Sekulović: Nacionalno sam Crnogorac, ali u crnogorskom Srbinu vidim alter ego, Belveder ću pamtiti dok sam živ

Bivši ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović na Fejsbuku je danas napisao da je nacionalno Crnogorac ali da u, kako je kazao, crnogorskom Srbinu vidi alter ego.
Sekulović: Nacionalno sam Crnogorac, ali u crnogorskom Srbinu vidim alter ego, Belveder ću pamtiti dok sam živ

Sergej Sekulović

Što se Belvedera tiče, kako je naveo, dok je živ pamtiće te dane.

One je na ovoj društvenoj mreži odgovorio pojedinim korisnicima. 

U nastavku prenosimo njegovu objavu: 

“Duboko vjerujem u ispravnost principa odvojenosti države i crkve (vjerskih zajednica ).

Mislim da je to dobro kako za državu – jer njena sakralizacija vodi fašizaciji (rađa se ideolopoklonstvo, ideološka zaslijepljenost, kvazi – duhovnost koja vodi dehumanizaciji ), tako i za crkvu jer je preveliko zbližavanje uvodi u sistem ovozemaljske moći, birokratizuje je i skreće sa njenog pravog puta.

Država, barem moderna, mora biti vjerski neutralna.

Prema svima jednako, bez diskriminacije. Ovdje se miješa uloga države kao čuvara pravnog poretka i problema koji cijepa društvenu koheziju. Političke i šire društvene snage moraju da vode racionalan i dobronamjeran dijalog kada postoje pitanja ovoga tipa. Mi smo, nažalost, navikli da je država svemoćna, da je revolucija stalno u pokretu, gdje pobjednik dobija sve, dok se gubitnik prilagođava, biva ućutkan ili zbrisan. Ovu matricu moramo da napustimo.

Iznijeću svoj stav (koji nije tajna i javno je iznošen).

Nacionalno sam Crnogorac ali u crnogorskom Srbinu vidim alter ego (postavimo sebi iskreno pitanje što je sve uticalo na naš nacionalni osjećaj, koliko je sticaj okolnosti, porodično nasljeđe i slično, što naravno ne umanjuje vrijednost emocije).

Ono što treba da nam bude zajedničko je da volimo i gradimo Crnu Goru.

Crkveno pitanje se ne može riješiti “silom” države i njenog pravnog poretka, potiskivanjem i negiranjem drugog. Ono se može riješiti samo dijalogom, pa neka traje i narednih sto godina, nakon koga će se svi osjetiti uvaženo sa ojačanom pripadnošću. Za Crnu Goru bi najbolje bilo da se Crkva zove po državi, bez nacionalnog predznaka, koja će jednako biti otvorena za oba nacionalna izraza. Da li je ovo moguće?

Trenutno je utopija. Za to smo krivi svi. Još uvijek dominira duh negacije, potreba da se drugi savlada, ponizi, negira, poništi…

Što se Belvedera tiče, dok sam živ pamtiću te dane. Objektivno ne mogu sagledati svoju ulogu, ali znam da sve što je u meni bilo snage sam dao da se sačuvaju ljudski životi i šansa za budućnost.

Poštujući vaše iskrene emocije, toliko za sada.

Još jednom, srećan dan državnosti!”

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


Belvederskooko

Sada se izvlacis. Mogao si samo da dodjes i zaustavi Joanikija. Nisi imao hrabrosti. Ostace velika mrlja u tvom zivotu. Mogao si sa nama biti na Belvederu. Ja sam skoro bila otrovana od suzavca. SRAM TE BILO. NISI DOSTOJAN DA POMINJES BELVEDER. DALJE SAPW OD CETINJA.

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Đukanović: Nema ni minimalnog pomaka u evroatlantskoj agendi Crne Gore

ABAZOVIĆ: Apsolutno podržavam parlamentarnu istragu o Belvederu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

UŽIVO: Abazović: Nije istina da se nisam javio Ibrahimoviću, Damjanović: Planirano 54 miliona eura prihoda od zakona koji nisu ni predloženi

Uhapšen Nikša Perović: Preko svoje građevinske firme prao novac za potrebe “kavčana”

VIDEO – Savović zaprijetio: Vratićemo svima koji su podržali Tomkića, osveta će biti strašna

Mandićev poziv Abazoviću i Bečiću posljednji pokušaj da se spasu pregovori