test

SINDROM “KUVANE ŽABE”: Partijsko zapošljavanje podignuto na “level pro”

S Rastoder

01/06/2023

10:03

Sjeća li se iko kako je opozicije prije 2020. godine u svakoj predizbornoj kampanji, skoro svim nastupima u Skupštini ili van nje rabila jednu istu priču o partijskom zapošljavanju kojim DPS čuva vlast uhljebljujući podbne kadrove po dubini i širini. To je bilo, tvrdili su iz opozicije, ključni razlog zašto Crna Gora nije mogla dobiti kvalitetnu vlast koja bi partitokratiju i zapošljavanje po stranačkom ključu stavila u arhivu. U velikom broju slučajeva bili su u pravu, te je tada DPS nalazio zakonom prihvatljiva rješenja ili rješenja koja se mogu tumačiti na ovaj ili onaj način, kako bi ostvarili svoje planove, častili kadrove za lojalnost i održavali sistem.

Vjerujem da se sve zaboravilo, ali ne uticajem vremena, već zbog toga što je tadašnja opozicija a sadašnja vlast partijsko zapošljavanje podgila na “level pro”. Primjera za to ima koliko hoćete, od državnih preduzeća CEDIS, EPCG, Pošta CG do zdravstvenog i obrazovnog sistema…gdje je zapošljavanje po dubini ugrozilo i poslovanje nekada stabilnih kompanija.

Povezani Članci

Ni to nije najveći problem, ali ono što jeste je lakoća kršenja zakona, do mjere da je sve postalo uobičajeno, normalno… Sve je dovedeno do besmisla u kojem se kritika te pojave doživljava kao politikanstvo, dosada i “mlaćenje prazne slame”.

Kandidatkinja za poslanicu iz Socijaldemokrata CG Milica Lekić ovu pojavu ocjenjuje kao sindrom “kuvane žabe” koji je tako bolno očigledan u Crnoj Gori.

Milica Lekić

“Već tri godine nas sasvim svjesno prilagođavaju na novu realnost. Onu u kojoj je većina izmjena zakona usvojena bez konsultacija sa građanima, a kad ne stignu ni da ih promijene, onda se pretvaraju da zakona nema. Realnost u kojoj bez problema mogu da zaobilaze sisteme javnih nabavki da bi kupovali trajekte koji možda dime, ali su odlični kao politička maskota”, kaže Lekić.

O nametnutoj stvarnosti u kojoj, na primjer, nije problem da ogroman broj ljudi danas sazna da “sjutra” ide u penziju, da ne morate imati bilo kakvog iskustva da biste bili zaposleni u javnu upravu, u kojoj stalno pričaju o racionalizaciji broja zaposlenih, a nakon eksplozije političkih zaposlenja sad dođu dvije osobe na jedan računar, Lekić kaže da će država biti zasuta tužbama za nezakonito djelovanje i posljedično zahtjevima za naknade štete, o kojima niko ne brine jer ne idu iz njegovog džepa.

“Vrhunac je naravno parlamentarna većina koja to nije. Vlada koja više to nije. I Skupština koja više to nije. I, kad dovoljno dugo gledate takve nadrealne situacije, zaista počnu da vam izgledaju gotovo normalno. Ipak, Crna Gora se za sada još dobro drži, što je znak da jesmo jedna vrlo žilava žaba, koju ne mogu lako skuvati oni koji su sve ovo zakuvali”, zaključila je Lekić.

Izvor (naslovna fotografija):

Da li je ovo poslednja sjednica kojom je Abazović predsjedavao; Vlada CG

Ostavite komentar

Komentari (0)