test

Usvajanje Rezolucije o Jasenovcu bacilo sjenku na najavljenu posjetu Mišela

Standard

01/07/2024

07:04

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel odgodio je svoju zakazanu posjetu Crnoj Gori 2. i 3. jula za kasniji datum zbog usvajanja Rezolucije o Jasenovcu – potvrđeno je Pobjedi u Evropskom savjetu.

On se na ovaj potez odlučio ,,kako bi osigurao uspješne razgovore sa ključnim sagovornicima u zemlji, a na koje ne treba da bude bačena sjenka zbog posljednjih dešavanja u zemlji“. To je Pobjedi nezvanično saopšteno od izvora iz Brisela.

“Crna Gora je predvodnik u procesu pridruživanja EU i važan partner u regionu, a nakon značajne Međuvladine konferencije i pozitivnog IBAR-a za poglavlja 23 i 24, važno je ostati na putu EU u svim aspektima”, saopštio je izvor Pobjede iz Savjeta EU.

EU, dodaje izvor Pobjede, želi da vidi da zemlja napreduje, za šta je, kako kažu, ključno fokusiranje na reforme vezane za EU.

“Dobrosusjedski odnosi takođe ostaju suštinski element procesa pridruživanja”, poručili su izvori Pobjede.

Navode i da je Mišel ove sedmice pozvao predsjednika zemlje Jakova Milatovića da dođe u Brisel a, kako dodaju, u kontaktu je i sa premijerom Spajićem.

Mišel je trebalo u srijedu da se obrati Skupštini, a šef parlamenta Andrija Mandić zakazao je bio za taj dan posebnu sjednicu Prvog redovnog proljećnjeg zasijedanja.

Za istaknutog crnogorskog diplomatu Željka Perovića otkazivanje posjete najvišeg evropskog zvaničnika, koji je, nakon dobijanja pozitivnog IBAR-a, trebao da predstavlja novi podstrek, pretvara se u prvu javnu opomenu.

“Biće ih još, i snažnijih i konkretnijih. I iz Brisela i iz Zagreba. Važno je napomenuti da je nova komesarka za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU energična i deklarisana Evropljanka i borac protiv agresije na Ukrajinu Kaja Kalas i da će ona mnogo energičnije i sa manje tolerancije gledati na neusaglašavanje spoljne politike zemalja kandidata za članstvo u EU od dosadašnjeg, Borelja”, kaže Perović.

UPOZORENJA
On objašnjava da su danima i nedjeljama unazad i iz Crne Gore i iz najvažnijih evropskih prijestonica stizala aktuelnoj vladajućoj koaliciji upozorenja, prvo da nedvosmisleno podrže Rezoluciju UN o sjećanju na genocid u Srebrenici, kao i da odustanu od bespotrebnog, iritantnog i nadasve po samu Crnu Goru štetnog usvajanja Rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

“Za prvu su, nevoljno, na jedvite jade pristali da glasaju, drugu su prekjuče slavodobitno sa namaknutim 41-im glasom usvojili, na pritisak nasilničke beogradske nacionalističke vrhuške, i pored dobronamjernih upozorenja. Kao što je više puta do sada rečeno, time su najdirektnije dodatno pokvarili odnose sa prijateljskom Hrvatskom. Što je bio samo posljednji u nizu nedobronamjernih poteza ,,oslobodilačkih“ vlada od avgusta 2020. godine. Hrvatska vlada je reagovala protestnom notom, uz najavu preduzimanja daljih mjera prema Crnoj Gori. Samo dva dana nakon dobijanja podstreka iz Brisela na našem ubrzanom putu ulaska u evropsku porodicu naroda. Što je strateški cilj apsolutno većinske Crne Gore”, kaže Perović.

Ističe da ako i nijesu reagovali na bilo šta dobronamjerno što dolazi iz Crne Gore, a protivi se utapanju Crne Gore u ,,srpski svet“, za očekivati je bilo da će bar dio aktuelne vlasti poslušati jasne poruke iz Brisela, Berlina, Londona.

