SD: Svaka promjena potpisanog sporazuma o 43. Vladi kapitulacija pred ucjenama SNP-a

Socijaldemokrate Crne Gore (SD) saopštile su da je 39 poslanika opozicije već potpisalo Platformu za formiranje evropske 43. Vlade Crne Gore i da svaka promjena tako potpisanog akta bi značila kapitulaciju pred ucjenama Socijalističke Narodne Partije (SNP) i igranje sa državnim interesima zarad par funkcija.
SD: Svaka promjena potpisanog sporazuma o 43. Vladi kapitulacija pred ucjenama SNP-a

Foto: SD

Iz SD-a poručuju da su “razlike između već potpisanog i novog sporazuma koji se usaglašava sa SNP-om značajne i očigledne”.

“Odustaje se od odlučivanja konsenzusom na Vladi o najvažnijim državnim odlukama! Nedopustivo je da se mijenja način odlučivanja o temeljnim državnim pitanjima – poput Ugovora sa SPC, Zakona o popisu i Otvorenog Balkana, i da se umjesto konsenzusa pristaje na dvotrećinsko odlučivanje, koje je u ovakvoj strukturi Vlade lako dostižno SNP-u i URA-i. Ugovor sa SPC i Otvoreni Balkan postaju politički prioriteti nove Vlade!”, poručuju iz SD-a.

U saopštenju piše da se u novom sporazumu kao politički prioriteti Vlade navode i “regulisanje ugovornog odnosa sa vjerskim zajednicama (SPC) i sagledavanje regionalnih inicijativa (Open Balkan koji predstavlja ljepši naziv za tzv. „srpski svet“ Aleksandra Vučića), a koji u sporazumu koji je opozicija potpisala nijesu postojali kao politički prioriteti.”

“Predlaganje Zakona o popisu stanovništva postaje normativni prioritet i to čak u prvom kvartalu rada Vlade. U novom sporazumu se, kao normativni prioritet za ispunjavanje obaveza za članstvo u EU, navodi predlaganje Zakona o popisu stanovništva i to u prvom kvartalu rada Vlade, što je nedopustivo u izbornoj godini. Uvođenje sankcija Rusiji se ne pominje u novom sporazumu. Za razliku od prvobitnog sporazuma koji je jasno propisao obavezu podržavanja politike sankcija koju naši evropski i evroatlantski partneri sprovode prema Ruskoj Federaciji, novi sporazum sankcije ne pominje”, poručuju iz SD-a.

U saopštenju dodaju da se “odustaje od usvajanja prijedloga Rezolucije povodom agresije Ruske Federacije na Ukrajinu koji se već nalazi u skupštinskoj proceduri.”

“Prvobitni sporazum propisivao je jasnu obavezu davanja podrške prijedlogu Rezolucije povodom agresije Ruske Federacije na Ukrajinu čime bi se iskazala puna privrženost vanjskoj i bezbjednosnoj politici EU. Ovo pitanje se, u novom sporazumu, uopšte ne pominje. Ni govora o Rezoluciji o Srebrenici. Za razliku od obaveze iskazivanja pune podrške usvojenoj Rezoluciji Skupštine Crne Gore o genocidu u Srebrenici kao činu civilizacijskog odnosa, ovo pitanje se u novom sporazumu ni ne pominje”, navodi se u saopštenju SD-a.

Socijaldemokrate se, kako navode u saopštenju, “kao i na dan potpisivanja, i danas drže sporazuma koji smo, kao predstavnici opozicionih partija, svi zajedno potpisali, vjerujući da njime na najbolji načim štitimo interese Crne Gore.”

“Nijesmo spremni da podršku Vladi mandatara Vladimira Jokovića, a po volji Aleksandra Vučića, sa ovakvom agendom, trampimo za par funkcija i pozicije „po dubini“, za nas je interes Crne Gore ipak na prvom mjestu”, zaključuje se u saopštenju SD-a.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Sadržaj i detalji sporazuma manjinske vlade: Prevazilaženje političke i institucionalne krize, osuda agresije Rusije na Ukrajinu…

Standard objavljuje usaglašeni Sporazum SDP-a i GP URA: Vlada dvotrećinskom većinom donosi odluke o popisu, Temeljnom ugovoru i regionalnim inicijativama

ČEKAJUĆI FINALNI DOGOVOR: Koji dokument je potpisao Joković?

Vlada donijela novu Odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u luci Bar

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

STANDARD SAZNAJE: Policija otkrila napadače na novinare u Nikšiću

Blažić za STANDARD: Vlada u tehničkom mandatu može da radi u punom kapacitetu, osim da raspusti Skupštinu

(VIDEO) Mrvaljević zaprijetio da će se zapaliti, inspekcije odložile rušenje terase “Risna”

Bulatović podnio krivičnu prijavu zbog pokušaja otimanja telefona