test

PROJEKT GP URA “STAN ZA SVE” PREOKRET PROMOVISAO PRIJE DVIJE GODINE: Nije problem kad se “kradu” ideje, ali jeste kad se površnim pristupom one obesmisle

S Rastoder

07/02/2024

12:58

Plagijati kao pojam i radnja nijesu nepoznata stvar u Crnoj Gori, kao uostalom nigdje u svijetu. Čini se ipak da u sistemu koji to još zapravo nije, kakvo je crnogorsko društvo, takve pojave su i dalje negdje ispod radara, mada u posljednje vrijeme i tome se staje na put. Kao srodna radnja može se smatrati i preuzimanje nečije ideje i plasiranje kao svoje, kao što smo to više puta imali priliku da vidimo. Vidljivo je to posebno u politici i programima partija, a jedna od takvih je i jučerašnjih ''krađa'' od strane GP URA, koja je na konferenciji za medije promovisala projekat ''Stan za sve''.

Projekat GP URA “Stan za sve” je plagijat programa pokreta “Preokret” sa lokalnih izbora 2022. i parlamentarnih 2023. godine kada su aktivisti “Preokreta” predstavili program “Siguran stan”. Oni sa minimumom pamćenja sjetiće se da je to bila jedna od pet tačaka koje je “Preokret” forsirao, ali nažalost, nedovoljno primijećeno kod glasača.

Samo preuzimanje osnovne ideje nije problem, kao što je, na primjer Demokratska partija socijalista nakon lutanja u devedesetim preuzela program Liberalnog saveza CG i učinila ga mogućim, ali je problem kada neko to uradi površno i politikantski.

Osnivač “Preokreta” Srđan Perić podsjeća da je ta organizacija ponudila građanima pomenuti projekat još 2022. godine, pa ponovila i 2023. i preuzimanje ideje ne smatra problematičnim, ali smatra da je GP URA “svojim” projektom obesmislila ideju.

“Nije problem što stranke preuzimaju naš program – više subjekata je to uradilo u samoj kampanji- u konačnom to je potvrda njenog značaja – problem je kada u preuzimanju ideje površnim i neodrživim pristupom suštinski obesmišljavate ideju koja je sasvim održiva.

Ujedno sve stranke dok su bile ili jesu na vlasti nisu učinile ništa konkretno u tom pravcu – kada su mogle ili kada mogu“, napisao je Perić na svom FB profilu.

Dodao je da stranke koje su sada u vlasti na lokalu već prema postojećem Zakonu mogu pokrenuti ciklus rješavanja problema podstanara, ali da umjesto toga – nude podstanarima po 50 eura.

“Jednom za jednom moramo se okrenuti realnoj politici. U narednom periodu pojašnjavamo (i podsjećamo) kako na realan i održiv način možemo do javnog stanovanja – uključujući i komponentu socijalnog stanovanja”, rekao je Perić.

Podsjetimo GP URA je juče na konferenciji za medije predstavio program za osnivanje Fonda “Stan za sve”.

Kako su naveli, preko ovog programa građani bi mogli da riješe svoje stambeno pitanje po gotovo duplo povoljnijim uslovima od onih koje trenutno diktira tržište nekretnina.

Potpredsjednica GP URA Milena Vuković je istakla da prosječna cijena kvadrata stana u Crnoj Gori u ovom trenutku iznosi 1.650 eura, a da bi građani preko Fonda “Stan za sve” plaćali samo cijenu izgradnje, odnosno 900 eura po aktuelnim cijenama.

“Stan od 60 metara kvadratnih trenutno košta nekih 95 hiljada eura, dok bi preko Fonda ‘Stan za sve’ ta cijena iznosila 54.000 eura, što je gotovo duplo manje”, dodala je Vuković.

Generalni sekretar GP URA Mileta Radovanić je poručio da bi početni kapital programa iznosio 20 miliona eura i koristio bi se isključivo za izgradnju stambenih jedinica, a koji bi se iznova punio prodajom stanova svim podstanarima i ljudima koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

“Na taj način Fond bi u svakom trenutku raspolagao sa tih 20 miliona eura i ulagao u nove projekte, odnosno u nove stambene jedinice. Projekat bi funkcionisao tako što bi stanovi bili izgrađivani na državnom ili opštinskom zemljištu po principu ‘projektuj i izgradi’. Država bi stanove isplaćivala izvođaču radova nakon izvršenog tehničkog prijema, a stanovi bi se zatim prodavali građanima po cijeni koštanja izgradnje, odnosno, 900 eura po kvadratu, a u slučaju pojeftinjenja izgradnje, cijena bi bila i niža. On je naglasio da to znači, da država time ne bi ubirala nikakav profit od prodaje stanova i da će građani moći da koristite stanove kao kolateral(hipoteku) kod poslovnih banaka za odobravanje stambenih kredita”, navodi se u saopštenju.

Iz GP URA su istakli da su oni već pripremili nacrt zakonskog rješenja za osnivanje Fonda “Stan za sve”, ali da su otvoreni za sugestije i konsultacije sa svim zainteresovanim činiocima, kako društvenim tako i političkim.

Ostavite komentar

Komentari (0)