Smijenjen Aleksa Bečić

Skupština Crne Gore večeras je razriješila Aleksu Bečića sa funkcije predsjednika parlamenta. O prijedlogu za razrješenje Bečića izjašnjavalo se 79 poslanika, za razrješenje je glasalo 43, dok je protiv bilo 36 poslanika.
Smijenjen Aleksa Bečić

Skupština Crne Gore razrješila je predsjednika parlamenata Aleksu Bečića. Inicijativu opozicije za razrješenje Bečića podržalo je 43 poslanika, protiv 36 poslanika. 

Za smjenu Bečića glasala su 43 poslanika opozicije i koalicije “Crno na bijelo”.

Protiv su bili Demokrate, Demos, DF, PzP, SNP, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i Radnička partija.

Bečić prilikom prozivke za glasanje kazao je da se neće izjasniti.

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković nije bio u sali prilikom glasanja.

Bečić je izabran za šefa parlamenta 23. septembra 2020. godine.

Tada je za njegovo imenovanje glasalo 45 poslanika, protiv je bio jedan poslanik, dok je praznih listića bilo 25.

Na čelu parlamenta do izbora novog predsjednika biće potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić (DF).

“Iz mog ugla nisam privilegovan ovom iznuđenom pozicijom i trenutnim statusom. Shodno Poslovniku ovaj posao ću raditi najbolje što umijem do izbora novog predsjednika. Nije mi drago što je danas moj prijatelj Aleksa Bečić razriješen sa ove dužnosti. Zahvaljujem mu se na uspješnoj saradnji i vođenju ovog poštovanog doma…”, rekao je Bulajić

Prema Poslovniku Skupštine Crne Gore (član 16), ako je predsjedniku parlamenta prestao mandat prije isteka vremena na koje je biran, njegovu dužnost, do izbora novog predsjednika, vrši potpredsjednik Skupštine iz kluba poslanika koji ima veći broj poslanika.

Potpredsjednici Skupštine su Branka Bošnjak (Pokret za promjene – PzP), Strahinja Bulajić (Demokratski front – DF) i Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka – BS), pa će Bečića zamijeniti Bulajić, jer DF ima više poslanika od PzP i BS.

U Poslovniku (takođe član 16) piše i da će u slučaju prestanka funkcije predsjedniku Skupštine prije isteka vremena na koje je biran, parlament na istoj, a najkasnije na narednoj sjednici, započeti postupak izbora novog šefa Skupštine.

Potpredsjednica parlamenta Branka Bošnjak dala je pauzu od deset minuta, kako bi se poslanici pripremili za glasanje.

19.1719:50

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je, u završnoj riječi, rekao da je ova sjednica pokazala ono na šta je sa Demokratskom ukazivao.

„Najponosniji jesam što sam ovako odgovornu funkciju obavljao na način da se od mog djelovanja, rada rezultata, nikada nije zastidjela prvo moja porodica, niti ijedan građanin i politički subjekt u Crnoj Gori. Sve što sam radio, radio sam vjerujući da radim najbolje i isključivo za Crnu Goru“, rekao je Bečić.

Da je, kako je naveo, do izborne volje građana, ne bi mogao biti smijenjen.

„Da je do date riječi, takođe ne bih mogao biti smijenjen. Sjećam se da se sa DPS-om neće ići, da se neće ići sa ovakvim DPS-om…“

Podsjetio je i na izjavu Dritana Abazovića da ne bi glasao za smjenu Bečića.

Bečić je rekao da će biti smijenjen ne zbog rezultata, nego zato što će se pogaziti osnovni demokratski principi i izborna volja građana.

„Smjena političkom silom je za mene ogromna čast. Ovim je konstituisana nova većina i prekrojena izborna volja građana“.

On je poručio onima koji su odlučili da prekroje izbornu volju građana „vidimo se na sudu naroda“.

„Može se prekrajati i političkom silom smjenjivati, ali se sud naroda ne može izbjeći“.

