test

Savić: Knežević će ostati van, a Mandić unutar vlasti i sprovoditi svoju politiku

Standard

25/05/2024

07:52

Nakon što je Crna Gora u Ujedinjenim nacijama podržala Rezoluciju o Srebrenici, nema sumnje da Milan Knežević i njegova Demokratska narodna partija mogu ostati izvan Vlade, nakon što uslijedi njena rekonstrukcija, sa zadatkom konsolidovanja tog dijela biračkog tijela – dok bi Nova srpska demokratija Andrije Mandića sprovodila svoj program na istim vrijednostima i ideološkim temeljima, kao što će to Knežević i DNP činiti van vlasti, ocijenio je u razgovoru za Pobjedu politikolog i saradnik na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore Marko Savić.

On je poručio da je jasno da se stvara vještački okvir u kojem se dva lidera bivšeg Demokratskog fronta (DF) žele prikazati kao da je jedan evropejac, a drugi čvrstorukaš – iako su na istom političkom, ideološkom i vrijednosnom polu.

“Zato je Knežević preuzeo ulogu lošeg policajca kojem je zadatak da konsoliduje ,,tvrdo“ prosrpsko biračko tijelo. Ne zaostaje ni Mandić kada je u pitanju ovakav odnos prema Vladi, ali to radi drugačije, time gradeći vještački okvir u kojem treba da povjerujemo u razlike između njega i Kneževića”, istakao je Savić osvrnuvši se na prijetnje koje je Knežević uputio premijeru Spajiću uoči glasanja za Rezoluciju o Srebrenici, poručujući da će njihova podrška vlasti biti ugrožena ako Crna Gora glasa pozitivno u Ujedinjenim nacijama.

Savić ne sumnja da se takva „igra“ može nastaviti upravo i na planu rekonstrukcije Vlade koja bi trebalo da uslijedi u junu.

“Tako vidim razrješenje oko pitanja učestvovanja ova dva subjekta u rekonstrukciji Vlade. Fotelje i partijski interesi biće ispred svih uvjerenja i vrijednosti i kada je rekonstrukcija Vlade u pitanju – a tek će biti ispred razmišljanja o EU vrijednostima, integracijskog puta Crne Gore i podsticanja reformi”, podvukao je Savić.

IZVINJENJE VUČIĆU

Mandić je juče, izrevoltiran glasanjem Crne Gore za Rezoluciju o Srebrenici, kazao da „Srbi nikada više neće biti marginalizovani, da će srpski jezik nakon objavljivanja rezultata popisa zauzeti mjesto koje mu po pravu i pravdi pripada, te da će istorijska trobojka zakonom biti vraćena na mjesto koje joj pripada“.

“Nažalost, uprkos brojnim apelima Vladi Crne Gore kako nas, kao političkih predstavnika, tako i najvećih vjerskih autoriteta Srpske pravoslavne crkve (SPC), ona je u UN podržala Rezoluciju Njemačke i Ruande o Srebrenici koja je podijelila svijet, a od 193 države članice UN, glasalo je samo nešto više od 40 odsto država”, naveo je, između ostalog, Mandić.

Osvrnuvši se na njegovu poruku, Savić je rekao da Mandić procente glasanja ističe u pokušaju da još jednom izmanipuliše i unizi važnost ovog događaja u UN.

“Njemu su ove civilizacijske vrijednosti nedokučive. Ovo je dvostruka poruka: prvo prema Vučiću u vidu svojevrsnog izvinjenja što nije bio žustriji u pritiscima na Spajića, a drugo – prema njegovim biračima koji se najbolje konsoliduju ovakvom retorikom i identitetskim pitanjima. Pomirenje snom mrtvijem spava”, poručio je politikolog.

Ukazao je i da plan reformi u okviru procesa integracija u EU predviđa „otvaranje Ustava“ za neophodne izmjene već krajem 2024. godine, te saopštio Pobjedi da njegove informacije kažu da to nije bio zahtjev država članica EU ili njihovih predstavnika u Crnoj Gori.

