test

Bošković: Razdvojiti ko je s kriminalcima komunicirao kako bi spriječio krivična djela, a ko iz drugih razloga

Standard

06/05/2022

09:27

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu izglasao je prvu tačku dnevnog reda o kontrolnom saslušanju u vezi sa navodima Europola da su službenici policije Petar Lazović i Ljubo Milović članovi kriminalnog klana Kavač.

Pred Odborom će tim povodom u ponedjeljak biti saslušani premijer Dritan Abazović, direktor Uprave policije Zoran Brđanin, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović i šef Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković. Listi osoba za kontrolno saslušanje naknadno su dodati i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i v.d. direktora ANB-a Savo Kentera.

Osim toga, dnevni red dopunjem je predlogom člana Odbora Ivana Brajovića da se iste osobe saslušaju i povodom afere u vezi policijskog službenika Petra Kneževića, za kojeg se sumnja da se njegov glas čuje na spornim audio snimcima koji su objavljeni u medijima.

Predsjednik Odbora Milan Knežević kazao je da su dokumenti Europola potvrdili sumnje da su djelovi vlasti, policije i tužilaštva srasli sa organizovanim kriminalom u Crnoj Gori.

On je kazao da je možda bilo razloga da se sjednica Odbora sazove i povodom slučaja Miloša i Vesne Medenice.

Dodaje da je zabrinjavajuće da je bivši GST skrivao dokumenta Europola od kolega.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da je pitao Abazovića da podijeli inforamcije šta u policiji radi Ljubo Milović i zašto se protiv njega ne okonča postupak, s obzirom da je suspendovan već duže vrijeme.

”Nemamo tačne informacije da li se Lazović i Milović nalaze u zemlji. Treba jasno i nedvosmisleno utvrditi jesu li u zemlji ili su prešli granice zemlje. Predlažem da se na saslušanje pozove i gospodin Filip Adžić, kolega turizmolog koji obavlja funkciju ministra unutrašnjih poslova, da bi nam dao neke odgovore jer je bio najbliži saradnik Abazovića. On treba da nam da informaciju da li su ova gospoda i dalje u državi i koje mjere planira da preuzme MUP i UP”, kazao je Martinović.

Poslanik GP URA Miloš Konatar kazao je da se njegova podrška ne dovodi u pitanje kada je u pitanju inicijativa za saslušanje članova Vlade i službenika policije i tužilaštva.

”Bez obzira od koga dolazi ovaj predlog, ja ću ga podržati, kao i predlog da se ministar unutrašnjih poslova pozove na saslušanje”, kazao je Konatar.

On je dodao da je važno da se na ovo saslušanje pozove i novi v.d direktora ANB-a Savo Kentera iz razloga što je Petar Lazović službenik ANB-a.

Poslanik SD-a Ivan Brajović kazao je da treba pokrenuti inicijativu da se ista lica koja bi prisustvovala kontrolnom saslušanju povodom današnjeg predloga, trebaju saslušati u kontekstu afere koja se dovodi u vezu za službenikom PTJ Petrom Kneževićem, čiji se glas navodno čuje na audio snimcima koji su objavljeni u medijima.

Dragan Ivanović iz SNP-a kazao je da je pravi momenat da svi koji su pozvani na saslušanje budu tu i da se od njih čuje sve što se dešava.

”Ovo je pravi primjer, kriminalaca sa predstavnicima vlasti. Normalno da ovaj Odbor treba da da značajan doprinos da se u Crnoj Gori promijeni ambijent gdje su se neki osjećali toliko moćno i sigurno da su toliko bili umiješani u organizovani kriminal”, naveo je ivanović.

Poslanik Demokrata Dragan Krapović kazao je da je jasno da su djelovi institucija srasli sa organizovanim kriminalom, zbog čega su, kako kaže, crnogorski klanovi narasli do mjere da ugrožavaju evropu i čitav svijet.

”Ovo zadnje što se pojavilo je samo formalna spoznaja šta se u stvari dešavalo. Govorili smo o ovome mnogo puta. Ova imena koja su danas pred odborom su pominjana u mnogim prilikama kada smo imali bezbjednosne krize u Crnoj Gori”, naveo je Krapović.

Član DPS-a Predrag Bošković kazao je da treba razdvojiti ko je s kriminalcima komunicirao kako bi spriječio najteža krivična djela i ko je komunicirao iz nekih drugih razloga.

Vladan Raičević iz Pokreta za promjene kazao je da partiji kojoj pripada nije trebao nikakav slobodni portal da im kaže ove informacije koje ukazuju na spregu vlasti i kriminala.

”Mi ćemo podržati inicijativu za saslušanje i pitati neke stvari koje još nisu objavljene”, kazao je Raičević.

O inicijativi za saslušanje povodom slučaja Petra Kneževića


Poslanik DPS-a Danijel Živković kazao je da što se tiče njega i njegovih partijskih kolega, sjednice Odbora u ponedjeljak neće biti ukoliko se ne donese odluka da se održi kontrolno saslušanje i u slučaju pomoćnika komandanta PTJ Petra Kneževića.

”Mislim da se treba držati principijelnog stava. Niko nikog ne osuđuje prije vremena niti stavlja žig tereta koji pripada ili ne pripada. Samo želimo da se odnosimo principijelno prema svakoj situaciji, pa tako i prema ovoj temi policajca Kneževića”, kazao je Živković

Dragan Krapović iz Demokrata kazao je da članovi Odbora iz te partije neće podržati inicijativu za kontrolno saslušanje povodom slučaja Petra Kneževića.

”Mi mislimo da se ove dvije situacije ne mogu stavljati u istu ravan. Imamo snimak koji se pojavio i ne znamo odakle mu je porijeklo i ko ga je načinio. Ne znamo je li montiran ili je autentičan. Imamo činjenicu da se službenik Knežević uredno odazvao istražnim organima i rekao da je snimak montiran. Taj postupak je u toku i tek treba utvrditi da je snimak autentičan. Ako institucije zakažu, Odbor će se pozabaviti tim”, kazao je Krapović.

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović kazao je da neće glasati za ovu inicijativu i da ne želi otvarati priču o Cetinju.

Vladimir Martinović kazao je da se na Odboru čula ucjena iz redova DPS-a da neće biti kvoruma za održavanje sjednice ukoliko se ne usvoje obje tačke dnevnog reda.

Sjednicu je sazvao predsjednik Odbora za odbranu i bezbjednost Milan Knežević.

“Dok sam još koji dan predsjednik Odbora za bezbjednost, imam obavezu da čuvam ovo malo Crne Gore što je ostalo. Ako je išta više i ostalo od nje”, naveo je ranije Knežević na Tviteru.

Podsjećamo, portal Libertas je objavio da se u dokumentima Europola službenici policije Petar Lazović i Ljubo Milović navode kao članovi kavačkog kriminalnog klana.

Uprava policije saopštila je da će, povodom teksta portala Libertas da su Lazović i Milović članovi kriminalnog klana Kavač, javnost biti detaljno obaviještena po okončanju policijsko-tužilačke aktivnosti.

Ostavite komentar

Komentari (0)