Izvor: Gradski portal

Šehović: Premijer Abazović je poltronski most za destrukciju Crne Gore

Jeftinom interpretacijom pomirenja koju plasiraju predstavnici manjnske vlade, da je predsjednik države Crnogorac, predsjednik Skupštine iz reda srpskog naroda a predsjednik vlade iz albanskog naroda, na ponižavajući način se plasira u zaborav mnogo problematičnih teza. Ne ide to tako lako, kazao je lider Socijaldemokrata Damir Šehović, u emisiji ''Aritmija'' Gradske RTV.
Šehović: Premijer Abazović je poltronski most za destrukciju Crne Gore

Foto: Gradski portal

Političke prilike u odnosu protekla tri mjeseca, kako smatra, naizgled su se prilično promijenile, ali ne i suštinski .

Dobra strana manjinske vlade je, kaže , to što se nakon njenog izbora prethodna Krivokapićeva vlada više ne pita ništa u Crnoj Gori , dok je loša strana je sve ostalo.

”Manjinska vlada nije vlada diskontinuiteta, nije evropska i nije vlada pomirenja. Najveći državni inters u Crnoj Gori nakon smjene 42. vlade je bio zaokret. Jasan, nedvosmisleni, društveni, ekonomski, poitički i civilizacijski zaokret. Svjedočili smo pune dvije godine da je ova država izvaljivana iz zglobova. Institucije su razvaljivaivane, satirano sve što je crnogorsko i građansko, svjedočili smo šovinizmu i kleronacionalizmu kakav odavno nije viđen na ovim prostorima. Svjedočili smo i jednoj jeftinoj manipulaciji koja nam se pokušala prodati, a koja otprilike glasi da su slavitelji podgoričke skupštine i oni koji se oduševljavaju osuđenim ratnim zločincima, naši spasioci. Svjedočili smo urušavanju temeljnih vrijednosti i taman kad smo tu vladu srušili dobili smo nešto što nismo tražili”, objašnjava Šehović.

Tako smo, dodaje, umjesto vlade Krivokapića i Abazovića, dobili vladu Jokovića i Abazovića.

”Najveći problem sa ovom mnjinskom vladom je u tome što smo političke piromane postavili za vatrogasce. Ne mogu da vjerujem da neko može da prihvati logiku da su SNP i URA ušli u vladu da bi spasili državu od prethodne vlade u kojoj su i sami bili. Oni koji su do sada bili ”trojanski konji” za sprovođenje nekih tuđih a ne državotvornih politika, dobili su i vladu iskupštinu u ruke”, ističe Šehović.

To Socijaldemokrate nijesu htjele ni na koji način da podrže i to za njih ni na koji način nije bilo prihvatljivo, ni zarad pozicija koje su obilato nuđene, kaže on.

Šehović smatra da je izbor ovakve vlade je trgovina sa dostojanstvom države Crne Gore.

”Neodgovorno je onima koji su željeli da satru sve crnogorsko dati u ruke većinu nove evropske vlade. Vlade koju želite da nazovete vladom pomirenja. Neodgovorno je i prema vitalnim državnim interesima, a naročito je neodgovornao da predstavnici tradicionalnih suverenističkih partija i predstavnici manjinskih naroda koji su sebe ugradili u temelj ove države, budu ikebana u vladi u kojoj ključnu riječ vodi partija koja tri decenije radi da nezavisne Crne Gore ne bude”, ocjenjuje Šehović.

Kako naglašava, u direktnoj komunikaciji sa evroatlanskim partnerima pokušava da objasni apsurd da smo, u sred nove hladnoratovske atmosfere, usred najvećih bezbjednosnih rizika u posljednih nekoliko decenija, promijenili jednu vladu da bi smo dobili drugu vladu u kojoj imamo još više proruskih kadrova nego u prethodnoj.

“Bezbjednosna slika zapadnog Balkana se drastično promijenila nakon brutalne agresije Rusije na Ukrajinu. Umjesto da smanjujemo ruski uticaj u novoj vladi i pokazujemo odgovornost mi sebe dovodimo u situaciju da nam NATO politika zavisi od anti- NATO partija. Svaki put kad predsjednica parlamenta koja dolazi iz Nato partije strahujemo hoće li ona iskoristiti pravo veta ili neće”.

SNP je, kako smatra, ušao u vladu po nagovoru najvećeg partnera Rusije na Zapadnom Balkanu, jedine države koja, uz Bjelorusiju, nije uvela sankcije Rusiji.

