test

Rakočević: Vlada da povuče odluku o prinudnoj upravi, predložili smo i izradu prijedloga za izmjene izbornih zakona

Standard

29/04/2024

14:37

Imamo dva ključna prioriteta koji treba da se razriješe na ovom sastanku. Prvo je da se vratimo radu Odbora za izborno zakonodavstvo. To je važno za dobijanje IBAR-a i molimo Vladu da povuče odluku o prinudnoj upravi u Šavniku. Predložili smo i da se izradi set prijedloga za izmjene izbornih zakona, poručio je poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević nakon održanog sastanka predstavnika parlamentarnih partija sa ciljem pronalaženja modela kojim bi se razriješila politička kriza u Šavniku u Skupštini Crne Gore.

Čini mu se, kako je naveo, da su oko toga postigli saglasnost.

“Naš prijedlog je da što prije riješimo pitanje Šavnika, jer u protivnom Briselu šaljemo lošu sliku”, ocijenio je Rakočević.

Neće, kako ističe, biti sublimacije političkog dogovora koji nije u skladu sa zakonom i Ustavom.

“Državna revizirska institucija je donijela zaključak da se ponove izbori ma dva izborna mjesta. To je jedino zakonito rješenje. Tek nakon što se završe izborne radnje u Šavniku mi možemo da pričamo o političkom dogovoru. Oni koji su lomili kutije i krali materijal ne smiju biti abolirani odgovornosti”, poručio je Rakočević.

Opozicija je, kako dodaje, insistirala da tužilastvo formira predmet lične i kolektivne odgovornosti oko onoga što se dešavalo u Šavniku.

“Vjerujemo da će se doći do rješenja, a jedino rješenje je da svi politički subjekti razgovaraju sa svojim predstavnicima iz izborne komisije u Šavniku”, smatra Rakočević.

Dodaje da “jedna politička garnitura ima vlast u brojnim opštinama, ali je problem samo tamo gdje opozicija pobijedi”.

“Zakoni i institucije postoje da se ne bi hvatali za vratove na ulicama”, poručio je Rakočević.

Poziv na dijalog uputio je šef poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić, koji je i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Sastanku, pored Čarapića, prisustvovali su i poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj, poslanica Demokratske narodne partije (DNP) Maja Vukićević, Nikola Rakočević ispred Demokratske partije socijalista (DPS), kao i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović. Među prisutnima su i poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša, Maja Vučelić iz CIVISA, kao i poslanici Admir Adrović, Nikola Rovčanin, Adrijan Vuksanović i poslanica Simonida Kordić.

Izvor (naslovna fotografija):

Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)