Šehović: Nećemo glasati za Vladu, SD nudi rješenje da se usvoje zakoni za smanjenje i ograničavanje cijena goriva i namirnica

Ukoliko se nova vlada izglasa sjutra, ne postoji osnov da se nakon toga razmatraju zakoni koje je predložila prethodna vlada, pa je Socijaldemokratska partija ponudila set predloga zakona kako bi se ipak odlučivalo o aktima o akcizama, smanjenju PDV-a na brašno, ulje i so, kao i zakonu o privremenom ograničenju cijena namirnica bitnih za zdravlje ljudi.
Šehović: Nećemo glasati za Vladu, SD nudi rješenje da se usvoje zakoni za smanjenje i ograničavanje cijena goriva i namirnica

Priča o proevropskoj i pro-NATO Vladi je potcjenjivanje zdravog razuma, kad znamo da u njoj SNP kolo vodi, te Socijaldemokrate radi fotelja neće gaziti ni državno dostojanstvo, a ni  razum. To je danas na pres konferenciji saopštio predsjednik Socijaldemokrata dr Damir Šehović. On je rekao da upravo zato SD neće glasati za izbor nove, 43. Vlade Crne Gore, budući da je njen formalni predlagač Dritan Abazović, a suštinski Vladimir Joković uz konsultacije sa Aleksandrom Vučićem .

Šehović je naglasio da, umjesto da nakon smjene Krivokapićeve Vlade, bazu nove vlade čine provjerene suverenističke, građanske i pro-NATO partije, uz podršku partija manjinskih naroda, desilo se upravo suprotno. ”Stožer buduće manjinske Vlade će biti SNP, a ostali će biti dekor. Partija koja je na svakoj istorijskoj raskrsnici donosila pogrešne odluke, najčešće na štetu Crne Gore. Partija koja je bila protiv nezavisnosti Crne Gore. Partija koja je bila, a i danas je protiv članstva u NATO. Partija koja nije smogla snage da genocid u Srebrenici nazove genocidom, a rusku agresiju nazove tim imenom. Partija koja negira Crnogorce, koji se po njoj prvi put pominju 1942. godine u okupiranom Cetinju.

Šehović je dodao i da je neracionalno partiji koja u konačnom nije glasala za smjenu Krivokapićeve Vlade i smjenu predsjednika Parlamenta, ponuditi šest kapitalno važnih resora u novoj Vladi, i pride mjesto predsjednika parlamenta. On je rekao i da je neodgovorno prihvatiti sve ultimatume i prioritete SNP-a, od Temeljnog ugovora, preko popisa, do Otvorenog Balkana.

”Ako nađete jednog građanina koje bio na bilo kojem skupu gdje su se branili građanski karakter i državno dostojanstvo Crne Gore, a koji prihvata logiku da nakon Krivokapićeve treba da dobijemo Abazovićevu i Jokovićevu Vladu, ja sam spreman da se izvinim građanima. To je jedan od osnovnih razloga zbog čega ne želimo da preuzimamo odgovornost za novi eksperiment koji će se poput bumeranga vratiti Crnoj Gori”, poručio je Šehović, dodavši: “Oni koji žele da učestvuju u ovom konceptu imaju na to pravo, a mi ćemo ostati protivnici takve Vlade sa jednakim žarom sa kojim smo biti protivnici i ove trenutne jer suština nije mnogo promijenjena”.

Zakon o akcizama na gorivo predviđa korigovanje akciza za 50 posto, što bi moglo značiti smanjenje cijene dizela za oko 27 centi, a benzina za 33 centa, kazao je potpredsjednik Socijaldemokrata, Boris Mugoša na današnjoj pres konferenciji te stranke.

 – Ako bi pogledali na osnovu cijena danas, one su veće za gotovo 80 odsto u odnosu na godinu i po za dizel, a bezolovni oko 55 posto. Prije godinu i po ste za 50 eura mogli da kupite 50 litara dizela, od danas možete 28 litara – rekao je Mugoša.

On je kazao da smo u situaciji da tek krajem aprila parlament raspravlja o ovim stvarima koje su od ključne važnosti za živote građana.

Pozvali su novu parlamentarnu većinu da prihvate njihov predlog jer se ne bi otvarala pitanja o osnovanosti rasprave o zakonima.

– Postoji dosta nejasnoća, nije dobro da se na prvoj sjednici pravi određena gimnastika kad imate potpuno čisto rješenje koje mi nudimo. Mi ćemo i dalje biti opozicija, ali kad su dobre stvari u pitanju to ne utiče na nas – rekao je Mugoša.

Cilj je, kako je naveo, da se sjutra ima čist dnevni red i da se djeluje u korist građana Crne Gore. Očekuje da će dobiti podršku parlamentarne većine za ove predloge.

Podsjećamo, dnevnim redom predviđeno je da set ekonomskih zakona, na sjednici Skupštine sjutra bude nakon izbora predsjednika parlamenta i nove Vlade Crne Gore

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Šehović: Treba nam prelazna, a ne ekspertska vlada

Smijenjen Aleksa Bečić

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

Šehović: Vlada krcka 750 miliona iz zaduženja i broji dane do skorih izbora

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Zaplijenjeni kokain osakatio Šarćev klan: „Zalutalo“ im skoro pola tone

Mejlovi stigli na 41 adresu: Zbog dojava o bombama evakuisane škole u skoro svim gradovima

Đukić i Tuzović i dalje u zatvoru u Ukrajini, Ministarstvo pravde za STANDARD: Između Crne Gore i Ukrajine moguć transfer osuđenih lica

Đukanović: Nadležni da hitno reaguju povodom dojava o bombama, bezbjednost djece apsolutni prioritet