“Kada imate u vidu tu činjenicu, kao i činjenicu da nam trećina vlade otpada na predstavnike takve političke partije, anti – NATO nastrojene od samog osnivanja onda treba se zapitati zašto smo to sebi dozvolili. Ne želim da stavljam znak jednakosti između URE i SNP-a kada je riječ o ulasku u NATO iako ni jedna bi druga nijesu glasale za učlanjenje, ali mogu da stavim znak jednakosti između njih kada je riječ o satiranju Crne Gore”, objašnjava Šehović.

Crnoj Gori je, smatra, potrebno pomirenje oko vrijednosti koje jačaju državu, a ne oko vrijednosti koje urušavaju njene temelje.

”Ovo nije vlada diskontinuiteta, ovo je vlada kontinuiteta, koja je formirana da završi ono što Krivokapićeva nije umjela ili nije stigla – da ugura državu u projekat Otvorenog Balkana, da potpiše Temeljni ugovor i da usvoji Zakon o popisu. Predsjednik države je Crnogorac, predsjednik Skupštine iz reda srpskog naraoda a predsjednik vlade iz redova albanskog naroda i kažu Crna Gora se pomirila. Tako jeftino to interpretiraju kao vladu pomirenja na ponižavajući način. Ne ide to tako. Oko čega smo se to pomirili? Jesmo li se pomirili sa tezom potpresjednika aktuelne vlade da se Crnogorci prvi put pominju na okupiranom Cetinju 1942.? Jesmo li se pomirili sa tezom da 21. maj nije važan datum za crnogorsku istoriju i da ga ne treba obilježavati? Jesmo li se pomirili da zločin u Srebrenici nije dovoljno strašan da bi smo ga nazvali genocidom? Jesmo li spremni da mirimo fašizam i antifašizam? Da mirimo žrtve i osuđene ratne zločoince? “- kategoričan je lider Socijldemokrata.

Vlada Zdravka Krivokapića je, kako kaže, za manje od godinu i po dana od najstabilnije države na Zapadnom Balkanu napravila skalameriju, ali krivicu vidi isključivo u izboru, ne i u zapadnim prijateljima.

”Ne želim da adresiram odgovornost onamo gdje joj nije mjesto. Naši prijatelji mogu da imaju stav ali nijesu odgovorni što smo mi izglasali ovakvu vladu. Mi smo umjesto nakon tog eksperimaenta sa Krivokapićevom vladom i umjesto da izaberemo jasnu prozapadnu, proevropsku, pro- NATO vladu sastavljenu od provjerenih strukutura, izabrali skalameriju koja zavisi od oni koji su pune tri decenije protivnici baš takve politike”, kazao je Šehović .

Pitanje formiranja ovakve vlade, kako smatra, u ovim okolnostima nije samo politički već i bezbjednosni rizik.

”Jer, ako se okliznemo sa njom nije u pitanju samo stabilnost Crne Gore već i cijelog regiona.Zato itekako ima smisla da razgovaramo sa našim NATO partnerima i kažemo da je nakon agresje na Ukrajinu Balkan najugroženije bezbjednosno područje, i da je u njemu, ne slučajno, na najvećem ispitu Crna Gora. Zvanična Rusija možda ima interes da destabilizuje region i NATO članicu . Zato nije odgovorno da nam članovi savjeta za odbor i bezbjednost, kroz mjesto predsjednika parlamenta budu na mjestu gdje mogu da iskoriste pravo veta i blokiraju sve NATO odluke. Kako to izgleda najbolje smo vidjeliu slučaju Strahinje Bulajića”, upozorava lider Socijaldemokrata.

Iako je, kako kaže, ogrnut mantrom zelene partije, premijer Abazović je za ove dvije godine djelovao kontra interesa Crne Gore i svoju privrženost tek treba da dokazuje i nije bilo odgovorno njemu sa takvom političkom istorijom dati vladu u ruke, jednako kao ni SNP-u.

”Premijer evropske vlade, koji je ponosan na akciju 5. septembra znači da je ponosan i na kriminalizaciju Belvedera, na bačeni suzavac, na gumene metke i, što je najgore , da je ponosan na funkcionere koji su rukovodili tim akcijama, kao što je Knežević, koji je nazvao ljude “bagrom” i što je po sopstvenom priznanju bio u dosluhu sa kriminalcima koju su trebali da “brane ” Crnu Goru. Premijer Abazović je poltronski most za destrukciju Crne Gore, zato cijenim da će uraditi što je do njega da završi što Krivokapićeva vlada nije stigla ili nije znala”, ocjenjuje Šehović i dodaje:

” U situaciji kada bilježimo najveću ekonomsku krizu, kao smo dozvolili da su u sporazumu o formiranju vlade su ključni prioriteti Temeljni ugovor i Otvoreni Balkan kao politički prioriteti i popis kao normativni prioritet?”, pita se lider Socijademokrata.

