test

Uljarević: Mišel je poručio da smo prešli granicu tolerancije nedoraslih balkanskih političkih igara

Standard

01/07/2024

07:15

Otkazivavanjem posjete Šarla Mišela je nedvosmisleno poslata poruka da, samo nekoliko dana nakon što je Crna Gora dobila IBAR, lideri država članica EU nemaju više konsenzualno minimalno povjerenje u vlasti u Crnoj Gori, poručuje izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević. Nijesu, kaže, Spajić i Mandić prvi na Zapadnom Balkanu, a ni u Crnoj Gori, čija se kameleonska politika brzo razotkrila, ali je ovdje najveći problem što ćemo plaćati svi kao društvo zbog njihove neodgovornosti.



Uljarević navodi, na žalost, prebrzo se dokazalo ono na čemu je kritički orijentisan dio civilnog društva ukazivao – parlamentarna većina i Vlada nijesu bili iskreni u svom opredjeljenju da dinamiziraju proces EU integracija Crne Gore.

“Oni su samo zloupotrijebili do sad nezabilježenu političku volju EU i država članica da Crnu Goru „pogura“ naprijed kako bi sama EU pokazala da ima fokus na Zapadni Balkan i da je politika proširenja revitalizovana.

Na težinu otkazivanju posjete Šarl Mišela ukazuje njegova pozicija nekog ko daje politički pravac djelovanja EU. Naime, treba se podsjetiti da je predsjednik Evropskog savjeta i glavni predstavnik EU, jer on predstavlja šefove država ili vlada članica EU, a ovim je nedvosmisleno poslata poruka da, samo nekoliko dana nakon što je Crna Gora dobila IBAR, lideri država članica EU nemaju više konsenzualno minimalno povjerenje u vlasti u Crnoj Gori”, kaže Uljarević.

Izbjegavanjem da se vidi sa poslanicima koji su izglasali Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, Dahau i Mathauzenu, kao i sa premijerom koji živi u naivnom uvjerenju da može sjedati istovremeno na istočnoj i zapadnoj stolici, poslata je, ističe, poruka sa najvišeg nivoa EU da postoji granica do koje se mogu tolerisati nedorasle balkanske političke igre i da se ta granica prešla.

“Ta Rezolucija je pokazala licimjerstvo ne samo prema žrtvama, kojih su se naprasno sjetili nakon usvajanja UN Rezolucije o Srebrenici, nego i prema makar dvije države članice EU – Hrvatskoj i Njemačkoj. Naime, upravo je Njemačka primjer države koja se dosljedno, posvećeno i kontinuirano suočava sa svojom prošlošću, koja je procesuirala ratne zločina, plaćala reparacije, uspostavila kulturu sjećanja iz poštovanja prema žrtvama i kao preventivni mehanizam kako se te strahote ne bi više ponovile”, kaže ona.

Na drugoj strani, pojašnjava, hrvatske vlasti ne spore genocid u Jasenovcu niti slave koljače koji su u njemu sprovodili te zločine, naprotiv svake godine se odaje počast žrtvama u Jasenovcu na najvišem državno nivou.

“To što neko u Crnoj Gori misli da zarad interesa onih koji Crnoj Gori ne žele napredak i sticanja kod njih nekih svojih poena može da izigrava moralnog žandarma Njemačkoj i Hrvatskoj, a da se pri tom ista ekipa nije suočila ni sa jednim ratnim zločinom koji je počinjen 90ih u Crnoj Gori i u ime Crne Gore van njenih granica, niti raskrstila sa tom naopakom ideologijom koja i danas ima svoj izraz, neopisivo je glupo uvjerenje.

Bilo je jasno svima koji su ovaj proces analitički i objektivno posmatrali da je politička volja EU bila motor u prethodnom periodu a da su vlasti samo plivale na tom talasu, pri čemu je svako iz parlamentarne većine i Vlade, ko je bio u mogućnosti, tu ugradio neke svoje partikularne interese a sve suprotno javnom i državnom interesu Crne Gore”, ističe ona.

IBAR je, navodi, vlastima trebao da posluži kao smokvin list kako bi se iza navodnog evropejstva i posvećenosti evropskim standardima i najboljim praksama sakrila neodgovorna politika u službi autokratskog lidera iz regiona koji je već ozbiljan problem za čitav region, ali i urušavanje digniteta ionako krhkih institucija i zloupotreba javnih resursa, zatim klerikalizacija, politički revizionizam i radikalizacija a što sve nosi sada već realnu opasnost da se uzdrmaju temelji održivosti i društva i države Crne Gore.

“Umjesto da se odmah krenulo u građenje sinergije oko načina da se ispune završna mjerila za poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, i da se napravi jasan akcioni plan kako to postići, vladajuća parlamentarna većina je IBAR pretvorila u hod ka najopasnijem putu – Ibarskoj magistrali. To dovodi u pitanje i dalju funkcionalnost deblokade procesa evropskih integracija od prije neki dan.

Nijesu Spajić i Mandić prvi na Zapadnom Balkanu, a ni u Crnoj Gori, čija se kameleonska politika brzo razotkrila, ali je ovdje najveći problem što ćemo plaćati svi kao društvo zbog njihove neodgovornosti dok god su na tim pozicijama, a što duže budu možda i posljedice budu teže za sanirati”, zaključuje ona.

Izvor: antenaM
Izvor (naslovna fotografija):

Daliborka Uljarević

Ostavite komentar

Komentari (0)