test

Pred izbore i „Iznogud“ je dobričina

Standard

16/05/2023

07:30

Demokrate Alekse Bečića na predstojećim parlamentarnim izborima ići će u koaliciji sa GP Ura Dritana Abazovića, odlučili su glavni odbori ove dvije partije. Razlog da privremeno zakopaju ''ratne sjekire'', kojima su donedavno žestoko vitlali, i pređu iz faze mržnje u fazu ljubavi su - rejtinzi koje obje partije imaju pred izbore 11. juna.



Istorija odnosa dvije partije, međutim, ne obećava dugovjeku koaliciju, jer na crnogorskoj političkoj sceni ljubav i mržnja nigdje se češće ne smjenjuju kao u odnosu Demokrata i Ure. Kada su lideri i najvažniji predstavnici ove dvije partije u ljubavi, jedni o drugima govore u stilu „Ja tebi serdare, ti meni vojvodo“, ali kada neko povuče potez koji se drugome ne sviđa, onda su, sudeći prema ranije izgovorenom, najsuroviji neprijatelji.

Saga Demokrata i Ure narušavana je u više navrata od 30. avgusta 2020, a najjači rat vodili su nakon 7. februara 2022. kada se Abazović pridružio opozicionim DPS-u, SD-u, SDP-u, LP-u i manjinskim partijama i za rad svoje fotelje, smijenio Aleksu Bečića sa mjesta predsjednika parlamenta.

Demokrate su tada organizovale niz protesta na kojima su Abazovića i uraše nazivali izdajnicima i lopovima… Na protestu ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, 16. februara 2022. godine, lidera Ure Dritana Abazovića su predstavili kao „Iznoguda“ – nevaljalca (lik iz francuskog humorističkog stripa koji čini brojna nepočinstva da postane „kalif umjesto kalifa“).

„Iznogud“ je išao ispred učesnika protesta koji se zbog formiranja manjinske vlade održavao pod sloganom „Ustani, odbrani, pobijedi“ nosio je transparent na kojem je pisalo „Nude mi 21 milion, a ja samo hoću da se žrtvujem!“, dok su Bečićeve pristalice uzvikivale: „Dritane lopove“.

Lider Demokrata Aleksa Bečić je tada otkrio i da ih je Abazović nakon izbora 30. avgusta 2020. ucjenjivao.

Povezani članci

” Prvo je došao i rekao – ja nudim koncept ekspertske vlade u kojoj mogu biti samo ja i oni koje ja odaberem. Mi nijesmo bili halapljivi, znali smo da to nije bilo pravedno, ali nijesmo htjeli da pogazimo ono što se dogodilo 30. avgusta. Nakon godinu i po – rekao je ‘ovaj koncept ekspertske vlade, koji je moje autorstvo, je poguban i pogrešan, hoću novu političku vladu sa DPS-om”, prenio je Bečić riječi Abazovića.

Istakao je i da su Abazoviću dopustili da bude koordinator svih bezbjednosnih službi, iako nije imao nikakvog iskustva u toj oblasti.

” Dali smo mu i tu priliku i šansu, a danas se Crnom Gorom slobodno šetaju tone kokaina i cigarete”, kazao je Bečić dok je bio u nezboru sa Abazovićem.

Nekoliko dana kasnije na protestu u Bijelom Polju komentarisao je sastanak Abazovića sa predstavnicima parlamentarne opozicije.

” Zamislite stepen te poniznosti, kada je neko spreman da se toliko ponizi radi par mjeseci vršenja premijerske funkcije”, rekao je on.

Bečićev intervju Kuriru 19. maja 2022. najslikovitije pokazuje količinu mržnje između Demokrata i Ure. Tada je kazao da mu je Abazović, kome je „velikodušno pružio ruku prije nekoliko godina, otvorio vrata i svoje partije i kuće i snažno podržao njegov dolazak na čelo Ure, zabio nož u leđa“.

Ali pred izbore, pogotovo ako strijepite da vam je podrška birača u padu, iz faze mržnje se za čas pređe u fazu ljubavi.

Tako su Abazović i Ura pred predsjedničke izbore podržale Aleksu Bečića. Mada se lider Demokrata nije mnogo ofajdio od te podrške, jer je zauzeo tek četvrto mjesto i nije prošao u drugi krug Demokrate su pred parlamentarne izbore u nedostatku boljih koalicionih partnera shvatili da ni „Iznogud“ nije loš, naročito kada je na poziciji premijera. Kada su sračunali koliko je Abazović posljednjih mjeseci ugurao svojih članova u državnu upravu i preduzeća uvidjeli su da bi im dobro došao koji glas i poslaničko mjesto više, pa je i „Iznogud“ postao „Gud“.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Screenshot/RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)