Pribilović ministarki zdravlja: Vlada govori o smanjenju zaposlenih, a vi sada imate sedam pomoćnika, broj radnih mjesta je uvećan na 81

Na dnevnom redu nastavka Prve - posebne sjednice Prvog redovnog zasijedanja u 2021. godini su poslanička pitanja.
Pribilović ministarki zdravlja: Vlada govori o smanjenju zaposlenih, a vi sada imate sedam pomoćnika, broj radnih mjesta je uvećan na 81

15.30

Zbog čega korisnici Doma za stare u Bijelom Polju nijesu hospitalizovani nakon prvog registrovanog slučaja, te im nije omogućeno bolničko liječenje, pitao je poslanik DPS-a Abaz Dizdarević

Ministarka je odgovorila da su hospitalizovani oni čije je stanje zahtijevalo hospitalizaciju. 

“Zabrinjava podatak da je nakon bolničkog liječenja umrlo 18 korisnika”, kazao je Dizdarević. 

14.43

Poslanik Jevto Eraković pitao je kada je registrovan prvi slučaj britanskog soja koronavirusa, koliko je danas tih slučajeva, te da li su registrovani i drugi sojevi.

Ministarka Borovinić Bojović kazala je da je britanski soj dominantan u svijetu.

”Sekvencioniranje postalo je moguće u januaru 2021. godine zahvaljujući naporima i podršci SZO. Tek tada smo mogli da registrujemo, do sada je sedam slučajeva registrovano britanskog soja. S obzirom na pravilo da ukoliko je novi soj jednom detektovan, zbog finansijskih sredstava i zauzetosti referentnih laboratorija u inostranstvu, sa kojima imamo ugovor, dalja detekcija se ne radi već se podrazumijeva da je soj već široko rasprostranjen”, rekla je ministarka zdravlja.

Kako je kazala do sada u CG nisu registrovani sojevi brazilskog i južnoafričkog virusa.

14.32

Poslanik Halil Duković pitao je ministarku kada misli da će u Crnoj Gori biti vakcinisano 80 odsto građana.

Masovna vakcinacija počinje u aprilu, najavila je ministarka. 

“Do tada će 22 hiljade građana primiti makar prvu dozu vakcine”, kazala je ona. 

Ministarstvo zdravlja proširilo je prioritetne grupe za vakcinaciju protiv korone.

“Pozivaju se za vakcinaciju zaposleni u Upravi policije, vojsci, pomorci, zaposleni u predškolskim ustanovama, farmaceuti, zaposleni u medijima, zaposleni u državnim organima…”, navela je ministarka. 

14.04

Poslanica DPS Suzana Pribilović saopštila je da su sprovođene nezakonite smjene i imenovanja u ovom resoru. Ona je pitala kada je donijet Pravilnik o sistematizaciji.

Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji usvojen je 4. februara na sjednici Vlade, kazala je ministarka.

Pribilović je dodala da skoro dva mjeseca na sajtu Ministarstva nema te utvrđene organizacije, te da je to pokazatelj obećane transparentnosti.

”Ne želite da objavite jer Vlada govori o smanjenju zaposlenih u javnoj upravi, a vi sada imate sedam umjesto dosadašnjih pet pomoćnika. Broj radnih mjesta je uvećan sa 74 na 81, odnosno za 10 odsto”, rekla je Pribilović.

13.50

Jovanka Laličić iz DPS-a pitala je dokle se stiglo sa izgradnjom Klinike za infektivne bolesti i Klinike za dermatovenerologiju za koje je prethodna Vlada obezbijedila EU sredstva, kao i Klinike za mentalno zdravlje za koju su obezbijedena sredstva iz donacija NKT-u. 

“Imate li namjeru da pohvalite rad prethodne Vlade u vezi sa ovim projektima?”, pitala je Laličić.

“Projekat koji je bio urađen morao je da bude revidiran. Prethodna Vlada nije obezbijedila sredstva za izgradnju Klinike za infektologiju već su sredstva dobijena na osnovu EU projekata”, navela je Borovinić-Bojović. 

“Ta sredstva nijesu pala s neba. Prethodna Vlada je morala da obezbijedi ta sredstva iz evropskih fondova, to nije jednostavan ni lak posao”, prokomentarisala je Laličić. 

“Ni na koji način ne želite da priznate da je prethodno Ministarstvo uradilo mnogo i da su kontrolisali epidemiju, za razliku od vas”, zaključila je Laličić. 

“Mene su kao malu učili da nije lijepo kititi se tuđim perjem, ne daj Bože da se kitim vašim perjem”, rekla je ministarka. 

13.34

Na pitanje poslanika Demokrata Albina Ćemana u vezi sa opštinama koje nemaju stanice za Hitnu medicinsku pomoć, ministarka Borovinić Bojović kazala je da će nastaviti aktivnosti za otvaranje jedinica u najkraćem roku, kao i da će u Petnjici biti otvorena u aprilu.

13.14

Poslanik SD Boris Mugoša pitao je da li je epidemiološka situacija pod kontrolom, da li je alarmantna, zabrinjavajuća ili dramatična. Da li je zdravstveni sistem pred pucanjem?

”Ukoliko dajemo iskrivljenu sliku epidomiološke situacije i manipulišemo podacima, biće na gubitku cijelo društvo”, rekao je Mugoša i podsjetio na broj umrlih od koronavirusa.