“Ne bih volio, ali i tome moramo biti naredni. I u ovom kontekstu, ovakve poruke mogu biti jako opasne. Kad nema konkretnog političkog proizvoda, suštinskog uvjerenja u dobro ove države – pomeni svetinje i Đedov zavjet. Obaveza mi je da kažem da ekstremni nacionalisti nemaju ni političku ni realnu moć koju njihovi politički predstavnici žele da pokažu. To ne govorim samo uvidom u broj okupljenih na dva nedavna protesta. Njihov remetilački faktor je obrnuto proporcionalan njihovoj političkoj snazi”, istakao je Savić.

RELATIVIZACIJA

Savić smatra da Spajić izjavom da od neobavezujuće rezolucije Crna Gora neće dobiti ništa – niti će biti štete i da naša država treba da vodi neutralnu politiku pokazuje da nije kadar da vodi ozbiljnu politiku.

“Crna Gora je članstvom u NATO i formalno odabrala svoj put, a to nije neutralnost. Jasan stav, kojim se čuva integritet države i pozicije koju predstavljate, pokazatelj je ozbiljnog lidera, nažalost – to Spajić nije”, naveo je Savić u razgovoru za Pobjedu.

Rezolucije UN-a, kako je ukazao, nijesu obavezujuće – ali nose ozbiljnu političku poruku i težinu.

“Razumijevajući je na taj način, uz suštinske napore pojedinačno i zajednički, države mogu učiniti puno da rezolucija ima uticaj i na kurikulume predmeta istorije i na udžbenike i lekcije u njima. Ovakvim stavom Spajić je samo pokazao da sustiže Abazovića po pitanju relativizovanja svega”, podvukao je Savić.

BLOKADA IZ HRVATSKE

Na najavu Spajića da će Vlada Crne Gore podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, parlamentarna većina je odgovorila inicijativom za rezoluciju o genocidu u Jasenovcu. Taj prijedlog su potpisala 43 poslanika iz nekadašnjeg Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Pokreta Evropa sad – a Hrvatska je potom Crnoj Gori uputila protestnu notu.

Ova situacija je, prema mišljenju Savića, višestruko korisna za Srbiju – jer politici okupljanja svih Srba u jednoj državi ne odgovara saradnja u regionu, a autokratama ne odgovara dobrosusjedska politika.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u jednom intervjuu nedavno rekao da mu ne pada na pamet da sa pozicije predsjednika javno kaže mišljenje o Jasenovcu, jer bi to unazadilo odnose Srbije i Hrvatske u narednih 100 godina. Ono što nije rekao je da za istu stvar može pokrenuti svoju mašineriju u Crnoj Gori. Srbija neće dodatno pogoršati svoje odnose sa Hrvatskom, ali zato Crna Gora hoće. Nije nezamislivo da Hrvatska zaustavi u ovoj ranoj fazi put Crne Gore ka EU. Sagledajte samo da je otvaranje pitanja rezolucije o Jasenovcu treći ili četvrti momenat u veoma kratkom periodu koji je uzdrmao inače dobre odnose”, jasan je Savić.

Postavlja se pitanje, konstatovao je on, koji je to interes Crne Gore da se pokreće pitanje rezolucije o Jasenovcu, te da se zadovoljava ovakvim istupanjem skupštinske većine.

“Za mene je to jasan primjer sluganstva prema Srbiji i pokušaja relativizacije pitanja genocida u Srebrenici. Sada se vrši pritisak da bi se pokazalo da se glasanjem u UN crnogorska vlast nije distancirala od Vučića i zvanične Srbije”, ocijenio je Savić.

