test

Trag o sajtu Izdaja vodi do domena – dggroup.me

Standard

01/02/2022

07:04

Opskurni sajt Izdaja.me, koji služi kao batina crne propagande usmjerene protiv koalicije Crno na bijelo Dritana Abazovića i Socijalističke narodne partije Vladimira Jokovića, bio je hostovan na istom serveru đe i domen ''dggroup.me'' koji je poslužio kao testni model na poddomenu izdaja.dggoup.me – pokazuje istraživanje koje je, uz pomoć internet stručnjaka, sprovela Pobjeda.



Forenzičkom analizom utvrđeno je da je domen “dggroup.me“ registrovan još davne 2011. godine od organizacije Alex-System registrovane u Ruskoj Federaciji, čiji je vlasnik izvjesni Aleksej Gromilin.

Zakup tog domena istekao je novembra 2018. godine. Ko je, organizacija ili pojedinac, koji je preuzeo domen za sada nije poznato.

Izvjesno je, međutim, da je upravo na domenu koji ima crnogorsku ekstenziju (dggroup.me) odrađena testna verzija sajta Izdaja.me i da taj detalj nije uklonila ekipa koja se trudila da izbriše sve tragove.

Kako je to utvrdio Digitalni forenzički centar (DFC), domen Izdaja.me registrovan je 21. januara, koji dan nakon ponude koalicije ,,Crno na bijelo“ svim poslanicima za formiranje manjinske vlade.

Domen je, kako je utvrdio DFC, kupljen preko GoDaddy, hostovan 23. januara ove godine na beogradskom Beotelu, a zatim su narednog dana parametri za usmjeravanje internet saobraćaja prebačeni na Cloudflare servis.

Da sve bude zaninljivije, u Crnoj Gori postoji kompanija istoimenog naziva kao što je domen dggroup.me. I to duže od tri godine: DOO ,,DG Group“ osnovana je 19. septembra 2019. godine u Budvi, sjedište je u Zgradama solidarnosti, lokal br. 7, piše u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS). Kompanija se, kako je zapisano, bavi ,,djelatnošću reklamnih agencija“. Nije baš nešto agilna bila u poslovanju: u 2019. su zabilježili minus od jednog eura, isto tako su poslovali i naredne 2020. godine

Cloudflare je američka kompanija za web infrastrukturu i bezbjednost sajtova, koja pruža uslugu mreže za isporuku sadržaja i zapravo je filter internet saobraćaja između posjetioca sajta i servera na kojem se taj sajt fizički nalazi.

Uvidom u istoriju promjene parametara na domenu Izdaja.me vidi se da je na istoj Beotelovoj IP adresi (195.252.110.241), pored domena dggroup.me, dijeljen hosting i sa zvaničnim sajtovima pojedinih gradova u Srbiji.

Kako su mediji, među njima i Pobjeda, izvijestili, na sajtu Izdaja.me objavljene su fotografije poslanika iz CnB i SNP i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i Vladimira Jokovića, uz ,,nelijepljene“ natpise ,,Prodato“, ,,Izdaja“, ,,Spasi obraz“ pozicioniranih tik uz portrete čelnika dvije parlamentarne stranke.

Uz to, objavljene su i slike ,,novčanica“ od 21.000.000 eura, kao direktna optužba za političku korupciju onih koji zagovaraju manjinsku vladu. Upravo su kopije tih novčanica bacali nepoznati ,,aktivisti“ pod noge funkcionera SNP-a prije sjednice Glavnog odbora te stranke.

Da postoji veza između sajta Izdaja.me i protesta u kojima učestvuju Demokrate, predvođene poslanikom Momom Koprivicom i četvoro ministara – Milojkom Spajićem, Jakovom Milatovićem, Vesnom Bratić i Ratkom Mitrovićem – pokazuje i podatak da su na sajtu objavljeni pozivi na protestna okupljanja koja će se, prema najavama, održavati svakog četvrtka i nedjelje u 19 časova.

A o koordinaciji svjedoči i podatak da se priča o izdaji sa sajta Izdaja.me organizovano prelila na društvene mreže gdje taj morbidni narativ dalje promovišu lažni profili, stanice i grupe na Instagramu i Fejsbuku. Upravo je DFC dao analizu koja, bez dileme, otkriva organizovanu akciju.

Indikativno je što upravo ministri Spajić i Milatović redovno dijele na svojim profilima sadržaj sa pojedinih stranica iz tog umreženog sistema, poput stranica Fakt.me i Prof War Room.