Bečić je rekao da je na mnogo toga ponosan, mnogo je naučio, ali je žalostan što je vidio da mnogi pojedinci i političari usmjeravaju politiku od trenutka i onome što je profitabilno, ne žele pogledati u prošlost da vide da li su i oni sami nekad bili u poziciji onoga koga danas kritikuju.

Rekao je da je ponosan i na Sporazum iz septembra 2020. i da je veći dio njega nastao u njegovom kabinetu u prostorijama Demokrata.

„Ponosan sam što sam bio na braniku tog sporazuma“.

Zabrinjava ga, kaže, put kojim ide Crna Gora jer nijesu bitna kadrovska rješenja u pravosuđu već okupljanje oko nekog broja koji znači neku političku trgovinu.

Tek će dani pred nama potvrditi sve ono što su imali priliku da čuju građani – kazao je Bečić.

On je rekao da je 23. septembra položio zakletvu da će poštovati poslovnik i da će služiti isključivo narodu i državi Crnoj Gori.

Tu riječ sam održao i ponosan sam na to. Obećao sam neke ciljeve koje će za četiri godine izvršiti ovaj saziv. Ponosan sam što nakon godinu i po dana mogu reći da je najveći dio tih ciljeva 10 procentno ostvaren – dodao je Bečić.

Nije mu sporno, kako kaže, što je podnijeta inicijativa za njegovu smjenu.

Ja sam neko ko je bio dugogodišnji opozicionar. Znam šta je značilo i kako je bilo biti opozicionar u Crnoj Gori u teškim vremenima. Osjetio sam šta znači politički revanšizam. Zato kada sam došao na ovu funkciju želio sam da pokažem svojim primjerom, prema zaposlenima u ovom visokom domu, da je prošlo to vrijeme. Zato sam ponosan zato što niko za godinu i po dana nije dobio otkaz, niko nije pitan koje je vjere ili nacije. Kasnije sam kao javni funkcioner prošao mnogo toga. Vode se krivični postupci da sam praćen, prisluškivan, fabrikovane su mi afere, vodio sam dugogodišnje sudske sporove i na kraju pobjeđivao sam. Tako da ne očekujem od bivšeg režima i opozcije da navija za moje rarješenje – naveo je Bečić.

19:14

Nimanbegu je odgovorio Kneževiću da će se demantovati kad-tad.

Ono što imamo u Crnoj Gori, vi danas omalovažavate. Mi smo išli naprijed od 1990. Sjećam se kad je u Podgorici trebalo razmisliti da li ćete se predstaviti kao Genci, ili Goran. Vi to niste doživljavali – naveo je Nimanbegu.

19:10

Poslanik DF-a Milan Knežević kazao je da je izlaganje Nimanbegua dokaz da Skupština liči na psihijatriju.

Vi ishvaliste Aleksu Bečića, samo što ga ne zvaste za kuma, niste podržali inicijativu, ali ćete glasati za njegovu smjenu. Gdje je tu principijelnost, ljudskost i tačnost? Imam osjećaj, gospodine Nimanbegu da su Vas progubili iz 20godišnje kome i da su Vas sad uveli u Skupštinu, čas tamo čas ovamo. Aja znam da ste bili tamo, potpredsjednik Skupštine i koalicioni partner DPS-a. Milan Knežević i DF neće doći na Vaše makar ga kokotom orali, niti Vi možete da nas prevaspitavate na način na koji mislite da može da se realizuje politička prevara – rekao je Knežević.

19:05

Poslanik Force Genci Nimanbegu ponovio je da će glasati za smjenu Bečića, ali je pojasnio zašto je jedini poslanik opozicije koji nije potpisao inicijativu za rarješenje predsjednika parlamenta.

Uradio sam to iz dva osnova: iz ljudskog jer se nije znalo na koji način ćemo ići naprijed. Aleksa Bečić je pokazao razumijevanje za manjinske politike. Drugi je politički razlog – tada je u meni bilo nade da Demokrate mogu biti dio budućeg rješenja. Ali dijalog nije postignut. Jasno je da padom Vlade Krivokapića, pala cijela koalicija. Ona se urušila, ne našom zaslugom, ali mi kao opozicija težimo tome da oformimo vlast koja će voditi Crnu Goru naprijed – objasnio je Nimanbegu.

