test

RADULOVIĆ: Sporna odluka Vlade da uvede prinudnu upravu u Šavniku, svjedočimo neodgovornom kršenju zakona od svih aktera na političkoj sceni

Standard

30/03/2024

07:56

Odluka Vlade da uvede prinudnu upravu u opštini Šavnik bila je sporna, isto kao što je sporna i odluka Skupštine opštine Šavnik da skrati mandat koji je prestao još 2022 godine, ocijenio je advokat Veselin Radulović. On je naveo da je takođe sporna i odluka Vlade da naknadno povuče svoju odluku, ali i da je dobar potez Milatovića da ne donese odluku o raspisivanju izbora.



On je naveo da je takođe sporna i odluka Vlade da naknadno povuče svoju odluku, ali i da je dobar potez predsjednika države Jakova Milatovića da ne donese odluku o raspisivanju izbora.

Radulović je kazao da nažalost ponovo svjedočimo neodgovornom kršenju zakona od svih aktera na političkoj sceni koje, smatra on, ide toliko daleko da je gotovo nemoguće naći izlaz koji bi bio u skladu sa zakonom.

“Izgleda da zakonodavac ne može biti ni približno maštovit da predvidi sve situacije koje političari i političke partije mogu da kreiraju u praksi. U svakom slučaju, ne možemo govoriti o elementarnoj regularnosti izbornog procesa u situaciji kada izborni proces ne može da se okonča u jednoj tako maloj opštini i istovremeno se stvaraju uslovi da se raspišu novi izbori iako prihodni izbori nijesu održani”, smatra on.

Izlaz iz ove situacije on vidi u tome da institucije obezbijede da se okončaju već raspisani lokalni izbori jer je to, kako kaže, obaveza države i njenih institucija.

“Uslove za održavanje izbora ne možete mijenjati dok izborni proces traje, ali svakako treba obezbijediti pravni okvir koji će u budućnosti obezbijediti regularnost izbornog procesa. Konačno, nevjerovatno je koji je stepen neodgovornosti kod tzv političkih elita i koliko su institucije nesposobne da obezbijede poštovanje pravnog poretka i političare i političke partije dovedu “k poznaniji prava””, naveo je Radulović za Portal RTCG.

Veselin Radulović,Foto: RTCG

Ipak, u tom smislu Radulović smatra da je dobra odluka predsjednika Milatovića da ne donese odluku o raspisivanju izbora dok prethodni izborni proces nije završen.

Podsjetimo, Vlada je povukla odluku o uvođenju prinudne uprave u Šavniku zato što odluka SO Šavnik o skraćenju mandata lokalnom parlamentu stupa na snagu danom donošenja. Prema informacijama Portala RTCG, Vladina odluka o uvođenju prinudne uprave stupa na snagu danom objave u Službenom listu, a nije bila ni poslata.

U saopštenju Vlade navodi se da je odluka povučena kako ne bi došlo do objavljivanja dva pravna akta koja na različite načine uređuju isto pitanje.

“Imajući u vidu da je SO Šavnik juče (28. marta) izglasala odluku o skraćenju madata koja stupa na snagu danom donošenja, Generalni sekretarijat vlade je obavijestio Ministarstvo javne uprave kao predlagača navedene odluke o povlačenju iz procedure objavljivanja u Službenom listu Odluke o raspuštanju Skupštine opštine Šavnik koja je usvojena na 23. sjednici Vlade. Predmetna odluka je povučena kako ne bi došlo do objavljivanja dva pravna akta koja na različite načine uređuju isto pitanje”, saopštili su iz Vlade Crne Gore.

Nedugo zatim, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da “odluka o skraćenju mandata odbornika SO Šavnik” koja mu je dostavljena ne pruža valjan pravni osnov za donošenje odluke o raspisivanju izbora. On je apelovao na nadležne institucije da preduzmu sve neophodne mjere i radnje, kako bi se već započeti izborni proces u Šavniku najzad okončao, a ova opština prestala da bude talac političkih prepucavanja.

“Što se tiče novonastale situacije u opštini Šavnik, uvidom u “Odluku o skraćenju mandata odbornika SO Šavnik” koja je dostavljena Predsjedniku Crne Gore, evidentno je da ista ne pruža valjan pravni osnov za donošenje odluke o raspisivanju izbora”, kazao je Milatović.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Šavnik

Ostavite komentar

Komentari (0)