Smatra da se bez političke vizije odnosa i suštinskog diplomatskog znanja, vodeći se samo interesom održanja političke moći, prepušta Mandiću da usmjerava – ne samo unutrašnju, već i regionalnu politiku. Ocjenjuje da je to višestruko pogubno za poziciju Crne Gore koja bi, da je drugačije vlasti, već sad trebalo da priprema platformu za pregovore sa Hrvatskom o razgraničenju.

“Ti pregovori će biti naporni, ovakvim odlukama vlasti u Crnoj Gori biće nemogući za crnogorsku poziciju. Zaustavljanje puta Crne Gore u EU, u širem kontekstu, znači zaustavljanje zaokruživanja dobre evroatlantske priče u regionu i obesmišljavanje evropske agende. IBAR je državni interes i kao takvog treba da ga shvate svi politički subjekti – ali onda treba i da se tako prema ovom pitanju i ponašaju”, zaključio je Savić.

Spajić: Od neobavezujuće rezolucije nećemo dobiti ništa, a neće biti ni štete

Crna Gora od neobavezujuće rezolucije neće dobiti ništa niti bilo ko drugi, niti će biti štete, a treba da se okrenemo povezivanju i boljem razumijevanju među sobom, poručio je premijer Milojko Spajić, odgovarajući na pitanje šta će Crna Gora i region dobiti od usvajanja Rezolucije o Srebrenici.

Spajić je izbjegao da se izjasni da li će kao šef PES-a podržati najavu predsjednika parlamenta Andrije Mandića da se vrati trobojka i srpski jezik.

“Nijesam vidio takvu inicijativu. Mi nemamo problem ako bilo koja inicijativa povećava prava nekom narodu, a nije nauštrb drugih. Nemamo problem sa tim kao stranka, ali suština stvari je ekonomija, da se vrati kao apsolutni fokus u Crnoj Gori. Zasićeni smo nacionalnim temama, rezolucijama, treba da se bavimo životom, konkretnim stvarima, razumijem da su za čitanost potrebne druge stvari, ali građani cijene neke druge stvari”, poručio je Spajić.

Na pitanje – da li očekuje zahlađenje odnosa sa zvaničnim Beogradom, nakon jučerašnjeg glasanja u UN-u, Spajić je kazao da je Crna Gora amandmanima doprinijela da se neke predrasude ili pogrešna tumačenja promijene.

Demokrate pritiskaju iznutra i bez javnih nastupa

Na pitanje Pobjede – kakvu ulogu Demokrate imaju u opstanku Vlade u kojoj kažu da će biti do dobijanja IBAR-a, Savić je rekao da su oni izabrali drugačiji vid pritiska – iznutra i bez puno javnih nastupa.

“Demokrate su najveći politički profiteri od 2020. godine na ovamo. Istina, zahvaljujući koliko-toliko stabilnom biračkom tijelu, Demokrate su se nametnule kao subjekt koji donosi prevagu. Pominjanje IBAR-a trebalo bi da im pomogne u održanju imidža proevropske snage kojoj je eto samo stalo do našeg integracijskog puta. Zapravo ćutanje, uzdržanost, a ja bih rekao nedostatak političke mudrosti i hrabrosti, govori da je zadržavanje političkih funkcija njihov jasan izbor”, ocijenio je Savić.

Na konstataciju Pobjede da se u toj partiji sada nijesu naročito bavili Rezolucijom UN, te da su 2021. godine u crnogorskom parlamentu bili uzdržani kada se glasalo za osudu genocida u Srebrenici, politikolog je poručio da Demokrate pokazuju političku nezrelost jer ne ulaze u diskusiju oko tema koje su vrijednosno i civilizacijski važne.

“Njihova uzdržanost je bučnija i jasno pokazuje dubinski klijentelizam koji baštini ova partija. Da je suprotno, Demokrate bi, kao konstituenti lokalne vlasti u Pljevljima, zaustavili samovolju tamošnjeg predsjednika opštine, u Nikšiću bi uradili isto”, naveo je Savić.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

TV E

Ostavite komentar

Komentari (0)