test

Ustavni odbor: Ustavni sud da odbije inicijative za ocjenu izmjena Zakona o predsjedniku

Standard

27/04/2023

12:54

Ustavni odbor razmatraće danas inicijative za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku Crne Gore, koji je usvojen u decembru prošle godine.

Ustavni odbor konstatovao je da nema osnova za prihvatanje inicijativa za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona u koju su podnijeli savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja u službi Predsjednika Crne Gore, Boris Bastijančić i NVO Centar za demokratsku tranziciju.

Poslanik DF-a Dragan Bojović smatra da Zakon o predsjedniku nije neustavan. Poziva Ustavni sud da se što prije izjasni o ovom zakonu.

Sjednica je počela u podne a pratite je uživo na linku ispod.

Inicijative su podnijeli savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja predsjednika Crne Gore Boris Bastijančić i nevladina organizacija (NVO) Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

U inicijativi Bastijančića se navodi da se pravnim aktom niže pravne snage derogira Ustav, najviši pravni akt države.

“Izmjene Zakona su udžbenički primjer zakonskog neprava, nastao spletom najizazovnijih pravno-političkih okolnosti”, naveo je Bastijančić.

CDT je ocijenio da izmjene Zakona o predsjedniku narušavaju ustavnu ravnotežu vlasti i mijenjaju smisao crnogorskog Ustava.

„Spornim izmjenama, umjesto razrade ustavnih normi, izvršeno je dopisivanje Ustava oduzimajući ustavna ovlašćenja predsjedniku države da predlaže mandatara i postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava Crne Gore u inostranstvu“, kazali su iz te NVO.

Pored domaćih pravnika i intelektualaca, koji su prije usvajanja spornog Zakona upozoravali na njegovu neustavnost, to je uradila i međunarodna zajednica. Ipak, tridesetoavgustovska parlamentarna većina u decembru je izglasala sporne izmjene Zakona o predsjedniku, pokušavši na taj način sebi da pribavi još vremena i sastavi novu vladu, na čelu s Miodragom Lekićem.

Lekić, ipak, nije uspio da sastavi vladu u predviđenom roku, što je još jednom pokazalo podijeljenost unutar aktuelne parlamentarne većine.

Ustavni sud, nakon što sada ima kvorum za odlučivanje, trebao bi da donese odluku o ustavnosti Zakona o predsjedniku, no to im se još uvijek nije našlo na dnevnom redu.

Dok, eventualno, Ustavni sud ne poništi sporni zakon, on se nalazi u pravnom prometu i smatra se važećim.

Izvor: Antena M

Ostavite komentar

Komentari (0)