test

Prvo ocjena izvještaja, pa odluka o eventualnom uvođenju prinudne uprave

Standard

27/03/2024

07:43

Opštine Šavnik i Andrijevica juče su dostavile Ministarstvu javne uprave (MJU) dokumentaciju koju je od njih Vlada tražila 14. marta kako bi se izjasnila o eventualnom uvođenju prinudne uprave u tim opštinama.



Oni su imali rok od 10 dana da ispune obaveze, a ministar javne uprave Maraš Dukaj juče je zvanično saopštio da Vlada sada mora ocijeniti izvještaje Šavnika i Andrijevice prije nego što donese bilo kakvu odluku.

Dukaj je to saopštio nakon što je portal CdM objavio da ,,Vlada uvodi prinudnu upravu u Šavniku i Andrijevici“.

Opština Šavnik je bila upozorena da mora preduzeti mjere prema Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) radi izvršavanja rješenja Državne izborne komisije kojima je naloženo da OIK donese odluku o ponavljanju glasanja na biračkim mjestima – Sala SO Šavnik i kafana Kruševice, kao i da donese strateški plan razvoja opštine.

Tamošnji predsjednik Jugoslav Jakić poručio je u izjavi za Pobjedu da je lokalni parlament Šavnika donio sve potrebne odluke, te da ne postoji ni jedan razlog, kao ni pravni osnov, da se uvede prinudna uprava.

” Kada je počeo ovaj proces jasno je bilo da se radi o političkoj volji da se na silu preuzme vlast u Šavniku i da to nema nikakve veze sa onim što posljednjih dana pokušavaju da nam objasne ministar, sekretar i mnogi drugi iz Vlade Crne Gore koji samo traže razlog da se uvede prinudna uprava. To je potpuno demaskirano onim što smo uradili. Skupština opštine je imala zasijedanja, donijeli smo sve potrebne odluke “,rekao nam je Jakić.

PRITISCI I MIMOILAŽENJA

On je i dalje stava da dio parlamentarne većine želi na silu da preuzme vlast u opštini kojom rukovodi.

” Doći ćemo u apsurdnu situaciju, što se tiče održavanja izbora u Šavniku, ukoliko Ministarstvo javne uprave i ministar Maraš Dukaj ne uspiju da se odupru pritiscima i uvedu prinudnu upravu”, podvukao je Jakić u izjavi za Pobjedu.

On naglašava i da nije tačan zaključak da Strateški plan razvoja Šavnika nije donijet na zakonit način.

” Tačno je da mnoge opštine u Crnoj Gori nemaju strateški plan, pa se to pitanje nije postavilo. Tačno je da smo mi donijeli Strateški plan, da je Vlada obaviještena o tome i da u Zakonu o lokalnoj samoupravi, u članu 183 i 184, stoji da ukoliko Vlada ili Ministarstvo smatraju da nešto nije donijeto u skladu sa zakonom, pokreće ustavno pitanje i da će sud u tome dati riječ, a ne da oni preuzimaju ingerencije suda i tužilaštva i da na silu preotimaju vlast u Crnoj Gori”, pojasnio je Jakić.

Jugoslav Jakić

Jasno je, napominje on, da postoji mimoilaženje unutar Vlade po pitanju daljeg rješavanja situacije u Šavniku, odnosno smatra da se na MJU vrši pritisak da se ovo pitanje riješi.

” To se može vidjeti ovih dana po nevještim reakcijama i ministra i državnog sekretara, kao i nevještim objašnjenjima koje pokušavaju da daju. Jasno je da se na njih vrši ogroman politički uticaj da ovo pitanje riješe. Sa druge strane, pravo i Ustav su na našoj strani i nema nikakvog uporišta za uvođenje prinudne uprave”, izričit je Jakić.

IZBORI U ŠAVNIKU JOŠ TRAJU

On napominje da je u Šavniku posebno specifična situacija jer izbori još traju, pa predsjednik države Jakov Milatović ne može da raspiše nove.

