Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi nastavlja se sa opasnim podrivanjem ustavnog poretka Crne Gore

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) najoštrije osuđujuje protivustavno djelovanje parlamentarne većine koja kroz usvajanje izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi nastavlja sa opasnim podrivanjem ustavnog poretka Crne Gore.
Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi nastavlja se sa opasnim podrivanjem ustavnog poretka Crne Gore

CEMI

“Parlamentarna većina sastavljena od 41 poslanika ne može mijenjati principe sprovođenja izbornog procesa koji su već definisani Ustavom i Zakonom o izboru odbornika i poslanika, za koje važi pravilo da se mogu mijenjati samo dvotrećinskom većinom glasova svih poslanika”, ističu u CeMI-ju.

Kako iz te organizacije navode, usvajanje zakonodavnih rješenja koja su u očiglednoj suprotnosti sa Ustavom Crne Gore, u trenutku potpune nefunkcionalnosti Ustavnog suda je svjesno usmjereno ka potpunom urušavanju ustavnog sistema Crne Gore. Pored izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, vladajuća većina je prije par sedmica usvojila na isti način i izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, potpuno zanemarujući Ustav Crne Gore i preporuke Venecijanske Komisije.

Kazali su da zloupotrebljavajući nefunkcionalnost Ustavnog suda u političke svrhe, parlamentarna većina u kontinuitetu pokazuje zabrinjavajuće antidemokratske manire, koji moraju naići na osudu cjelokupne domaće i međunarodne javnosti.

Dodaju da ovo nije prvi put da parlamentarna vecina, koja nije uvijek ista vec se mijenjala, ukljucujuci iz slucaja u slucaj skoro sve parlamentarne partije rusi svojim neustavnim potezima Ustav.

Iz CeMI-ja pozivaju sve partije, a posebno sadasnju parlamentarnu vecinu, da stave van snage ove zakonske izmjene i uzdrze se od slicnih poteza u buducnosti.

“Do izlaska iz političke i institucionalne krize nije moguće doći ukoliko parlamentarna većina gotovo svakog dana krši Ustav. Antidemokratsko djelovanje parlamentarne većine uvodi Crnu Goru u još dublju političku krizu koja će izvjesno rezultirati suspenzijom pregovora sa Evropskom Unijom i međunarodnom izolacijom države”, istakli su.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Skupština razriješila Konjevića i Krivokapića,  bez većine za sudije Ustavnog suda

Skupština u načelu usvojila izmjene Zakona o predsjedniku

Pokušaj pretvaranja Ustavnog suda Crne Gore u politički plijen

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Poslanici glasali: Ustavni sud da utvrdi da li je Đukanović povrijedio Ustav

M portal: Borelj odbio razgovor sa Abazovićem

Kurti: Sa kriminalcima nećemo razgovarati, već ćemo ih pohapsiti; Vrijeme koje smo dali KFOR-u ističe

Front traži da se Abazović pridruži njihovoj inicijativi i Vlada povuče sankcije Rusiji