On je rekao da je ova Vlada vjerovatno pala na Cetinju koje svima mora biti upozorenje.

18.55

Vladimir Joković (SNP) odgovorajući Milačiću rekao je da je ovo prvi put da se javlja na ovakve insinuacije i izmišljotine.

„Nijesam mislio da ću odgovarati nebitnim likovima“.

Kazao je da mora da objasni ko je Marko Milačić – da je prvo pisao da su Naser Orić i Ratko Mladić braća po zlu, pa je ljubio zastavu Republike Srpske, glasao za nezavisnost Crne Gore, pa išao u Beograd…

„Oni koji su promijenili toliko ideologija, toliko partija, podržavalaca, nijesu nivo SNP-a ni moj nivo, ali moram zbog građana da objasnim“, kazao je Joković koji je zatim izašao iz sale prošavši iza Milačića što je izazvalo smijeh i aplauz u sali.

Milačić je rekao da je Joković pobjegao i da je napustio salu kao i u petak. Kazao je da je Joković iznio niz neistina.

Milačić je optužio SNP da je dogovorio i broj mjesta u novoj Vladi, a i da je DF kumovao izdaji.

18:57

Milačić je konstatovao da je Joković nakon izlaganja “pobjegao” skupštinske sale, kao i u petak kada se glasalo o nepovjerenju Vladi.

Ali ostaće upamćeno da su određene kolege iz početne parlamentarne većine, dok se dešavala najveća istorijska izdaja u Crnu Goru, pričali o intrigama i neistinama o meni – rekao je Milačić.

18:43

Poslanik Prave Marko Milačić odgovorio je Radunoviću da će ih uvijek pozivati na proteste zbog građana.

Sjećate li se 25. decembra kada je dan prije početka litija donijet Zakon o slobodi vjeroispovijesti. I tada sam vas pozivao da izađete na litije, i tada nijeste izašli i tada ste gušili narod – naglasio je Milačić.

On je poručio da je DF u političkom smislu “kumovi” memoranduma i ove izdaje.

Ko je rušio Vladu? Vi. Takođe, priča da su policajci zaključavali marice – to je na nivou Informera i medija koje sada kontrolišete, dodao je Milačić.

On je optužio DF da zloupotrebljavaju srpstvo.

Nijesu Vam valjali Vesna Bratić, Aleksandar Stijović, Zdravko Krivokapić, a sada ćete ih od blata praviti – naglasio je Milačić.

On je kazao da je DF ostao dužan Pravoj Crnoj Gori 200.000 eura.

Radunović se bavio intrigama i nečijim ženama. Neka Vam je srećno rušenje Vlade i Skupštine – poručio je Milačić.

18:39

Poslanik DF-a Slaven Radunović je poručio Marku Milačiću da ne proziva Front za proteste, poručujući da će znati sva Crna Gora za poteze tog političkog saveza kad donese odluku.

Policajci su zaključavali marice po Podgorici da ne biste Vi uskočili. Vama je lična promocija na prvom mjestu, a vama nije. Mi ne izlazimo na proteste da bi branili nečije fotelje, a naročito ne članova porodice.

On je istakao da je Milačić sa trećeg mjesta je dobio na listi “Za budućnost Crne Gore” potrčao i napustio klub poslanika čim je došlo do prvog najblažeg spora između DF-a i premijera Zdravka Krivokapića.

Jer je premijer gledao da obezbijedi da nema većine za smjenu i najlakše mu je bilo sa jednim poslanikom. I od tog dana generalni sekretar Vlade je gospođa Milačić, naveo je Radunović.

18.30

Poslanik Prave Marko Milačić pozvao je poslanika GP URA Miloša Konatara da objasni na šra je mislio kada je izjavio da je su oni izgubili ako Bečić ostane na čelu Skupštine.

18:15

Poslanik Prave Marko Milačić kazao je da na sceni prevrat.

