podgorici pokazuju i nagli priliv birača sa strane u periodu od 18 do 19 časova, što je, kako mnogi analitičari ocjenjuju, posljedica organizovanog dovođenja ,,duplih birača“ kojima su troškove putovanja platile stranke stare parlamentarne većine. Dupli birači i iz Crne Gore su bili problem i na lokalnim izborima u Beogradu gdje opozicija osporava rezultate izbora.

Izvor Pobjede iz POSP-a je saopštio da je krađa lokalnih izbora u Beogradu jedan od razloga što je evropski dio POSP-a prihvatio da se taj amandman nađe u završnom tekstu Deklaracije.

Izvor (naslovna fotografija):

UGC

Ostavite komentar

Komentari (0)