Izvor: Pobjeda

Šehović: Anketni odbor u narednih nekoliko sedmica

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović kazao je u izjavi za Pobjedu da očekuje da će se Skupština u najkraćem roku izjasniti o prijedlogu SD-a za pokretanje parlamentarne istrage o dešavanjima na Cetinju 4. i 5. septembra prošle godine.
Šehović: Anketni odbor u narednih nekoliko sedmica

Šehović

Šehović je dodao da očekuje da bi anketni odbor mogao da bude formiran u narednih nekoliko sedmica.

“Socijaldemokrate su podnijele prijedlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica koje se odnose na postupanje Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost 4. i 5. septembra 2021. godine na Cetinju, koji je potpisalo 38 poslanika. Očekujem da će se, u skladu sa procedurama, Skupština u najkraćem mogućem roku izjasniti o našem prijedlogu, nakon čega će, ukoliko bude prihvaćen, biti pokrenuti postupak formiranja anketnog odbora i izbora njegovih članova. Sve to može biti završeno u narednih nekoliko sedmica”, kazao je Šehović za Pobjedu.

Predsjednik SD-a je saopštio da anketni odbor ima pred sobom veoma ozbiljan zadatak – da utvrdi istinu o događajima 4. i 5. septembra na Cetinju.

“S tim u vezi, pozivi za saslušanje biće upućeni svima koji su u ovoj sramnoj akciji učestvovali – počev od bivšeg predsjednika Vlade Krivokapića, bivšeg potpredsjednika Vlade i koordinatora svih službi bezbjednosti i aktuelnog premijera Abazovića, bivših ministara unutrašnjih poslova i odbrane, Sekulovića i Injac, direktora Uprave policije Brđanina, njegovih najbližih saradnika Rakonjca, Jokića, Kneževića… bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Vukšića i ostalih za koje se procijeni da su uticali ili mogli uticati na dešavanja 4. i 5. septembra prošle godine na Cetinju”, kazao je Šehović.

Ovo, kako navodi Šehović, svakako, nije konačan spisak.

“Mogu garantovati da ukoliko odluka bude usvojena, dok Socijaldemokrate budu vodile ovaj odbor, apsolutno niko neće biti pošteđen odgovornosti. Naš cilj je da dođemo do potpune istine u vezi sa ovim događajima i na tome ćemo istrajati do kraja. Objektivno i profesionalno naravno”, zaključio je Šehović.

Iz SNP-a nijesu odgovorili na pitanja Pobjede da li će podržati formiranje anketnog odbora.

Premijer Dritan Abazović saopštio je ranije u intervjuu za Pobjedu da apsolutno podržava parlamentarnu istragu o Belvederu, pa se očekuje da Ura podrži formiranje anketnog odbora.

“Mi kao Vlada smo uzeli kao obavezu da promovišemo transparentnost i prvi sam koji to podržava. Na sve zahtjeve za kontrolno saslušanje odazvao sam se i ubuduće ću. Isto važi i za parlamentarnu istragu po bilo kojem pitanju, naravno i po pitanju dešavanja 4. i 5. septembra”, rekao je Abazović što je i ponovio na premijerskom satu u odgovoru na poslaničko pitanje Šehovića.

Inicijativa za parlamentarnu istragu i obrazovanje anketnog odbora predlaže se za dnevni red naredne sjednice Skupštine sazvane u skladu sa Poslovnikom Skupštine.

Anketni odbor ima pravo da, u cilju sprovođenja parlamentarne istrage, traži od državnih organa i pojedinih organizacija podatke, isprave i obavještenja, kao i da uzima izjave od pojedinca, ako to ocijeni potrebnim. Državni organi i druge organizacije, kao i pojedinci dužni su da daju istinite isprave, podatke, obavještenja i izjave koje od njih traži anketni odbor.

Poslije završene parlamentarne istrage, anketni odbor podnosi Skupštini izvještaj koji može sadržati i prijedlog odgovarajućih mjera ili akata iz nadležnosti Skupštine.

Anketni odbor prestaje sa radom danom odlučivanja u Skupštini o njegovom izvještaju, odnosno istekom roka za koji je obrazovan.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Šehović: Treba nam prelazna, a ne ekspertska vlada

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

ABAZOVIĆ o Belvederu: Neodgovorni pojedinci željeli da se zapali Crna Gora, nije im uspjelo; Temeljni ugovoru sa SPC će biti javan

Mugoša: Crna Gora sa aktuelnom vlašću ne može u EU

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Abazović: Sveti Stefan vratiti u državno vlasništvo, u javnim preduzećima radiće sposobni

Vuković podnio krivičnu prijavu zbog nelegalne gradnje u Bloku V

Adžić: Zamrznute 44 nekretnine ruskih državljana kojima su uvedene sankcije

Udes u Blizikućama, jedna osoba teže povrijeđena