Izvor: nova.rs

Protjerani Božović i bez diplomatske legitimacije prima platu 4.400 eura

Već godinu i po dana Vladimir Božović iz fotelje u Beogradu prima platu ambasadora Srbije u Crnoj Gori i to u vrijednosti od oko 4.400 eura, piše Nova.rs.
Protjerani Božović i bez diplomatske legitimacije prima platu 4.400 eura

Vladimir Božović

Međutim, kako tvrde crnogorski zvaničnici, tome je došao kraj – Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore vraćene su diplomatske legitimacije Božovića i njegove porodice, što bi trebalo da znači da je Božović i za zvanični Beograd okončao ambasadorsku funkciju.

On je za Novu.rs potvrdio da je vratio diplomatsku legitimaciju, ali navodi da je i dalje ambasador, kao i da prima ambasadorsku platu.

Ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović proglašen je personom non-grata 28. novembra 2020. godine i od njega je tada zatraženo da napusti Crnu Goru. Takvu odluku crnogorskih vlasti nije uvažio Beograd, nadajući se da će ona biti promijenjena.

Tako je Božović, iako protjeran, i dalje zvanično obavljao ambasadorsku funkciju i primao platu od 4.403 eura, iako je sve vrijeme sjedio u Beogradu.

Naime, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić naveo je da su njegovom ministarstvu vraćene diplomatske legitimacije protjeranog ambasadora Vladimira Božovića i članova njegove porodice. On je u pisanom odgovoru poslanici Demokratskog fronta Jeleni Božović rekao da to predstavlja i jasan stav Srbije, odnosno da je i za zvanični Beograd Božović okončao funkciju diplomatskog predstavnika Srbije u Crnoj Gori.

Sam Božović u kratkom razgovoru za Nova.rs potvrdio je da je prije mjesec i po dana vratio diplomatsku legitimaciju, a prije godinu poresku karticu.

“To je učinjeno na zahtjev Crne Gore, s obzirom na to da su te legitimacije njihovo vlasništvo. Tim činom smo željeli da pokažemo dobro volju. Taj čin vraćanja legitimacija nema nikakve veze sa funkcijom i statusom ambasadora. Ja i dalje obavljam dužnost ambasadora Srbije u Crnoj Gori i za to kao i svi drugi ambasadori primam platu”, navodi on.

“Signal da će Božović biti smijenjen”

Bivši ambasador Srećko Đukić objašnjava za Nova.rs da diplomatske legitimacije u zemlji prijema diplomatama služe kao zamjena za pasoš.

“Kada završite dužnost, vi vraćate te legitimacije državi prijema. Ovakva odluka Srbije može biti signal da će Božović i zvanično biti smijenjen sa ambasadorske funkcije”, objasnio je Đukić.

Novi ambasador u duhu dobrih odnosa
Status Božovića i izbor novog amabasadora u Crnoj Gori bila je tema današnjeg sastanka predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i premijerke Srbije Ane Brnabić.

“Ono što smo razgovarali (sa premijerkom Brnabić) je u duhu dobre saradnje i treba da imamo ambasadore Crne Gore u Beogradu i Srbije u Podgorici. To je jako važno i za ove teme koje su ekonomskog karaktera. Da i oni imaju svoju diplomatsku misiju, kao i kod ostvarivanja ekonomske diplomatije”, rekao je Abazović.

Portal Nova.rs pokušao je danas tim povodom da kontaktira Vladimira Božovića, ali on nije odgovarao na pozive i poruke.

“Božović se miješao u unutrašnje stvari Crne Gore”

Kada je proglašen personom non grata, u zvaničnom obrazloženju navedeno je da je Božović “nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”.

U saopštenju crnogorskog ministarstva vanjskih poslova bilo je navedeno da se Božović dugo i kontinuirano miješao u unutrašnje stvari i davao izjave nespojive sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije.

O svom statusu govorio je i sam Božović u februaru prošle godine za Srpski radio iz Čikaga. On je rekao da “nije lako biti prognanik”, te da i i dalje obavlja ambasadorsku funkciju, ali iz Beograda.

“Imam mandat još nešto manje od tri godine i obavljaću tu funkciju sve dok država Srbija bude to od mene tražila”, naveo je Božović, a prenio je tada podgorički portal Borba.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Krivokapić o Božoviću: Ne možete ukidanje države slaviti, a u toj državi biti ambasador; Siguran sam da Abazović u Beograd ide da popravi odnose

Vladimir Božović ni nakon godinu i po nije vratio diplomatsku iskaznicu

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Preminuo čuveni roker Zoran Žorž Nikčević, član grupe Rebeka

Adžić: Borilović nije bio u konfliktu ni sa jednim od ubijenih, ostaće da se vidi da li je policija mogla drugačije da radi, Kaluđerović ne bi trebalo da odgovara

Raonić o propustu u Dnevniku: Sramna greška, pokrenut je postupak

SJEDNICA PARLAMENTA: Glasanje za četiri kandidata za Sudski savjet drži otvoren prozor za EU