test

Spajić: Doprinosi za PIO neće biti ukinuti već umanjeni, sagledaćemo opciju kreditnog zaduženja za “Sunčani grad”

Standard

01/07/2024

22:55

Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje neće biti ukinuti, već umanjeni, a Fond PIO nastaviće da funkcioniše kao do sada kada se finansiranje penzija vrši u sklopu prvog penzionog stuba, saopštio je premijer Milojko Spajić u odgovoru na pitanje poslanika Demokratske narodne partij Miluna Zogovića.



Premijer Spajić je u odgovorima na poslanička pitanja dostavljenim medijima kazao da slijedi dio programa usmjerenog na unapređenje standarda svih zaposlenih u Crnoj Gori.

„Potencirao bih „svih“ jer smo od strane prethodne Vlade svjedočili povećanju zarada samo za jednu kategoriju zaposlenih a to su zaposleni u javnoj upravi. Zato sada imamo još veći disbalans na tržištu rada, budući da je privreda ostala po strani, a da su privrednici upravo oni koji pune budžet“, naveo je Spajić.

On je rekao da su se prethodnih mjeseci posvetili izradi Fiskalne strategije koja se donosi za period trajanja mandata Vlade, a koju shodno Zakonu o budžetu i fisklanoj odgovornosti usvaja Skupština.

„Poštujući zakonske propise, Fiskalnu strategiju, koju Crna Gora nema još od 2021. godine, pripremićemo i ponuditi cjelokupnoj javnosti na raspravu u narednih 15-20 dana“, najavio je Spajić, navodeći da će taj dokument uključivati i „Evropu sad 2“.

„Evropa sad 2 u svojoj osnovi sadrži viziju smanjenja poreskog opterećenja na rad i povećanje minimalne i prosječne zarade, te samim tim zahtijeva poštovanje socijalnog dijaloga odnosno donošenje odluka na bazi tripartitnog dijaloga Vlade, sindikata i poslodavaca“, naveo je Spajić.

Zogović je pitao da li sprovođenje tog programa podrazumijeva ukidanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i reformu Fonda PIO.

„Pod punom odgovornošću kažem da doprinosi za penzijsko i invlidsko osiguranje neće biti ukinuti već umanjeni dok će Fond apsolutno nastaviti da funkcioniše kao i do sada kada se finansiranje penzija vrši u sklopu prvog penzionog stuba“, odgovorio je Spajić.

On je kazao da u dogledno vrijeme ne planiraju korišćenje drugog penzionog stuba koji podrazummijeva da zaposleni vrši uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

U odgovoru na pitanje poslanika Nove srspke demokratije Slavena Radunovića, Spajić je naveo da će Vlada sagledati opciju dodatnog kreditnog zaduženja za projekat Sunčani grad u Nikšiću.

“Vlada će, kao većinski akcionar u Elektroprivredi (EPCG), sa pažnjom sagledati opciju dodatnog kreditnog zaduženja kompanije za realizaciju projekta Sunčani grad, budući da su pred energetskim sektorom ozbiljni izazovi u narednom periodu, saopštio je premijer.
 
Spajić je rekao da bi se učešće Vlade, osim toga, moglo očekivati kroz usmjeravanje realizacije objekata različitih namjena ka području na kome će biti izgrađen Sunčani grad, ali i finansiranje izgradnje objekata od opšteg interesa kao društvenih servisa tog dijela Nikšića.

“Međutim, ako se ima u vidu da su pred energetskim sektorom ozbiljni izazovi u narednom periodu, i da prioritet menadžementa kompanije mora biti na novim investicijama u energetici – kao većinski akcionar u EPCG, Vlada će sa pažnjom sagledati opciju dodatnog kreditnog zaduženja kompanije za realizaciju projekta Sunčani grad”, rekao je Spajić.

Kako je istakao, razlog za to je što EPCG mora prioritetno viditi računa o stabilnosti energetskog sistema i interesu cijele Crne Gore.

Izvor (naslovna fotografija):

Milojko Spajić; Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)