Projekat Otvorenog Balkana je, kako smatra, u suštinskom smislu neprihvatljiv jer je nezdrava konkurencija procesu EU i samo je štetan i opasan po Crnu Goru.

”Iza toga ne stoji bilo ko već veliki igrači poput Aleksandra Vučića koji jedini ima interes da gura Crnu Goru u Otvoreni Balkan . Suzdržanost Srbije na formiranje ove vlade mora nečim da se plati i mislim da će to biti upravo guranjem u Otvoreni Balkan koji ne pospješuje proces Evropskih integracija , zato me ohrabruju izjave da se ova inicijativa sve manje pominje. Treba da se vratimo na evropski kurs jer kako reće Lajčak Crna Gora u Briselu je prethodne dvije godine izbrisana i moramo je vratiti na taj kolosjek”, kazao je Šehović.

Problem vidi u tome što smo nakon vjerskog i civilizacijskog posrnuća kome smo bili svjedoci u prethodnoj vladi, sada dozvolili da novoj vladi to bude prioritetno.

“Mi smo nakon gospodina Krivokapića dobili gospodina Krivokapića. Umjesto da se obilazi Brisel, Berlin ili Pariz, on obilazi vjerske objekte i aktuelizuje pitanje koje ne smije biti prioritetno. Treba ga rješavati, ali u institucijama sistema, ne u vjerskim objektima. I taj ugovor treba da bude javan i u skladu interesima Crne Gore. Mi u SD- u ćemo tražiti da se taj ugovor javno objavi i pošalje Skupštini na upoznavanje, ako treba i na izjašnjavanje”, smatra lider Socijaldemokrata.

Dodaje da spekulacijama o Temeljnom ugovoru ne bi bilo mjesta ukoliko bi vlada isti dala javno na uvid prije potpisivanja i ta bi se tema zatvorila, ali se oko toga namjerno pravi mistika, koja ukazuje da tu možda postoji neka skrivena agenda.

”Ovako koncipirana manjinska vlada nije u interesu nijednom narodu u Crnoj Gori i ne doprinosi pomirenju. Prije pomirenja trebalo je da se uputi javno izvinjenje a toga nije bilo. Neko ko je decenijama vodio antievropsku i anticrnogorsku politiku mora da se izvini. U vladi su i predstavnici SDP-a i Bošnjačke stranke, ali je problem što su ubjedljiva manjina u odnosu na one partije koje su nas gurnule u ovo blato”, ocjenjuje Šehović.

Saglasan je i da je bilo prostora da se napravi veći politički pritisak i da se ne kapitulira pred ucjenama SNP-a.

”Kao neposredni učesnik u razgovorima o formiranju vlade mogu reći da su nam nuđena silna mjesta po dubini i širini, ali mi nijesmo htjeli da ćutimo ni ovoj kao što nismo ćutali ni onoj vladi. Nije lako i jednostavno biti na konceptu nezavisne države, ali polazimo od logike da ne treba da radimo on što je lakše nego ono što je bolje za državu Crnu Goru”, naglašava Šehović.

Lider Socijaldemokrata smatra da će se ovaj politički eksperiment brzo završiti i da ćemo nakon toga konačno dobiti vladu sa strukturama koje su od starta i nedvosmisleno privržene građanskim, evropskim i evroatlanskim vrijednostima.

“Jedino takva vlada može da stabilizuje prilike u Crnoj Gori. Legat Krivokapićeve, a zatim i ove Abazovićeve vlade je, nažalost takav, da će nam trebati puno vremena da se vratimo na nultu poziciju”, zaključuje Šehović u emisiji “Aritmija” Gradske RTV.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Šehović: Treba nam prelazna, a ne ekspertska vlada

(FOTO I VIDEO) Skupština izglasala 43. Vladu Crne Gore; Abazović premijer

Abazović: Nema kalkulacija sa prozapadnim putem, Crna Gora najbliža opciji da zadrži postojeći sastav Vlade

Pala Vlada Zdravka Krivokapića

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

SDT podiglo optužnicu protiv osam osumnjičenih za dvostruko ubistvo na Veruši

Sky aplikacija razotkrila ubice Nemanje Prelevića i Danila Pekovića

Radončić: Abazović najvjerovatnije dao osjetljive podatke Oliveri Lakić, želi da utiče na policiju i sudstvo

NIKOLA KOJO OBJAVIO SLIKU SA NAJSTARIJOM ĆERKOM ANOM (FOTO)