Radulović i Grlić Radman na polaganju vijenaca kod nekadašnjeg logora : Crna Gora u miru sa svima, radi mira u sebi

Danas, stojeći ovdje, dokazujemo da postoji duh nove Crne Gore. Onaj koji u ratu nije učestvovao, ali koji poštuje žrtve svih ratova na ovim prostorima – u Velici, Srebrenici ili Morinju, ali i sve druge, bez obzira kom narodu, naciji ili vjeri pripadali. To je duh nove Crne Gore, koji želi pomirenje naših očeva, zarad budućnosti naše djece. Duh Crne Gore koji ne živi svoju slavnu istoriju, već sanja svoju evropsku budućnost. Duh Crne Gore koji je u miru sa svima, zarad mira u sebi, rekao je ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović položivši vijenac na ulazu nekadašnjeg logora Morinj, zajedno sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, Gordanom Grlićem Radmanom.
Radulović i Grlić Radman na polaganju vijenaca kod nekadašnjeg logora : Crna Gora u miru sa svima, radi mira u sebi

Foto: MVP

Ovim činom, naveli su šefovi diplomatija dvije zemlje, ukazano je poštovanje nevinim žrtvama.

Radulović je naglasio da patnja ne poznaje vjeru ni naciju, i da čija god bila, traži i mora dobiti saosjećanje.

Ukoliko je njemački kancelar Vili Brant kleknuo pred tamnim ponorom njemačke istorije, trebamo, kako kaže, ukazati poštovanje prema nevinim žrtvama na ovom mjestu. Upravo zato, kako je rekao, događaji poput Morinja, ne smiju se ponoviti.

Prema njegoviim riječima, kurs Crne Gore danas je okrenut ka EU i njenim vrijednostima, međusobnom uvažavanju, njegovanju različitosti i boljem razumijevanju, a jedan od njenih prioriteta je dobrosusjedska saradnja.

„To je naš interes, naša želja i naša budućnost. Jedino kroz mir u susjedstvu možemo imati mir u kući, biti u miru sa sobom i graditi evropsku budućnost našim građanima“, rekao je on, istakavši da su istrajnost i posvećenost evropskoj agendi obaveza naše, zarad generacija koje dolaze.

Grlić Radman je kazao da neki nisu preživjeli, te da oni koji su i danas živi teško zaboravljaju, rekavši da su danas na tom mjestu kako bi se pokloniti dušama onih, koji su tu ostavili svoj posljednji dah. On je istakao da je potrebno izreći šta se događalo kako se više nikada ne bi ponovilo, te kako bi buduće generacije rasle u miru i slobodi.

„Ovdje smo danas zajedno, kako bismo ostali ljudi i krenuli dalje. Kao dva naroda, kao dvije prijateljske zemlje. Naše društvo, i hrvatsko i crnogorsko, trebaju ići naprijed. Mi moramo gledati u budućnost i razvijati naše odnose kao, upravo, dvije susjedne i prijateljske zemlje“, rekao je Radman.

Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore u svom obraćanju istakao je da prisustvo dva ministra predstavlja veliko ohrabrenje budući da predstavljaju Vlade dvije susjedne i prijateljske države koje šalju poruku „da je zaista primjer čojstva znati sačuvati drugoga od sebe“.

Radulović je zaključio da se umjesto barutom i mačem, patriotizam danas pokazuje poštovanjem – poštovanjem onih koji misle kao vi, ali možda i još više, poštovanjem onih koji misle drugačije. Poštovanjem svog susjeda, prijatelja i komšije.

„Morinj je opomena da to nikad ne zaboravimo“, zaključio je šef crnogorske diplomatije.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

GOVOR ĐUKANOVIĆA: Sumirao uspjehe i propuste trodecenijske vladavine – “Potrebna moderna DPS, partija za novo doba”

Crnogorci iz cijelog svijeta jednim glasom uz patriotski skup

Ambasadorka UAE u Crnoj Gori: Uložili smo 363,2 miliona u crnogorsku ekonomiju

Dvostruki šampion Evrope nema ni za kokice!

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Crnogorsko proljeće na društvenim mrežama najavljuje novi patriotski skup

HTIO JE ZA MENE U VATRU I U VODU: Vesna Dedić se oprostila od Sergeja dirljivim riječima

Đokaja sinoć pronašao brat i predao policiji, advokat Lješković za Standard: Ne znamo još termin saslušanja, molim da se poštuje bol obje porodice

Raspisana potjernica za ubicom Ilirom Đokajem, o bjekstvu obavještena albanska policija