test

UŽIVO: Abazović: Nije istina da se nisam javio Ibrahimoviću, Damjanović: Planirano 54 miliona eura prihoda od zakona koji nisu ni predloženi

Standard

13/09/2022

11:39

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici raspravlja o rebalansu ovogodišnjeg budžeta, dok bi, kako je ranije najavljeno, parlament trebalo da ga razmatra krajem mjeseca.

Na današnjem dnevnom redu sjednice naći će se Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu, Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o zaduživanju Crne Gore za 2022. godinu.

Premijer Dritan Abazović kazao je nije tačna informacija da se nije javio ministru kapitalinih investicija 15 dana.

“Ne znam da li ministar zna moj broj telefona, mislim da je do 19. znao moj broj i komunicirao je mnogo puta”, istakao je Abazović.

Kako je dodao, još jedna obaveza Ministarstva kapitalnih investicija je prijedlog borda direktora kompanije To Montenegro.

Damjanović: Očekujem da rebalans budžeta bude jednoglasno usvojen na Skupštini

Ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović kazao je da se nada da će rebalans biti jednoglasno podržan u parlamentu.

“Tako ćemo pokazati da smo odgovorni”, kazao je Damjanović.Postojala je, kako je kazao, potreba da se ivrši razvnoteža prihoda i rashoda, jer je došlo do velikih rashoda tokom ove godine.

“Potrebno je pokriti nedostajuća sredstva za FZO, Fond PIO, 28 miliona za sektor prosvjete i zdravstva za primanja, za nadomještanje tekuće rezerve i 38 miliona eura na Upravu za katastar i državnu imovinu, to su sredstva koja su predviđena za uvećanje državne imovine”, objasnio je Damjanović.Ove cifre su, kako je istakao, morale biti planirane, a ne da čekaju rebalans.

“Imamo rast prihoda od PDV-a za otprilike 11 procenata, što je posljedica rasta cijena i fiskalizacije, a ne nikakvih famoznih programa”, kazao je on. Ipak, dodaje, bez obzira na to povećanje, imamo pad poreza i doprinosa na zarade, što je posljedica, kako ističe, negativnih politika koje je vodila prethodna administracija.

Damjanović je saopštio da je država uskraćena za 54 miliona prihoda koji su planirani na osnovu zakona koji nisu predložen.i ni donešeni.

“Planirano je 14 miliona Zakonom o energetici, oko markiranja goriva – zakon nije ni usvojen. Planirano 20 miliona eura od poreza na dohodak fizičkih lica o oporezivanju neprijavljeno imovine – nije stvoren zakonski osnov. Planiran prihod od Zakon o porezu na podizanju gotovog novca sa poslovnih računa od pet miliona – ni traga ni glasa od tog akta. Planirano 15 miliona eura o Zakona o igrama na sreću – resorno ministarvo nije predložilo Vladi taj akt. To je 54 miliona eura prihoda, koji nisu smjeli da se planiraju u budžetu”, rekao je Damjanović. 

Zaduženje do 350 miliona eura

“Zaustavljanjem šverca cigareta imamo desetomilionske dobitke”, kazao je Damjanović.Rebalans je, kako je kazao, temelj stabilizacije u Crnoj Gori i dobra podloga za planiranje budžeta za narednu godinu.

“Predlažemo da zaduženje bude do 350 miliona eura”, naveo je Damjanović.Abazović je kazao da se određeni planirani prihodi nijesu realizovali jer je planirano u prazno.

“Vrlo je lako trošit, teško je zarađivat. Crna Gora treba da stvara nove vrijednosti”, istakao je on.Kako je dodao, građani Crne Gore plaćaju najjeftinije gorivo.

“Takse smo uveli samo superbogatim ljudima, ostalim građanima pomažemo. Idemo po principu da pomažemo onima kojima je to potrebno”, kazao je Abazović.Ljekova nema, kako je kazao, ali oni pokušavaju sve što je u njihovoj moći da obezbijede.

“Dragi građani, mi dajemo sve od sebe”, kazao je on.

Podsjećamo, Vladina Komisija za ekonomsku politiku i finansijski sistem (KEP) dala je juče zeleno svjetlo na Nacrt izmjena i dopuna Zakona o budžetu za ovu godinu, koji je pripremilo Ministarstvo finansija.U dokumentu se navodi da se izmjene i dopune Zakona o budžetu Crne Gore za ovu godinu donose usljed povećanja izdataka na različitim budžetskim pozicijama.

U cilju uravnoteženja budžeta, nedostajuća sredstva za finansiranje tog povećanja izdataka obezbjeđuju se uvećanjem primitaka u okviru pozajmica i kredita.

Predlogom izmjena i dopuna Zakona o budžetu za ovu godinu, planirani su rashodi budžeta u iznosu od 2,69 milijardi eura i u odnosu na Zakon veći su 191,33 miliona eura ili 7,7 odsto, prije svega usljed generisanja dodatne potrošnje mandatornog karaktera, kao i korekcije očekivanja kada su u pitanju prihodi budžeta.

U odnosu na Zakon o budžetu, izdaci tekućeg budžeta uvećani su 52,6 miliona eura na 1,07 milijardi eura , budžeta državnih fondova 97,96 miliona eura na 932,91 milion eura, transakcije finansiranja 25 miliona eura na 353,97 miliona eura, rezerve 18,2 miliona eura na 85,69 miliona eura , dok je kapitalni budžet umanjen 2,5 miliona eura na 239,97 miliona eura.

Prihodi budžeta u ovoj godini projektovani su u iznosu od 1,93 milijarde eura ili 36 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je u odnosu na prvobitno planirane manje 3,7 miliona ili 0,2 odsto.

Najznačajnija odstupanja bilježe se kod poreza na dodatu vrijednost koji je veći 81 milion eura ili 11 odsto, poreza i doprinosa na zarade koji su manji 52,5 miliona ili 8,4 odsto, kao i akciza koje su manje deset miliona eura ili 3,7 odsto.

Ukupni izdaci budžeta uvećani su 191,33 miliona eura na 2,37 milijardi eura i dodatna potrošnja je iskazana u okviru potreba uvećanog izdvajanja troškova mandatornog karaktera.

Dodatna potrošnja odnosi se dominantno na nedostajuća sredstva Fonda za zdravstveno osiguranje 38,6 milion eura, zatim 36 miliona eura za potrebe Fonda PIO, kao i nedostajuća sredstva za zarade 28,5 miliona eura.

Kako je precizirano u dokumentu, na osnovu projektovanih trendova prihoda i rashoda do kraja ove godine, nedostajuća sredstva za ovu godinu iznose 756 miliona eura.

Navedeni iznos planirano je da bude obezbijeđen koristeći sredstva na depozitima države, iz postojećih kreditnih aranžmana i iz novog zaduživanja u iznosu od 350 miliona eura, koji je definisan u Predlogu izmjena Odluke o zaduživanju Crne Gore za ovu godinu.

Ostavite komentar

Komentari (0)