Izvor: Pobjeda

STAV: Neko im je prišao s leđa

Što ti je subjektivan osjećaj vremenskih prilika: iako je napolju bio divan dan ili, kako je tvitovao Raško Konjević u parafrazi Belanove pjesme ,,što je danas ljep i sunčan dan“, u Vladi je, baš u taj čas, nakon inicijative Ure i opozicije za opoziv Krivokapićevog kabineta, počelo da sijeva i grmi na sve strane i da sluti na obilne padavine. Nekako je baš bila – smrzlica.
STAV: Neko im je prišao s leđa

Foto: Vlada Crne Gore

A onda led pukao, posred Vlade.

Prvo se glasnuo Jakov Milatović, u prvom licu množine, tvrdeći da se traži ostavka potpredsjednika. Ko traži? ,,Ministri u Vladi“, tvitnuo je.

Onda se tvit-lampica upalila u četvororesornom ministarstvu Vesne Bratić. U prvom licu množine, svekoliko Ministarstvo se pridružilo zahtjevu da potpredsjednik Vlade podnese ostavku prije nego što sruši Vladu. U potpisu: ,,Ministri u Vladi“.

Da je na itanje i brzu ruku osnovana neka NVO ,,Ministri u Vladi“ dalo se naslutiti iz tvita koji je stigao iz geografski daleke, a nama tako partnerski bliske – Amerike. Dritanu Abazoviću se – direktno iz ,,Vašingtona s ljubavlju“– obratio ministar finansija Milojko Spajić koji mu je ,,prijateljski“ poručio da povuče inicijativu, da ne dozvoli da ga ,,dinosaurusi potroše i pošalju u istoriju“ i, još i gore, da ga ,,narod ne zapamti kao izdajnika“. Kako je od ministara jedino on govorio u prvom licu jednine, vidjelo se da je Mickey stvarni lider novoformirane NVO ,,Ministri u Vladi“.

I taman kada se pomislilo da bi Abazović mogao da poklekne pod pritiskom nevladinog sektora u Vladi Crne Gore, obratili su se još neki ministri. Sve u prvom licu jednine i sve redom – Sergej Sekulović, pa Đorđe Radulović i na kraju Mladen Bojanić. Način obraćanja sličan, stavovi identični, pa nema razloga da se ne zaključi da su u jednom danu posred Vlade Crne Gore obrazovane dvije NVO lobističke grupe istog naziva – ,,Ministri u Vladi“.

S tom razlikom što prva trojka (čitaj: Spajić, Milatović & Bratić) žestoko napada Abazovića, dok ova druga trojka (čitaj: Sekulović, Radulović & Bojanić) jednako žestoko brani Abazovića.

Djelovalo je neizvjesno, rezultat 3:3, u regularnom toku. Očekivalo se da će u ekstra tajmu poentirati ministarka Borovinić-Bojović uz podršku poljoprivrednika Stijovića ili ministra urbanizma Mitrovića, ali je njihov učinak izostao. Jelena zauzeta brojanjem omikrona, Aleksandar brojanjem komada šljunka na Morači, a Ratko… i on je nešto važno radio. Tihovala je, izgubljena u prevodu, i ministarka Srzentić

I onda se, kad nema ko drugi da ga brani, prvi apostol, premijer, javio – kada je već inicijativa o njegovoj smjeni upisana u arhiv Skupštine – i odlučio na spasonosni potez: Krivokapić je podnio inicijativu za smjenu Abazovića. To je trebalo da bude onaj, kao nekada u fudbalu, ,,zlatni gol“. Ali…

Pratite fabulu i zaplet, nadam se: predsjednik Vlade je kasno uveče podnio inicijativu za smjenu potpredsjednika Vlade koji je ranije ujutru inicirao smjenu predsjednika Vlade. Dakle: premijer kojeg formalno podržava desetak poslanika i koji zna da će biti smijenjen jer je protiv njega najmanje 44 poslanika, traži da se, prije njegove smjene, smijeni njegov potpredsjednik?! Ne shvatajući da će padom Vlade i on i njegov potpredsjednik biti smijenjeni, samo što će sadašnji vezir biti novi kalif umjesto starog kalifa… Kakva strategija! 

Tragikomična baš kao i epski jednodnevni obračun dvije NVO, ,,Ministri u Vladi“ vs ,,Ministri u Vladi“ ili ova sinoćna najava višednevne bitke titana – premijera i vicepremijera. To može samo ovđe, u Crnoj Gori, među braćom ekspertima.

I liči na teatar apsurda, neki ovdašnji rimejk teksta ,,Više lica traži pisca“, samo što u našoj izvedbi to se prevodi na komediju apsurda – više lica traži jednog krivca. 

I, ko je krivac za pad apostola, možda Aleksa Bečić zna? U jučerašnjem kilometarskom saopštenju o ,,puzajućem ustavnom puču“ tužno je, ali ipak lucidno, konstatovao: ,,…Izgleda nešto veoma bitno nijesmo uradili – nijesmo čuvali sebi leđa“.

Stvarno, a ko vam je to, da prostite, prišao s leđa? Čisto da se zna, radi istorije da se rastumači – kako padoše ovi apostoli?

Draško Đuranović

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


Eagles

Svaka cast g.dinu Djuranovicu…. Vlada je formirana na kvarno, radila na kvarno i red je da ode!

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Istraživanje: Slabi povjerenje u institucije, od NVO se očekuje da budu kritičari vlasti

NVO Green Home: Ponašanje Ministarstva ne vodi ka promjenama koje najavljuje Vlada

Grupa NVO najoštrije osudila govor mržnje Vučurovića, Božović i Bajčetić

Korać: Nevladini samo dok ih Vlada ne pozove

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Pet godina za silovanje u pijanom stanju: “Nijesam mogla da vrištim, nijesam mogla ništa…”

Građanska akcija Feniks: Dosta je uhođenja, građani da u ANB provjere da li se o njima prikupljaju podaci

Bogdanović: Taj koga si savjetovala završio u Spužu, a ne u EU; Marović: Demokrate bez stava i hrabrosti

VRAĆENE NAKNADE MAJKAMA, korisnice već u ponedjeljak mogu podnijeti zahtjev za obeštećenje