“Jer i pored posrnuća na dnevnoj bazi i u svim društvenim sferama pred naletima srpskog nacionalističkog integralizma, prividno i nevoljno, su bar deklarativno usaglašavali spoljnu politiku sa politikom naših evroatlantskih saveznika. Ovog puta to nijesu uradili i u mešetarsko/četničkoj sprezi usvojili su rezoluciju koju čak ni ova i ovakva nakaradna Vučićeva klika nije htjela ni da razmatra. Ali ju je brutalno nametnula crnogorskim slugama. Da još jednom, kao nedavno sa Dubrovnikom, pred cijelim svijetom osramoti Crnu Goru”, kaže Perović.

On upozorava da je jasenovačka rezolucija samo prvi dio završnog čina likvidacije Crne Gore kao suverene i nezavisne države.

“Posljednji, usvajanje zakona o dvojnom državljanstvu, tek slijedi. Crnu Goru treba zaustaviti na putu u EU. To Beograd otvoreno radi, a mešetarsko/četnička koalicija sprovodi u djelo”, kaže Perović.

Objašnjava da je jasno ne da se upalila crvena lampica za uzbunu, već da je eksplodirala.

“Crna Gora je napadnuta i spolja i iznutra. I zato je potrebno da se mobilišu svi slobodno misleći građani koji žele dobro Crnoj Gori. Odgovorna elita, i ne samo politička, već prije svega uspavana intelektualna, mora reagovati. Razumije se, odgovornost je na crnogorskoj i evropskoj opoziciji, prije svega najvećoj opozicionoj partiji, reformisanom procrnogorskom, građanskom i evropskom DPS-u, kao i novoformiranom Evropskom savezu (SDP, SD, Liberali), ali i onim manjim partijama koje dijele evropske vrijednosti. Naročito svim manjinskim da za početak pozovu građane na bojkot državnih (ovakvih) institucija i opštu neposlušnost”c poručuje Perović.

ZLOČINAČKI PODUHVAT
Otkazivanje posjete Šarla Mišela prva je posljedica onoga što u Crnoj Gori rade marionete Aleksandra Vučića, poručio je potpredsjednik Demokratske partije socijalista Ivan Vuković u objavi na mreži Iks.

“Prva konkretna posljedica udruženog zločinačkog poduhvata Vučićevih marioneta, političkih diletanata i korisnih idiota protiv evropske budućnosti Crne Gore”, naveo je Vuković.

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista je dodao i kako će tih posljedica biti još ,,ako im dozvolimo“.

“Otkazivanje posjete predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela jasna je poruka da evropske integracije na jednoj strani i populizam, kleronacionalizam i provincijalno politikantstvo na drugoj ne idu skupa”, kaže za Portal Analitika predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović.

“Sav napor da se dobije pozitivan IBAR, reformiše pravosuđe i unaprijedi vladavina prava pao je pred provincijalnom ,,politikom“ branioca recikliranog šešeljizma. Forma, a ne sadržaj doveli su u jednom trenutku da Brisel izgleda bliže nego ikad. Međutim, forma koju ne prati sadržaj je samo privid i fikcija. ,,Vladavina prava“ zamijenjena je ,,pravom na vladavinu“, a sva nada u reforme razorena je ,,najezdom“ populizama, recikliranog nacionalizma i do sada nezabilježene devastacije kulture i nauke (Trinaestojulska nagrada)”, ističe on.

ŠEŠELJEVSKI MODEL
Ideja i nada o promjeni, kaže Radulović, svedena je na zamjene na pozicijama moći i funkcijama, bez sadržinskog otklona od devijacija zbog kojih su i promjene bile neminovne.

