Proširenje EU: Pristupanje Crne Gore je prekretnica za budućnost Evrope

Piše: Rade Vujačić, osnivač NVO Crnogorski san
Proširenje EU: Pristupanje Crne Gore je prekretnica za budućnost Evrope

Rade Vujačić

Ruska invazija na Ukrajinu i kineska ekonomska agresija širom svijeta promjenili su pristup Evropske unije globalnoj bezbjednosti i stvorili novi podsticaj za njen proces proširenja. Brže proširenje, posebno na Zapadni Balkan, EU vidi kao stratešku neophodnost za regionalnu stabilnost i prosperitet.

Kao neposrednu reakciju na ruski rat, Ukrajina, Moldavija i Gruzija odlučile su da podnesu svoj zahtjev za članstvo u EU, pri čemu su lideri EU brzo dodjelili Ukrajini, Moldaviji i Bosni (koje su se prijavile 2016.) status kandidata i zalagale se za brže pregovore sa kandidatima Zapadnog Balkana. Ovo je odlična prilika, u jedinstvenim okolnostima, da i Crna Gora obezbijedi svoj put ka članstvu u EU.

Pregovarajući od 2012. godine, Crna Gora se smatra najnaprednijom zemljom u procesu pristupanja u odnosu na druge kandidate, otvarajući sva 33 poglavlja i zatvarajući tri. Međutim, ovaj status više ukazuje na zamor EU od proširenja u proteklih nekoliko godina nego kompliment Crnoj Gori.

Napredak u pristupanju Crne Gore je potpuno zaustavljen; zemlja nije zatvorila nijedno poglavlje u proteklih pet godina, a politički sistem je paralizovan podjelama između pro-EU i proruskih frakcija. S obzirom da se proširenje EU vjerovatno ubrzava u narednim mjesecima i da lideri EU aktivno sarađuju sa 10 zemalja kandidata i potencijalnih kandidata – što je najveći broj u njenoj istoriji – postoji rizik da EU skrene pažnju negdje drugdje, dok se Crna Gora suočava sa “paralizom”.

U Crnoj Gori tri od četiri građanina želi da njihova država postane članica EU. Uprkos stalnom davanju pro-EU obećanja, crnogorsko rukovodstvo nije uspjelo da ispuni i sprovede reforme na koje je EU dosljedno pozivala, kao što su unaprjeđenje vladavine prava, smanjenje korupcije i jačanje državnih institucija. U avgustu 2022. godine, crnogorski parlament je glasao protiv izbora članova pravosuđa, što je ključni korak za pregovore sa EU, što je navelo izvjestioca EU za Crnu Goru Tonina Piculu da tvrdi da Crna Gora „mora odlučiti da li će nastaviti u pravcu evropskih integracija“. Ako je politički sistem Crne Gore prestao da predstavlja narod – i doveo u pitanje izglede za članstvo – zemlja treba da pronađe novi način prije nego što političari protraće još jednu deceniju.

Zato sam pokrenuo Crnogorski san, nezavisnu nevladinu organizaciju koju su osnovali građani Crne Gore sa misijom da se bori za članstvo u EU. Sada je vrijeme da građani Crne Gore – bez obzira na partijsku ideologiju ili porijeklo – pozovu političare na odgovornost. Kroz Crnogorski san će građani – ne isti stari političari sa ribrendiranim partijama – obezbijediti put Crne Gore ka članstvu u EU.

Crnogorski san će postati platforma za ispitivanje političara i postavljanje pet oblasti ekonomskih, političkih i društvenih reformi. Ove reforme će podržati poboljšanje životnog standarda i pomoći da se Crna Gora razvije u modernu, evropsku naciju. Kao dio naredne generacije crnogorskih preduzetnika iz prve ruke znam koliko je važno pripremiti našu ekonomiju, društvo i državne institucije za članstvo u EU.

Takođe vidim potencijal Crne Gore bez premca; imamo mladu i dinamičnu populaciju, strateški smo locirani na Balkanu i imamo savršenu klimu da podržimo energetska rješenja budućnosti. Zemlje kandidati moraju stvoriti hiljade visokokvalifikovanih i dobro plaćenih poslova i poboljšati kvalitet robe i usluga kako bi se pridružile najvećoj ekonomskoj oblasti na svijetu. Druge zemlje zapadnog Balkana su to nedavno pokazale, kao što je rehabilitacija hidroelektrane u Albaniji i tri projekta solarnih elektrana u Albaniji, kao i u Severnoj Makedoniji, kao i projekat pametnog mjerenja u Srbiji.

Ove reforme i pristup investicijama EU ne samo da stvaraju radna mjesta i smanjuju oslanjanje Zapadnog Balkana isključivo na turizam, većsu od vitalnog značaja za energetsku sigurnost Crne Gore u kontekstu tekuće globalne energetske krize. Crnogorski san će takođe predložiti hrabru pravosudnu i političku reformu kako bi naše državne institucije bile efikasne i nezavisne, povratilo povjerenje i eliminisalo korupciju iz javnog života.

Cjelokupni izgledi za članstvo Crne Gore zavise od pravosudnih i političkih reformi, ali s obzirom da političke stranke po drugi put ove godine ruše vladu, izgledi za ozbiljne reforme su slabi. Ovo izlaže zemlju političkim ponorima koje iskorišćavaju strateški rivali EU. Nedavni prekid velike mreže ruskih obaveštajnih službenika u Crnoj Gori ukazuje na to da će se ruski napori da steknu uporište u dvorištu EU nastaviti čak i nakon neuspjelog pokušaja državnog udara 2016.

Aktivna građanska akcija zajedno sa podrškom EU je spas koji je potreban Crnoj Gori prije nego što EU izgubi Crnu Goru zauvjek. U narednim mjesecima, Crnogorski san će sazvati tim nezavisnih eksperata iz Crne Gore i Evrope da dalje razvija pet reformskih oblasti. Ovaj tim stručnjaka okupiće se sa jednim ciljem: podizanjem životnog standarda i pozivanjem na odgovornost onih koji su toliko obećali, a tako malo ispunili. Dugačak niz partija i političara davao je građanima Crne Gore prazna obećanja i nije uspio da sprovede reforme neophodne za članstvo.

Kako Evropa i EU izgledaju ujedinjenije u suočavanju sa ruskom agresijom, imamo jedinstvenu priliku da ubrzamo naše pregovore sa EU. Ali to zahtijeva novi put naprijed da građani Crne Gore osiguraju put svoje zemlje ka članstvu u EU, da polažu račune onima koji su tako malo dali i da ostvare crnogorski san.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Intenzivirati saradnju na evropskom putu Crne Gore i San Marina

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Abazovićeva izjava o ugroženosti završila u Tužilaštvu: UP nema podatke da Lazović, Ubović i Bemax žele likvidaciju premijera?

STANDARD SAZNAJE: Pretresi na 20 lokacija zbog krijumčarenja droge

Koji crnogorski grad je među najljepšim u Evropi?

Ulcinj: Policajac istukao građanina u stanici, navodno mu se obraćao povišenim tonom