Kada djelovi parlamentarne većine mijenja vlast sa opozicijom to se zove politička korupcija i izdaja. Tek ćete slušati takve riječe kolege iz Ure. Mi više nemamo parlamentarnu većinu, ona je pala u petak. Ovo je samo dodatak. Šta još vi treba da uradite da shvatite nema više razgovora sa Urom, naveo je Milačić.

18:00

Poslanica Ure Božena Jelušić kazala je da manjinska vlada ne znači povratak DPS-a na vlast.

Nije primjereno da nas optužuju za nešto što nije istina. Vidjetećete u narednim danima. Bilo je nemoguće ne biti protiv politike DPS-a prije izbora. Našoj grupaciji crkva ništa nije pomogla, pomogla je DF-u, možda Demokratama- navela je Jelušić.

17:45

Poslanik Demokrata Dragan Krapović kazao je da se tokom rasprave vidjelo sve o čemu su pričali prethodnih mjeseci.

Svi znaju da je Bečić problem za novu koaliciju. Znate li kako se to zove o onome što smo pričali prije izbora – to je izdaja i prodaja volje građana Crne Gore, naveo je Krapović.

17:30

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da se fingiraju razgovori u okviru vladajuće većine.

To potvrđuje prepiska sa Vajber grupe Ure, u kojoj se navodili da im Bečić smeta zbog pravljenja većine sa DPS-om. Sve je to prekrajanje izborne volje, naveo je Koprivica.

Dodao je da je smjena Bečića i smjena parlamentarne većine.

17:22

Poslanik BS-a Ervin Ibrahimović odgovorio je Bečiću da je amandmansko rješenje te partije bilo mnogo bolje.

Čuvajmo se oštrih riječi jer ovo gledaju građani. Naučimo se grešaka iz istorije, nemojte crtati mete manjinama, nemojte podizati tenzije, poručio je Ibrahimović.

17:18
Snažno sam se zalagao da potpredsjednik Skupštine bude iz reda manjinskih partija
Predsjednik parlamenta Aleksa Bečić je rekao da se snažno zalagao da izmijeni Poslovnik i da jedno potpredsjedničko mjesto bude zagarantovano za poslanika iz manjinskih stranaka, kazao je Bečić.

Nakon toga smo čuli da je to usvojeno kao amandman Bošnjačke stranke. 23. decembra 2020. godine grupa od pet poslanika, predstavnika pet poslaničkih klubova parlamentarne većine podnijela izmjene i dopune Poslovnika, a za ovlašćenog predstavnika ovlastila Moma Koprivica. U tom prijedlogu je predložena i normirana ova norma koja omogućava da jedno potpredsjedničpko mjesto pripadne nekom iz manjinskih partija. 28. decembra smo razmatrali taj akt, došaop je amandman BS-a kojom su tražili da taj potpredsjednik bude iz reda manjinske partije koja je najviše glasova osvojila na parlamentarnim izborima. Međutim, imajući u vidu sa poslanici BS-a nijesu prisustvovali kad se glasalo o predlogu akta, nije ni razmatran njihov amandman već je prihvaćeno ono što je bilo stanovište predlagača da potpredsjednik Skupštine iz manjinskih partije bude onaj koga predlože svi poslanici koji dolaze iz manjinskih partija, poručio je Bečić.

17:15

Poslanik DF-a Predrag Bulatović odgovorio je Ibrahimoviću da je njegova odgovornost dana veća nego Dritana Abazovića.

Vaša je veća, jer ste predstavnik bošnjačkog naroda – poručio je Bulatović.

17:10

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović rekao je da je sa Bečićem imao izvanrednu saradnju, te da nijedan poslanik njegove partije nije remetio rad parlamenta. Ne spori, kako je rekao, da je Bečić dobro predvodio sjednice, ali napominje da se sad stvara nova većina.

Elementarna pravila politike je da onaj koji ima većinu on će i predsjedavati ovdje. Mi ovdje nijesmo ni protiv koga usmjereni, ne krijemo se od nikoga, imao sam obavezu da podržim inicijativu za razrješenje predsjednika Skupštine, sve drugo bi bilo skrivanje iza nekog drugog – naveo je Ibrahimović.

