Đukanović: Ne odustajemo od evropskih vrijednosti, Crnoj Gori treba Vlada, sad je nema

Đukanović: Ne odustajemo od evropskih vrijednosti, Crnoj Gori treba Vlada, sad je nema

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović učestvuje danas na Balkanskom integracionom forumu ”Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan – kako pronaći put iz zastoja”, koji se održava u Podgorici.

Na ovom panelu učestvuju i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja u regionu Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

Upitan da li se kaje zbog jasnog opredjeljenja ka Zapadu, odnosno odluke da ne balansira između Istoka i Zapada, Đukanović kaže da se Crna Gora ni u jednom trenutku nove istorije nije nalazila u nedoumici.

Nismo imali ni neke posebne ekonomske odnose sa Rusijom, dodaje Đukanović.

“Bili smo otvoreni za interes svih koji su htjeli da ulažu. Nije bilo mnogo investitora kako su to neki prikazivali. Bio je jedan veliki investitor”, napominje Đukanović.

Ruska politika ima, kaže, očekivanja od proruskih sentimenata koji postoje u regionu.

“CG se nijednog trenutka nije strateški kolebala. To nije bio opšti politički obrazac u regionu, nije ni danas jer neki misle da mogu da nastave Titovu politiku. To balansiranje je kalkulatnsko iščekivanje ko će pobijedit, Istok ili Zapad”, navodi on.

Naše opredjeljenje nije vezano za članstvo u EU.

“Iako bi nam kazali da nema mjesta u EU za nas, mi bi nastavili da radimo, jer želimo evropski prosperitet”, sitiče on.

“Ako bi neko u EU odsvirao kraj proširenja, mi ne bi promijenili strateški kurs. Međutim, ne bi ostali bez alternative… ali ne bi odustali od evropskih sistema vrijednosti. CG je vec dugo na putu, postigla određene rezultate, preko 70odsto građana podržava evropski put. Tako da mi nastavljamo evropeizaciju društva i usvajanje evropskih standarda”, ističe Đukanović i dodaje:

“Mi smo Evropljani, svoji na svome, ne tražimo nikom da budemo u svojoj kući. I bez članstva u EU, nema ozbiljne alternative. Što bi bila ozbiljna alternativa?! Iz Moskve se vidi samo destrukcija evropskih vrijednosti… i sad to treba neko da prihvati?! O tome je suvislo raspravljati”, navodi on.

Đukanović kaže da je završena epoha jedne super sile u svijetu, da ćemo imati jednu novu arhitekturu u svijetu, pitanje je gdje će tu biti Evropa.

Ako želi da bude geopolitički igrač, moraćemo da prestanemo da glumimo i priznamo da se u zemljama ZB ali i nekim EU zemljama odustaje od principa na kojima se temelji EU, kaže Đukanović. 

Kad umjesto podsticaja iz EU, na ZB ne stiže ništa, pada povjerenje u EU i pao je reformski entuzijazam.

“CG treba Vlada jer je sad nemamo. Ta Vlada treba da se organizuje oko pregovaračkog procesa, da odblokira proces, da dovedemo tako EU pred svršen čin”, kazao je Đukanović. 

Nakon dobijanja Vlade, nastavićemo EU put i vjerujem da ćemo biti prva naredna članica EU, zaključio je Đukanović. 

Komšić: Izmjena izbornog zakona dovela bi do novog konflikta

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da se u toj zemlji trenutno ne razgovara o putu ka Evropskoj uniji i reformama.

Nije siguran da će na ovaj način doći do izmjena izbornog zakona u BiH, ističuči da da bi one donijele još jedan politički konflikt.

”Gdje je greška? Po meni, u pristupu onih koji od nas očekuju izmjenu izbornog zakonodavstva. Ono što imam priliku da gledam u izmjenama izbornog zakona, bojim se da oni koji nastupaju u ime EU ili SAD-a odstupaju od javnih politika onih u čije ime nastupaju”, naveo je Komšić.

Lajčak: Balkan može biti “instrument kusur” za strateške interese drugih igrača

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja u regionu Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak poručio je da evropska integracija Zapadnog Balkana nema alternativu.

”Nisam čuo nijednog zvaničnika država članica EU da kažu da postoji alternativa. Alternativa je samo punopravno članstvo ovih država u EU”, istakao je Lajčak na Balkanskom integracionom forumu u Podgorici.

On je istakao da EU mora biti sigurna da nove članice ne donose dodatne probleme. On je naveo da EU nije zadovoljna onim što se dešava na Balkanu.

”One moraju da ojačaju funkcionalnost i ne unose unutrašnje probleme. Ono čega se plašim je da gubimo Zapadni Balkan koji je privržen našim vrijednostima. Umjesto da se stvaraju pravne države, nezavisni mediji, građansko društvo, depolitizovano pravosuđe, idemo u pravcu jačanja neliberalnih, autoritarnih tendencija. Takav Balkan će biti “instrument kusur” za strateške interese drugih igrača. Zato treba da ubrzamo proces proširenja. Treba da vidimo realno stvari i koliko snažnih pozitivnih signala region šalje ka EU”, naglasio je Lajčak.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Đukanović: Potpisaću ponovo izglasane zakone, ne i opoziv ambasadora

Palmer u Sarajevu: Nemamo konkretna rješenja, ovdje smo da pomognemo

Kontić: Krivokapić čestitao najveći dobitak Velike Srbije

Sarajevo odbacuje „non pejper“: Pandorina kutija koja nas vodi u novi rat

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Od koronavirusa preminuo Elvis Ćatović

Manjinska vlada na čelu sa Abazovićem jedno od rješenja političke krize

VOLI cijena: Preporuka proizvoda sa najnižom cijenom na tržištu

Vladislav Dajković slavi rođenje sina sa zastavom neonacista