  • “Pritom, u jednom nacionu umjesto da se prosvetiteljski djeluje i afirmiše ideja ,,svi Srbi u jednoj (EU) državi“, infantilno se otklizava ka šešeljevskom modelu ,,svi Srbi mimo (evropskog) svijeta“. U konačnom, kao što je Slobodan Milošević, oktobra 1991. godine ,,ulovio“ Crnu Goru napadom na Dubrovnik i odvojio je od ostatka (normalnog) svijeta, po istom scenariju njegov sljedbenik uvukao je Crnu Goru u novu izolaciju, ovog puta ,,pecajući“ je na priču o Jasenovcu. Stoga, postaje jasno da Crna Gora, ponovo, kao i te nesrećne 1991. godine ponovo ,,uplivava“ u kontra smjer i umjesto da zauzme zapadni kurs, vjetrovi tuđih interesa je šalju na sjever”, zaključuje on.

Petar Odžić, zamjenik predsjednika SDP, kaže da je ,,Šarl Mišel otkazao posjetu, ali je zato šef svih profesionalnih Srba najavio“.

“I to kao svaki veliki vjernik na Petrovdan, zato ga je mitropolit Amfilohije i cijenio onoliko, onomad”, navodi u saopštenju Odžić.

Ističe da dobijanje IBAR-a nijesu mogli spriječiti jer o tome odlučuje EU, ali može preko svojih pijuna posvađati Crnu Goru sa svim susjedima, uništiti sve institucije u zemlji, staviti u blokadu pola lokalnih samouprava itd, itd.

“Predlažem da sa sobom povede Jovanu Jeremić, Milomira Marića i Jelenu Karleušu koju je Milan zvao prije nego Vučića. Uz Dragana Koprivicu, to će biti nezaboravan događaj”, ističe Odžić.

“Otkazivanje posjete predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela očekivana je reakcija EU, nakon što su Spajić i Mandić, umjesto nastavka reformi, Rezolucijom o genocidu u Jasenovcu otvorili nove tenzije u regionu”,ocijenila je poslanica Građanskog pokreta Ura Ana Novaković-Đurović.

Samo tri dana nakon dobijanja pozitivnog IBAR-a, Mandić i Spajić su, kako dodaje, Crnu Goru skrenuli sa evropskog puta.

“Parlamentarna većina je pokazala da je spremna direktno ugroziti EU perspektivu Crne Gore zbog pozicija u vlasti i međusobne političke trgovine”, navela je Novaković-Đurović. Crnoj Gori su, podvlači, potrebni vanredni parlamentarni izbori.

“Kako smo mnogo puta naglasili, neće nam pomoći pozitivan IBAR dok su na vlasti oni koji su spremni potpuno uništiti dobrosusjedske odnose i uniziti međunarodni ugled Crne Gore. A ovo su kriterijumi za članstvo u EU, jednako važni kao i vladavina prava. Umjesto najavljenih reformi i popravnog za loše zakone Spajićeve Vlade, kako je i sam obećao, dobili smo Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, oštru reakciju Hrvatske i otkazivanje posjete zvaničnika EU. Crnoj Gori su potrebni vanredni parlamentarni izbori, prije nego ova većina potpuno degradira sve institucije, ugrozi unutrašnju stabilnost i spoljnopolitički kurs Crne Gore”, zaključila je Novaković Đurović.

Milatović: U utorak idem u Brisel
“Upravo sam razgovarao sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom. Ja ću, na njegov poziv, otići u utorak u Brisel”, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović nakon što je posjeta evropskog zvaničnika odgođena zbog usvajanja Rezolucije o genocidu u Jasenovcu u crnogorskom parlamentu.

Milatović je to saopštio u objavi na društvenoj mreži X.

“Naši EU partneri ostaju i dalje posvećeni punopravnom članstvu Crne Gore. Kao predsjednik države, sa svoje strane i uz pomoć svih evropskih snaga, uradiću sve u domenu svojih moći i nadležnosti da se ostvari crnogorska EU ,,Agenda 2028“”, zaključio je Milatović.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Šarl Mišel

Ostavite komentar

Komentari (0)