test

Uljarević: Nadimak “Rio Tinto vlada” za Spajićev kabinet utemeljen je ako počiva na spremnosti da se sve rasproda i sarađuje sa svakim “đavolom”

Standard

25/07/2024

07:14

Rekonstrukcija Vlade, ulazak Bošnjačke i srtranaka bivšeg Demokratskog fronta u nju, činjenica da sada iza nje stoji dvotrećinska većina u parlamentu i da je Crna Gora postala svjetski rekorder po broju članova vlade po glavi stanovnika - neke su od tema o kojima govori izvršna direktorica CGO i politička analitičarka Daliborka Uljarević.

Antena M: Kako komentarišete ovakvu i ovoliku vladu s aspekta funkcionalnosti? 
 
Uljarević: Mi smo i do sada imali nefunkcionalnu državnu upravu, koja je i u okviru DPS vlasti bila često, i s razlogom, opominjana na potrebu depolitizacije, profesionalizacije i racionalizacije.  
 
Na žalost, poslije parlamentarnih izbora 2020. godine promjene nijesu vodile ka tom smjeru, pa smo dobili dva paralelna, a podjednako štetna, trenda – na jednoj ravni odliv tzv. institucionalne memorije, a na drugoj još intenzivnije partijsko zapošljavanje.  
 
Sa ovim frankeštajnovskim modelom, do sad neviđenim ne samo u našem dosta kreativnom političkom okviru, nego i mnogo šire, nastavlja se podrivanje inače nedovoljno funkcionalne administracije, koje se udaljava od onog što bi trebao biti servis građana i građanki a počinje biti puki servis partija koje čine vlast. Čini se da nove vlasti u sprintu prelaze maratonsku trku prethodnika u otuđenju od baze, zaboravljajući kakve to posljedice nosi i po njih, ali i po državu. 
 
Antena M: Da li dvotrećinska podrška u parlamentu garantuje rekonstruisanoj vladi trajanje do kraja mandata? 
 
Uljarević: Nema garancija za ništa u politici, to je proces koji ima svoju dinamiku, na koju se može dijelom uticati, ali je to često i jednačina sa dosta nepoznatih. Ne treba zaboraviti da je Vlada Dritana Abazovića prilikom izglasavanja imala jednu od brojčano najvećih podrški poslanika a da joj rekordno brzo izglasano nepovjerenje. Dodatno, upravo je, najblaže rečeno, vrijednosna konfuzija prethodnih većina i Vlada vodila njihovom padu a to može biti klizava stepenica i ovoj koja je tu iznimno slaba. 
 
Antena M: Kako Vi objašnjavate spajanje naizgled nespojivog, ne samo u političkom i vrijednosnom nego i u ljudskom smislu – zajednički ulazak BS i partija bivšeg DF u Spajićev kabinet? 
 
Uljarević: Držanje do riječi, obećanja ili programa i etika nijesu karakteristike naše političke pozornice i do sada su imali mnogo ranije teško zamislivih kombinacija. 
 
U svakom društvu partijski akteri teže da osvoje vlast, ali je razlika između razvijenih i nerazvijenih političkih kultura ili preciznije između ozbiljnih političkih partija ili onih koje vodi hazardersko koristoljublje na čemu se zasniva taj dogovor o vlasti, odnosno u kojoj mjeri političari i kad dobiju priliku da budu vlast ostaju dosljedni svojim programima i proklamovanim vrijednostima ili prednost daju partikularnim i partijskim interesima. Mi smo svjedoci da kod nas redovno prevagu odnosi ovo drugo, ali i da to birači znaju prepoznati na izborima i adekvatno se prema tome odnijeti. 
 
Pri tom, ovdje treba imati u vidu da partije bivšeg DF-a ne prave one kompromise koje prave drugi konstituenti nove parlamentarne većine i Vlade.  Naprotiv, oni za sada značajan dio svoje politiku ugrađuju u ono što je sada zvanična ili državna politika, tako da ovo njima neće bitno naštetiti, ali svima drugima može donijeti nesagledive posljedice. 
 
Antena M: Sa DUA, koja je takođe podržala Vladu, parlamentarna vecina ima tačno 2/3 prevagu. Očekujete li da je iskoristi za pitanja koja mogu dramatično promijeniti karakter države i društva? 
 
Uljarević: To će zavisiti od svih konstituenata, jer ne bi svi platili istu cijenu, a ne treba isključiti da će neki, i pored ovih odluka sad, u daljem toku shvatiti što i za njih može značiti učešće u odlukama koje zakucavaju na duže karakter države i društva. 
 
Antena M: Ovo je treća vlada formirana nakon 30. avgusta u kojoj su nacionalni Crnogorci incident ili ih uopšte nije bilo. Kako objašnjavate tu činjenicu?  
I kakve posljedice te činjenice predviđate? 
 
Uljarević: Ovo jeste vrlo izazovna situacija, ali ne i razlog za defetizam. Možda je i trebalo da dođe do ovog nivoa da bi neki shvatili koliko ponor može biti dubok i da je potreban strateški pristup da se neka ključna pitanja adresiraju, kao i mnogo veći stepen angažmana. Na žalost, mnogo je onih koji su ove četiri godine “prespavali” i čekali da neko drugi izbori njihove bitke. Taj pristup mora da se mijenja.  
 
Antena M: Rekonstruisani Spajićev kabinet već je dobio znakovit nadimak “Rio Tinto vlada”! Kako ga razumijete i vidite li mu osnov? 
 
Uljarević: Ako je u osnovi te konstrukcije da smo dobili još neodgovorniju Vladu, koja je spremna da sve resurse rasproda ili zloupotrebi, da sa svakim “đavolom” uđe u saradnju radi uskostranačkih ili ličnih interesa, onda je utemeljen. 
 
Antena M: NSD je dobila samo tri mjesta, i zajedno sa DNP manje nego BS. Koliko ti brojevi odražavaju realnu političku moć u vladi i državi? 
 
Uljarević: Nema to veze sa stvarnom moći, jer ovom parlamentarnom većinom, kao i Vladom upravlja suštinski koalicija Zajedno za budućnost Crne Gore, a ostali konstituenti su samo statisti kojima oni povremeno dozvole da žive u ubjeđenju da su akteri. 

Izvor: AntenaM
Izvor (naslovna fotografija):

Daliborka Uljarević

Ostavite komentar

Komentari (0)