test

UJEDINJENI U ĆUTANJU: Crna Gora ”slijepo” slijedi zapadne stavove o Gazi, stradanje hiljada civila nedovoljno za oštru osudu

I. Đoković

13/11/2023

12:00

Rat između Izraela i Hamas ušao je u trideset osmi dan, Pojas Gaze je potpuno blokiran, gdje se pred očima cijelog svijeta odvija humanitarna katastrofa i sprovodi genocid protesti širom svijeta šalju oprečne poruke od antisemitskih do pro zionističkih, i onih koji jednostavno šalju poruke mira i apela da se prestane sa nemilosrdnim bombardovanjem Pojasa Gaze u kom najviše stradaju nevine civilne žrtve. I dok je i Podgorica među gradovima koji šalju poruku mira i apela da se odmah prestane sa sprovođenjem genocida nad nedužnim Palestinskim narodom u pojasu Gaze, državni zvaničnici se više drže stavova velikih sila i po principu copy/paste komentarišu dešavanja između Izraela i Palestine.

Riječima ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića zvanična Crna Gora podržava pravo Izraela na samoodbranu dok god je u ona u granicama Međunarodnog humanitarnog prava, ali se i snažno zalaže za zaštitu civila u Gazi.

Koliko je to snažno teško je izmjeriti nekom fizičkom mjernom jedinicom, ali svakako je nedovoljno jer u istoj rečenici imati pravo na samoodbranu i bjesomučno, neprestano bombardovanje civilnih ciljeva u Pojasu Gaze ne može da stoji.

Upravo Međunarodno humanitarno pravo ako uopšte više postoji ne dozvoljava ono što se pred očima cijelog svijeta odvija u Pojasu Gaze.

No, nije Ivanović usamljen u mlakoj osudi genocida koji se sprovodi na civilima u Gazi. Taj stav očigledno dijele i opozicione partije koje se mnogo ne miješaju ovih dana u ono što se dešava u sukobu između Izraela i Hamas i po principu copy/paste ponavljaju stavove zapadnih sila.

Pa tako niko iz opozicije nije našao za shodno da prokomentariše izjavu ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića o dešavanjima u Gazi.

Portal Standard je pokušao da dobije neki komentar, neku izjavu od opozicionih partija, međutim niko od njih nije odgovarao na naše pozive i poruke sa pitanjem kako vide i kakav stav imaju o sukobu u Gazi i nevinom stradanju civila, te su tako ostali ”ujedinjeni” sa zvaničnim stavom Crne Gore da Izrael ima pravo da se brani i to kako to radi mi osuđujemo, ali nećemo da se miješamo da se ne bi zamjerili nekom od zapadnih partnera.

Iako smo navikli da na crnogorskoj političkoj sceni imamo neslaganja oko manje više svih važnih stvari koje se tiču države, sada imamo ćutanje opozicije na javno iznešene stavove ministra vanjskih poslova, koji odslikavaju stav zvanične Podgorice, što je u najmanju ruku čudno i jedino može značiti da opozicione partije dijele mišljenje ministra Ivanovića i ne žele da se previše upliću u sukob Izraela i Hamasa, kako se ne bi ”zamjerile” nekim zapadnim partnerima.

Otprilike, to što se dešava u Pojasu Gaze je užasno, ali nije naš problem.

No, svega tri godine ranije zvanična Podgorica je bila prilično oštra kad je u pitanju bila sudbina Ukrajine koja je preko noći napadnuta od strane Rusije, kada je još jednom cijeli svijet ostao zatečen i ujedinjen u podršci Ukrajini protiv ruske agresije. Tada je Crna Gora dala podršku ne samo deklarativno već i praktično, kroz određenu količinu naoružanja i municije.

I prethodna 43. Vlada je jasno i javno izražavala svoj stav oko Ukrajine ali je i nešto konkretnije preduzela povodom stradanja civila u Pojasu Gaze.

Tako je Vlada u tehničkom mandatu Dritana Abazovića uputila pomoć u iznosu od 40.000 eura civilimau Gazi i ono što je još važnije, suprotno stavu nekih zapadnih zemalja, glasala za UN rezoluciju kojom se poziva na hitno i trajno primirje u Gazi.

“Kao premijer i koordinator MVP Crne Gore zbog brojnih upita iz zemlje i iz inostranstva, vezano za stav naše države prilkom glasanja u UN-u, imam obavezu da kažem da je Crna Gora podržala rezoluciju koja poziva na hitno i trajno primirje u Gazi. Crna Gora nikad neće podržati nijednu terorističku organizaciju, ali isto tako neće ni ćutati dok se ubijaju djeca i nevini civili”, saopštio je prije nepunih mjesec dana Abazović na Tviteru.

Sada, novoizabrana vlada, ali i opozicija čini se više ćuti i ne miješa se u geopolitička dešavanja, iako se pred očima tog istog svijeta odvija genocid, moderna verzija holokausta sa promjenjenim ulogama.

Sve je isto samo se brojke mijenjaju.

A one su užasne. Do danas poginulo je više od 11.000 civila u Palestini od čega 4.506 djece! Potresne scene koje putem društvenih mreža gledamo svakog dana ispred bolnica koje rade bez struje i bez medicinskog materijala sa ljekarima koji operišu bez anestezije izgleda nisu dovoljne da Crna Gora razbije matricu copy/paste i ujedinjeno kaže u Gazi se dešava genocid.

Jer ne postoji druga riječ koja može da se upotrijebi za ono što se svakodnevno dešava u Gazi. Civili postaju statistika koja se uvećava iz dana u dan, dok se poziva na poštovanje Međunarodnog humanitarnog prava koje Izraelu očigledno ne znači ništa jer bombardovanje ne prestaje.

Možda crnogorskim vlastima i opoziciji olakša geopolitičke ”muke” izjava francuskog predsjednika Emanuela Makrona, koji je rekao da Izrael mora prestati bombardovati Gazu i ubijati civile, te dodao da “nema opravdanja” za bombardovanje i rekao da bi prekid vatre bio od koristi Izraelu.

Francuska je takođe jedna od zapadnih zemalja koja direktno daje podršku Izraelu, ali očigledno ne može mirno da posmatra u šta se to pravo na samoodbranu pretvorilo, jer je Izrael u ovih trideset osam dana prekršio čak 62 UN rezolucije.

Da li će crnogorski politički akteri iskoristiti sada priliku pa makar i po principu copy/paste oštrije osuditi ono što se dešava u Pojasu Gaze, ujedinjeni ili razjedinjeni u tom stavu ostaje da se vidi, ali blage reakcije kakve su do sad bile ostaće zabilježene, jer baš kao što je najveći crnogorski pjesnik i vladar rođen na današnji dan rekao “Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka”.

Izvor (naslovna fotografija):

Mahmud Hams/AFP/Getty Images

Ostavite komentar

Komentari (0)