SD: Božović žrtva činjenice da je Crnogorac, RTCG da prestane sa kršenjem Ustava

Socijaldemokrate Crne Gore pružaju punu podršku novinaru Radija Crna Gora Žarku Božoviću u njegovoj namjeri da istraje u zaštiti Ustavom zagarantovanih prava, a RTCG, na čelu sa direktorom Borisom Raonićem i urednikom prvog programa Radija Crne Gore Milutinom Tomaševićem, pozivaju da prestanu sa kršenjem najvišeg pravnog akta ove države i obračunom sa Božovićem samo zbog toga što koristi jotovanu verziju crnogorskog jezika, na koju, podsjećaju, kao i svaki drugi građanin Crne Gore, ima puno pravo.
SD: Božović žrtva činjenice da je Crnogorac, RTCG da prestane sa kršenjem Ustava

– Trudeći se da steknemo što objektivniju sliku o ovoj situaciji, nijesmo sebi kao partiji dozvolili da se izletimo i reagujemo na “prvu loptu”, kao što je recimo to bio slučaj sa menadžmentom RTCG-a prilikom izvještavanja 5. i 6. septembra 2021. godine na Cetinju, kada je objavljena lažna vijest mogla izazvati građanske sukobe u Crnoj Gori – navedeno je u saopštenju SD-a.

Međutim, kako navode u toj partiji, sada je već u potpunosti jasno da je Žarko Božović žrtva samo jednog – činjenice da se nacionalno izjašnjava kao Crnogorac i da se služi jotovanom verzijom crnogorskog jezika koji je, na sreću ili nesreću menadžmenta javnog servisa, službeni jezik po Ustavu.

– Šta znači stav urednika Tomaševića, saopšten i u pismenoj formi, da jezik na javnom servisu treba standardizovati, pitanje je na koje od menadžmenta ne dobijamo odgovor. Kao ni to po kojem osnovu su direktor RTCG-a i urednik prvog programa radija kompetentni da baš oni standardizuju crnogorski, ili bilo koji drugi jezik – naglašeno je u saopštenju.

U SD-u napominju da upotreba službenog jezika koji definiše Ustav Crne Gore, uprkos ličnim preferencijama pojedinaca iz menadžmenta, ne smije ni u kojem slučaju biti dovedena u pitanje.

– Zato dajemo punu podršku novinaru Žarku Božoviću, pozivajući menadžment RTCG da odmah prekine da progonom jednog profesionalca zbog toga što se osjeća kao Crnogorac – zaključeno je u saopštenju SD-a.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Potire se najdemokratskiji pravopis u regionu

JOTOVANJE: Raonić se demantovao

Đurović: Savjet RTCG da ispita primjenu ugovora u postupku digitalizacije i utvrdi štetu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

ŠĆEKIĆ GURA PACIJENTE KOD PRIVATNIKA: Kolaps liste zakazivanja pregleda – na koronografiju za 90 dana, ergometriju 50, ortopeda 64…

Air Montenegro za STANDARD: Putnicima sa leta iz Ljubljane ponuđeno više opcija od refundacije karte do zamjene termina

Vuković: Ako je tačno to što se desilo u RCG, to je skandal; Raonić: To nije istina, sve je orkestrirana kampanja

Želim da budem Bemax