Izvor: Pobjeda

SKANDALOZNO: Iz tekuće rezerve 100 hiljada za negatore Crnogoraca i ljubitelje četničkog pokreta

Vlada Crne Gore zvanično je 3. avgusta odlukom većine ministara dodijelila iz budžetske rezerve po 50 hiljada eura srpskoj parapolitičkoj organizaciji Institut za srpsku kulturu Nikšić na čijem je čelu Nikola Marojević i Udruženju književnika Crne Gore na čelu sa Novicom Đurićem, jednim od osnivača Srpske kuće. Te organizacije su poznate po negiranju Crnogoraca, crnogorskog jezika i crnogorskog identiteta, ali i po veličanju Podgoričke skupštine iz 1918. kada je ukinuta država Crna Gora.
SKANDALOZNO: Iz tekuće rezerve 100 hiljada za negatore Crnogoraca i ljubitelje četničkog pokreta

Foto: Vlada Crne Gore

Ta odluka je objavljena zvanično na sajtu Vlade i to kao usvojena posebna, 19. tačka dnevnog reda ,,Informacija o korišćenju budžetske rezerve“, što znači da je finansiranje tih organizacija bilo prioritet Abazovićeve vlade.

BUDŽETSKA REZERVA

U Informaciji o korišćenju sredstava budžetske rezerve navodi se da će sredstva tekuće budžetske rezerve u iznosu od 100 hiljada koristiti za finansiranje rada: naučne ustanove Institut za srpsku kulturu Nikšić u iznosu od 50 hiljada eura i Udruženju književnika Crne Gore u iznosu od 50 hiljada eura.

Sredstva se, kako se navodi, obezbjeđuju na osnovu ,,detaljnih programa rada ovih organizacija“.

U ,,detaljnom programu“, a kako je Pobjeda ranije objavila, Instituta za srpsku kulturu Nikšić navodi se, između ostalog, da će kao prioriteti za 2022. godinu biti štampanje zbornika radova: ,,Naučno stvaralaštvo“ prof. dr Radmila Marojevića, publikacija ,,Podgorička skupština i Ujedinjenje Srbije i Crne Gore“, rad Budimira Aleksića ,,Ogledi o srpskoj književnosti i kulturi“ kao i knjiga Miljana Stanišića ,,Bratoubilački rat u Crnoj Gori 1941“. U toj knjizi, a koju je u nastavcima objavljivao prosrpski portal IN4S, je veličan kvislinški četnički pokret u Drugom svjetskom ratu.

Nije poznato čime je Radmilo Marojević, nekadašnji dekan Filološkog fakulteta u Beogradu, zadužio Crnu Goru da se novcem svih njenih građana finansira njegovo naučno stvaralaštvo, osim što je javnim izjavama uporno negirao i vrijeđao i to fašističkim narativom – Crnogorce, Bošnjake, Hrvate i Albance.

Tako je Marojević na tribini održanoj u Srpskoj kući u novembru 2020. godine saopštio da se ,,Crnogorci, Bošnjaci i Hrvati koji žive u Crnoj Gori lažno predstavljaju tim nacionalnim imenima, koristeći lokalnu geografsku ili uvezenu identitetsku odrednicu“. Za Marojevića nacionalno opredijeljeni su Srbi i, kako je kazao, ,,Šiptari“ upotrijebivši uvredljiv naziv za Albance koji koriste ekstremni srpski nacionalisti. 

FAŠIZAM

– Crnogorci u etničkom smislu niti su kad postojali, niti danas postoje, niti mogu postojati. Može se pomoću te floskule samo uništavati Crna Gora kao istorijska realnost i naravno onaj matični narod u Crnoj Gori. Kad to kažem pravim paralelu sa onim što su se zvali nacionalno neopredijeljeni Jugosloveni a to su bili Srbi islamske vjerospovijesti u Jugoslaviji. Druga faza su bili Muslimani sa velikim M, a danas se zovu Bošnjaci što je srpsko etničko ime – navodi se u skandaloznom govoru Marojevića čiji zbornik će finansirati svi građani Crne Gore.

Novcem građana će biti i finansirana publikacija Instituta ,,Podgorička skupština i ujedinjene Srbije i Crne Gore“. Crnogorski parlament usvojio je 2018. godine Rezoluciju povodom 100. godišnjice Podgoričke skupštine, kojom se poništavaju odluke skupa kojim je prije tačno 100 godina Crna Gora pripojena Srbiji, detronizovana dinastija Petrović i ukinuta autokefalnost Crnogorske crkve.

U planu se navodi da će biti finansirana i knjiga Budimira Aleksića ,,Ogledi o srpskoj književnosti i kulturi“.

Bivši poslanik DF-a Budimir Aleksić, koga je ta politička grupacija predložila za ambasadora Crne Gore u Bosni i Hercegovini, sljedbenik je Ravnogorskog pokreta, kvislinškog pokreta u Drugom svjetskom ratu. Aleksić je 2018. predlagao podizanje spomenika ratnom zločincu i vođi crnogorskih četnika u Drugom svjetskom ratu Pavlu Đurišiću.

Javni novac je dobilo i Udruženje književnika Crne Gore na čijem je čelu jedan od osnivača Srpske kuće Novica Đurić. Novac je, između ostalog, dobijen za proslavu jubileja, štampanje zbornika svih članova i čitavi niz drugih aktivnosti. Đurić je u javnosti poznat po negiranju postojanja crnogorskog jezika.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Negatorima Crnogoraca i crnogorskog jezika –100 hiljada eura novca građana

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Odreknite se šećera na sedam dana, ovo će se desiti vašem tijelu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Žabljak: Petnaestogodišnjak vozilom sletio sa puta, teže povrijeđena tri tinejdžera

Crnogorska zastava i na crkvi u Tološima i na Sinjajevini

ĐUKANOVIĆ: Da nam razum bude ispred inata, da mržnja prema bilo kojoj partiji ili pojedincu ne bude jača od ljubavi prema Crnoj Gori

Čukić reagovao na saopštenje UP: Bezočna izmišljotina i drska laž da sam prišao učesnicima incidenta