Dalja analiza pokazuje zanimljiva vremenska poklapanja.

Domen dggroup.me je poslije dvije godine ponovo registrovan 26. decembra, mjesec prije nego je „startovao“ sajt Izdaja.me. Ta činjenica dodatno potvrđuje tezu Pobjede: da je testiranje propagandne alatke za borbu protiv ,,izdajnika“ iz Ure i SNP-a odrađeno na pomenutom domenu.

Vidi se to jednostavnom internet pretragom: dovoljno je ukucati https://izdaja.dggroup.me pa će odmah osvanuti sadržaj kakav je i na ,,zvaničnom“ sajtu: slike Dritana Abazovića i Vladimira Jokovića, uramljene u već poznati slogan-optužbu ,,Izdaja“.

Osim njih dvojice targetirani su i dr Srđan Pavićević, Miloš Konatar, Dragan Ivanović, Dragan Vukić… Kreatori crne propagande potrudili su se da budu ,,rodno senzitivni“ pa su se na spisku našle istaknute predstavnice Ure i SNP-a: Božena Jelušić, Suada Zoronjić, Danijela Đurović i Milosava Pavićević.

Ne može biti slučajnost što se pojavljivanje sajta baš poklopilo sa najavama kreiranja manjinske vlade, ali i dolaskom osnivača pokreta ,,Otpor“, inžinjera Predraga Lečića u kabinet premijera Zdravka Krivokapića.

Crnogorska policija za sada ne reaguje na pojavu javnog progona sa tajnih adresa. Čak ni na zahtjev stranaka koje čine parlamentarnu većinu. GP Ura je 24. januara od Ministarstva unutrašnjih poslova zatražila da dobije zvaničan odgovor ko stoji iza sajta Izdaja.me, iako im je, kako su saopštili, ,,jasno iz čije kuhinje izlazi taj radikalni, fašistički diskurs i sadržaj“.

Pobjeda je kontaktirala Odjeljenje MUP-a za sajber kriminal, ali jedinu povratnu informaciju koju smo dobili sažeta je u jednoj rečenici: ,,Sva pitanja dostavite PR službi“. Ne djeluje baš kao da je u punom jeku istraga o tome ko stoji iza organizovanog javnog targetiranja.

Da sve bude zanimljivije, u Crnoj Gori postoji kompanija istoimenog naziva kao što je domen dggroup.me. I to duže od tri godine: DOO ,,DG Group“ osnovana je 19. septembra 2019. godine u Budvi, sjedište je u Zgradama solidarnosti, lokal br. 7, piše u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS). Kompanija se, kako je zapisano, bavi ,,djelatnošću reklamnih agencija“.

Nije baš nešto agilna bila u poslovanju: u 2019. godini su zabilježili minus od jednog eura, isto tako su poslovali i naredne 2020.

Poznat je i vlasnik kompanije – moldavski državljanin Dinat Gumerov. Internet pretragom se da zaključiti da je riječ o infuenseru koji, samo na Instagramu, ima 3,7 miliona pratilaca! Teško je povjerovati da bi se Moldavac Gumerov – koji za sebe kaže da je ,,mladi, bogati, uspješni, dobri, srećni i ekstraordinarni čovjek“ – mogao upustiti u ovakve prizemne kampanje.

Ipak, logično je pretpostaviti da je kompanija ,,DG Group“ i vlasnik domena istog naziva, ali to Pobjeda nije mogla precizno da utvrdi – niko se nije javljao na redakcijske pozive na broj kompanijskog telefona.

Možda će se i crnogorska policija potruditi da pruži javnosti dosadašnje rezultate istrage i tako obustavi svakodnevno targetiranje političara u virtuelnoj i u stvarnoj realnosti.

Dosadašnja praksa crnogorske policije u otkrivanju osoba koje su, na primjer, preko društvenih mreža targetirale i zlostavljale druge pojedince, bila je da od Fejsbuka, Instagrama, Tvitera – zatraži podatke neophodne za utvrđivanje njihovih identiteta.

Svakako i da srpski provajder Beotel mora imati podatak o osobi ili kompaniji koja je kod njih zakupila hosting usluge, pa uz saradnju crnogorske policije sa kolegama iz Srbije, u suštini, ne bi trebalo biti previše složeno utvrditi ko stoji iza ovog opskurnog sajta.

Ako ima volje, naravno.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)