test

URA: Prošlo vrijeme u kojem se zbog bliskosti sa ljudima iz izvršne vlasti izbjegavala pravda

Standard

13/07/2022

09:40

Građanski pokret URA daje punu podršku Tužilaštvu da nezavisno i neselektivno radi svoj posao. U tom smislu, ne smije biti zastićenih u borbi za pravedno društvo. Zato je neprimjeren bilo kakav politički pritisak na rad nezavisnih tužilaca u kontekstu posljednjih hapšenja u vezi sa malverzacijama u kompaniji Plantaže, saopšteno je iz te paritje.



Kako su naveli, URA koja je vodila ključnu riječ u procesu izmjena tužilačkih zakona, koji su rezultirali izborom nezavisnog Tužilačkog savjeta (TS) i novog Glavnog specijalnog državnog tužioca (GSDT) Vladimira Novovića, insistira na nezavisnosti tih organa i ukazuje da niko na neustavan način ne može zaustaviti ruku pravde koja je konačno krenula.

“Zbog svega toga, 43. Vlada stoji na punom raspolaganju TS-u i SDT-u, da nastave i intenziviraju borbu protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije, jer zatvaranje poglavlja 23. i 24. predstavlja osnovni preduslov učlanjenja CG u EU, kao i ozdravljenja crnogorskog društva”, saopšteno je iz GP URA.

Poručuju kako je prošlo vrijeme političkog miješanja u rad tužilačkih organa, kada se moglo tužiti i presuđivati ljudima na bazi političkih procjena.

“Umjesto napada na tužioce, pozivamo sve političke subjekte da pokažu elementarnu odgovornost prema državi i daju doprinos u rješavanju pravosudnih pitanja, za koja je neophodno 54 ili 49 poslanika u Skupštini Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

GP URA još jednom ohrabruje Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da nastavi beskompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i poručuje da je “davno prošlo vrijeme u kome privilegovani pojedinci mogu izbjeći ruku pravde, samo zbog bliskosti ljudima u izvršnoj vlasti”.

“Na kraju – sva buka koja se ovih dana diže u javnosti oko Temeljnog ugovora nema veze sa njim, nego sa pravdom”, zaključuju u saopštenju.

Izvor (naslovna fotografija):

GP URA

Ostavite komentar

Komentari (1)

Milena

13 Jul. at 10:25

Kad vaSA partija nesto zastupa tu nesto uzasno smrdi,zato,oladite malo,vasa uloga je vise nego necasna,govorite o korupciji,a u vasim redovima sve prodane duse