test

Spajić ostaje pri stavu da popis može da počne 30. novembra, opozicija tražila odlaganje

Standard

28/11/2023

17:30

Završen je sastanak premijera Milojka Spajića sa opozicijom u Vladi, na kojem je razgovarano o popisu stanovništva, te uslovima opozicije ustanovljeni sporazumom i njihovo ispunjavanje prije početka popisa. Kako saznaje portal Standard premijer Spajić i opozicija izrazili su suprotne stavove.

Spajić i predstavnici Uprave za statistiku Monstat ostali su pri stavu da je moguće da popis stanovništva počne 30. novembra, dok su pripadnici opozicije izrazili suprotan stav zbog izrade tehničke dokumentacije za softver kojim se omogućava kontrola unešenih podataka od strane građana.

Na sastanku je saopšteno da je izrada softvera zakonska obaveza, kao i da to što nema dovoljan broj popisivača može da produži popis za pet do sedam dana.

Niko od učesnika, nakon sastanka, nije htio da daje izjavu za medije.

Opozicija će održati unutarstranačke konsultacije, nakon čega održati konferenciju za medije ili kasnije večeras ili sjutra ujutro.

Podsjećamo, zamjenica direktora Uprave za statistiku (Monstat) Snežana Remiković kazala je jutros da za popis stanovništa u Crnoj Gori, koji je planiran od 30. novembra do 15. decembra, nedostaje 500 popisivača, ali poručuje da su u ovom državnom organu spremni za ovaj proces.

”Procjena koju smo imali da je za sprovođenje popisa potrebno oko 3.800 popisivača. Međutim, evidentno je, nakon završenog javnog oglasa i izbora da imamo 3.300 popisivača. Evidentno je da popisivači nedostaju u opštinama kao i u prethodnoj rundi – Budvi, Tivtu, Kotoru, Podgorici, Šavniku i Cetinju”, rekla je Remiković u jutarnjem programu TVCG.

Ona je ponovila da je Monstat pripremio odgovor na ovakvu situaciju, a jedna od opcija je produženje popisa za 15 dana.

”Produženje popisa vodi do toga da bi posao završili i sa 2.000 popisivača. Nadamo se neće doći do toga da se desi osipanje broja popisivača, već da ćemo doprinijeti potpunom obuhvatu u ovom popisu ”, kazala je Remiković.

Poslanici Skupštine Crne Gore su juče sa 64 glasa podržali izmjene i dopune Zakona o popisu.

Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)