test

SMOLOVIĆ ZA STANDARD: U BP fali 84 popisivača, zbog nepovjerenja skoro pola prijavljenih nije prošlo obuku

S Rastoder

30/10/2023

13:22

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović je za portal Standard rekao da u tom gradu nedostaje 84 popisivača, te da se popis svakako ne može održati u zakazanom terminu.

”Oglasom smo tražili 250 popisivača, uz dodatnih 12 kao rezervni. Prijavilo se njih 307, a na obuku prisustvovalo samo 200. Od tih 200, 178 je pložilo test, što znači da nam fali 84 popsivača”, rekao je kratko Smolović.

Prema njegovom mišljenju slab odziv na oglasu, gdje se skoro polovina prijavljenih nije pojavilo, je odraz nepovjerenja potencijalnih popisivača kao i građana.

“Proces treba vratiti na početak kako bi se izgubljeno povjerenje povratilo. Popis mora biti transparentan i zakonit i to je sve što nam je potrebno”, rekao je Smolović.

Prema saznanjima portala Standard, slična situacija je i u većini crnogorskih opština.

Kako saznajemo u Baru i Podgorici se na testiranju nije pojavilo skoro polovina već prijavljenih kandidata za popisivače, a dosta njih nije prošlo provjeru.

“Procjena je da na nivou Crne Gori fali skoro 1.000 popisivača, kaže sagovornik Standarda upućen u proces popisa.

Nakon inicijative mandatara Milojka Spajića, da Popis treba odložiti za mjesec, u Skupštini se čeka konstituisanje Vlade kako bi nova izvršna vlast mogla da donese odluku o inicijativi za odlaganje.

Upravo zbog toga, kako tvrde sagovornici Standarda, sjednica Skupštine Crne Gore “gurnuta” je za danas, dva dana pred početak popisa, kako Spajić ne bi imao vremena da donese odluku o odlaganju.

Iz Monstata su odlučili da ćute, jer je nemoguće bilo dobiti izjavu ili informaciju o situaciju o kojoj pišemo. Utisak je, a tako kažu i nefomalni sagovornici iz Monstata, da rukovodstvo navija da Spajiću “padne zastavica” i ne stigne na vrijeme da ozakoni svoju inicijativu.

Izvor (naslovna fotografija):

Petar Smolović

Ostavite komentar

Komentari (0)