” Uvođenje prinudne uprave bi tek otvorilo nove dileme. Prinudna uprava se uvodi kada lokalni parlament ne može da donosi odluke, odnosno kada se izgubi potrebna većina. Sjutra možemo doći u situaciju da se opet opstruira izborni proces u Šavniku i da prinudna uprava traje godinu-dvije, što je potpuni nonsens i nema nikakvog uporišta u pravu, ni zakonu”, istakao je Jakić.

U ovo se, smatra on, ušlo ishitreno i „na volju dijela parlamentarne većine koja hoće na silu da preuzme vlast“.

“A vidjećete da ćemo, ukoliko MJU i ministar Dukaj ne uspiju da se odupru tim pritiscima u narednih nekoliko dana, doći u apsurdnu situaciju što se tiče Šavnika i održavanja izbora u ovom gradu”, ocijenio je Jakić.

GLASNO ĆUTANJE

Posebno je interesantno, ističe predsjednik opštine Šavnik, glasno ćutanje svih u državi na ovu temu.

” Potpuno se izgubilo ono što je misao nevladinog sektora, intelektualaca, stručne javnosti. Čini mi se da je to ozbiljnije pitanje od toga da li će Vlada uvesti prinudnu upravu u Šavniku ili ne “,naglasio je Jakić.

Borba lokalne vlasti u Šavniku, kako kaže, tek počinje.

” Imaće dostojnog protivnika, otvoriće se pandorina kutija što se tiče Crne Gore i odnosa i funkcionisanja lokalnih samouprava u Crnoj Gori. Slika nije takva kakvom je Ministarstvo želi predstaviti, odnosno da je samo problem u Šavniku i da vlast ne funkcioniše samo u ovom gradu”, zaključio je Jakić.

ANDRIJEVICA NIJE NI ZASIJEDALA

Sa druge strane, Skupština opštine Andrijevica uopšte nije zasijedala od upozorenja da u roku od 10 dana mora da donese strateški plan razvoja opštine i odluke o predlozima za razrješenje predsjednika opštine Andrijevica Željka Ćulafića (SNP) i predsjednika Skupštine opštine Mladena Đukića (Demokrate).

S obzirom na to da nijesu održane sjednice na kojima je trebalo da se glasa o smjenama Ćulafića i Đukića, te da još nije usvojen ni budžet za 2024. godinu, izvjesnije je da Andrijevici prijeti uvođenje prinudne uprave.

Sa druge strane u Šavniku je od 23. oktobra 2022. godine propalo devet pokušaja održavanja izbora. Šavničani, koji su glasali u zgradi Opštine i selu Kruševice, izlazili su na biračka mjesta, ali glasanje ni u jednom slučaju nije dovdeno do kraja. Članovi biračkih odbora iz koalicije „Za budućnost Šavnika“ nijesu dozvoljavali pojedinim građanima da glasaju zato što, kako su tvrdili, ne žive u toj opštini.

U Andrijevici je Klub odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) u julu prošle godine inicirao smjenu predsjednika opštine Željka Ćulafića, što su potom podržala tri „odbjegla“ odbornika iz redova aktuelne većine. Međutim, od jula prošle godine propalo je sedam pokušaja za smjenu čelnika Andrijevice jer su nezadovoljni aktivisti vladajućih stranaka prekidali zasijedanja, zauzimajući odborničke klupe i poručujući da neće dozvoliti „prekrajanje izborne volje bez novih lokalnih izbora“.

Isti scenario su ponovili prilikom pet pokušaja izglasavanja nepovjerenja Mladenu Đukiću, posljednji put 25. novembra prošle godine kada je i istekao rok za odlučivanje po ovom prijedlogu.

U međuvremenu, zbog cjelokupne situacije koja uključuje i nezadovoljstvo opozicije reakcijom nadležnih na dešavanja u lokalnom parlamentu i mimoilaženje vlasti sa bivšim odbornicima većine, izostala je podrška rebalansu za 2023, a nije usvojen ni budžet za 2024. godinu.

Izvor (naslovna fotografija):

Marash Dukaj

Ostavite komentar

Komentari (0)