On je pitao šta se dešava sa Igorom Galićem direktorom IJZCG, koji je kako kaže Mugoša, prestao da se pojavljuje u javnosti od momenta kada je priznao da se epidemiološka situacija ne kontroliše.

Ministarka Borovinić Bojović kazala je da Vlada kontroliše situaciju u mjeri u kojoj to rade sve države svijeta i da se ono što se dešava u Crnoj Gori dešava u cijelom svijetu.

”Situacija je složena i zavisi od više faktora. Zdravstveni sistem nije pred kolapsom iako su zdravstveni radnici premoreni. Ipak funkcioniše kao najbolji primjer požrtvovanosti. Sve ustanove su povezane i komunikacija se dešava na svakodnevnom nivou”, rekla je ona.

Ministarka je nabrojala nekoliko zemalja u kojima je veći broj umrlih u odnosu na broj stanovnika nego u Crnoj Gori.

Poslanik Mugoša ponovio je da u odgovoru stoji da ”kontrolišemo kao sve zemlje svijeta”, a da je direktor IJZ kazao da se situacija ne kontroliše, kao i da smo drugi na svijetu po negativnim parametrima.

Borovinić Bojović je na dopunsko pitanje u vezi sa doktorom Galićem, kazala da je on apsolutno uključen u kompletan proces rada u IJZCG. ”Posvećeni smo vakcinaciji, jer očekujemo još jedan veći kontigent vakcina”, rekla je ona.

Kaže da redovno prikazuju broj oporavljenih.

12.53

Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković pitala je ministarku da li je obavijestila članove Skupštine Ljekarske komore CG da je njeno rješenje od 4.2.2021. godine poništeno presudom Upravnog suda, od 2. marta 2021. i da su poništeni svi akti, zaključci i odluke skupštine Ljekarske komore sa sjednica održanih 8.2. i 14.2.2021. godine doneseni na osnovu rješenja ministarke Borovinić Bojović.

”Da li ste dali saglasnost na odluku o izmjenama i dopunama Statuta Ljekarske komore objavljene u Službenom listu dana 17.3.2021. iako ste nakon upozorenja Ljekarske komore u više navrata od strane predsjednika Ljekarske komore i sekretarke morali znati da je isti akt donešen protivpravno”, pitala je Vuksanović Stanković.

Ministarka zdravlja Borovinić Bojović kazala je da je Upravni sud poništio samo rješenje kojim se ukinulo prethodno rješenje, te da nisu poništeni svi akti.

”Ministarstvo zdravlja je dalo saglasnost za pomenuti akt”, odgovorila je ona na drugo pitanje.

Draginja Vuksanović Stanković kaže da je presudom poništeno rješenje od 4. februara. ”Vi ste dali saglasnost, a presudom se poništava to rješenje, i sva pravna akta koja su njime donijeta se prekidaju. Što pravno znači da je Aleksandar Mugoša i dalje predsjednik Ljekarske komore”, kazala je poslanica SDP-a.

Izmjene i dopune Statuta ne važe, kazala je ona, a da ministarka nije smjela da da saglasnost na takav Statut.

”Omogućili ste predsjednici Ljekarske komore da ode u CRPS da popuni formular, a da li je ona napravila grešku ili CRPS to mene ne zanima, to će da utvrde organi. Jer upisati u CRPS da je Ljekarska komora privatno preduzeće je protiv svih zakona ove države”, rekla je Vuksanović Stanković.

Posljedica svega toga je kaže ona, da je izvršeno pravno nasilje nad Ljekarskom komorom, da je došlo do toga se stručni tim daje otkaz jer neće da učestvuje u krivičnoj odgovornosti.

Vuksanović Stanković je kazala da je CRPS poslao obavještenje 22. kojim se poništava rješenje od 23. te da je to krivično djelo, jer je pomjeren datum unazad.

12.42

Na poslanička pitanja danas odgovara ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Danijela Đurović, poslanica SNP CG u Skupštini Crne Gore pitala je ministarku zdravlja u vezi finansiranja vantjelesne oplodnje od strane Fonda za zdravstvo.

”Neophodno je da podstičemo natalitet”, kazala je Đurović.

Ministarka Borovinić Bojović smatra da ovo pitanje nije razmatrano na pravi način.

”Predlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji je i dalje u skupštinskoj proceduri. Kao ministarka zdravlja učiniću sve da se pomogne i da se pokrene ovo pitanje”, rekla je ministarka.

×

Preuzmite našu aplikaciju


0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Dr Mugoša ministarki zdravlja: Prijeti blokada rada Ljekarske komore, očekujte brojne sudske postupke

Zbrka u Ljekarskoj komori: Milena Popović-Samardžić V.D. predjednice

Borovinić Bojović: Ne razmišljam o ostavci, zdravlje građana prioritet

Samardžić-Popović proglašena za predsjednicu, Mugoša ne priznaje nezakonite odluke

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Martinović o slučaju Veljovića: Još prvog dana sam rekao da nema oštećenih, očekujem odluku suda ubrzo

GI ”21 MAJ” podnijela krivičnu prijavu protiv premijera Krivokapića i Žane Praščević Milačić

GRUPA GRAĐANA CETINJA osudila ispad sugrađanina zbog psovanja Abazovićeve majke

Omerović: Ni devedesetih u Bijelom Polju nije bilo ovako