16:48

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović kazao je da mu se ne sviđaju svi politički potezi Bečića, ali da ne postoje razlozi za njegovu smjenu.

Gospodine Bečiću moram da kažem da ste bili dobar predsjednik i da nijednog razloga za Vašu smjenu nema. Nijeste prekršili Poslovnik, smiješno mi je naprosto da Aleksa Bečić nije evropski političar, nađite nešto kreativnije. Gospodo potpisnici, POSP je glasovima evropskih parlamentara odao priznanje ovom čovjeku, rekao je Bulatović.

On je istakao da je BVečić jedini pokrenuo parlamentarni dijalog, “osporavan upravo od onih koji će da formiraju manjinsku vladu”.

Notorna neistina koja se čula u obrazloženju predlagača vezano za Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu. Cijenjeni Strahinja Bulajić je sve činio da započne dijalog, koji su kočili DPS i njegovi sateliti – dodao je Bulatović.

16:40

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da će ta stranka glasati za razrješenje.

Iako se poslovnički radi o tajnom glasanju vjerujem da neće biti neprincipijelnih dogovora i da će doći do smjene zakonodavne vlasti, rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, najveća zamjerka Bečiću je što je iz političkih i partijskih razloga zaustavio evropske integracije Crne Gore.

16.30

Poslanik URA Miloš Konatar kaže da nam je neophodno ubrzanje na EU putu. “Ta manjinska Vlada bi na tom putu dala doprinos, zajedno sa parlamentom. U toj Vladi neće biti DPS-a, oni se ne vraćaju na vlast. Ali moramo da sarađujemo sa svima, ako hoćemo da mirmo Crnu Goru”, rekao je Konatar. 

Pad Vlade nije apokalipsa, izabraćemo novu ili idemo na izbore. Nije danas neka apokalipsa, izabraćemo novog predsjednika ili predsjednicu parlamenta”, istakao je on.

Kako je rekao saopštiće i ekskluzivu:

“Važno mi je zbog građana da kažem da novi predsjednik ili predsjednica Skupštine neće biti iz DPS-a.

Crna Gora smo svi mi i ne možemo ostati vječito podijeljeni 41/40, rekao je Konatar.

Kazao je da je prepiska koja se pojavila na društvenim mrežama iz jedne od Vajber grupe Ure autentična.

Ja sam ponosan što se ta prepiska pojavila jer nijeste mogli da vidite nijednu ružnu riječ za naše političke protivnike, rekao je Konatar.

16:20

Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković apelovao je na sve da se smire strasti.

“Otvoreni smo za dogovor, ništa još nije završeno. Tražimo rješenje, da vidimo što ćemo, da prevaziđemo politička rivalstva”, rekao je Joković.

Nije sudnji dan niti ovog parlamenta niti bilo čije karijere. Gospodine Bečiću imali smo više razloga da vas ne izaberemo nego da vas smijenimo. Razumijete našu poziciju, kazao je Joković.

Dodao je da nema razloga da glasaju za smjenu Bečića.

Ali, kada pričamo o svemu što se dešavalo mislim da smo od početka iznevjerili volju građana. Niko nije glasao da budu ministri oni koji su bili i da ne budu oni koji su učestvovali na izborima, naveo je Joković.

“Vodili ste parlament na zadovoljavajući način, nemamo razloga da vas smijenimo”, rekao je Joković. 

Kazao je da ništa nije dogovoreno o manjinskoj vladi.

Svi ti spiskovi koji se pojavljuju ko će biti premijer, a ko ministar, nijesu tačni, rekao je Joković.

16:10

Branko Radulović iz PzP-a citirao je naslov pjesme – “Don’t cry for me Argentino”, aludirajući na sve ovo što se dogodilo i učinak u prethodnih godinu i po dana.

“Građani Crne Gore gore glavu. Nemojte euforično ni slaviti niti padati u depresiju za onim što se desilo prethodne nedjelje. Moralo se desiti”, poručio je Radulović.

Prema njegovim riječima, parlamentarna većina mora da se restartuje.

“Da počnemo novi početak na pravim osnovama, na nečemu što je građanska i evropska Crna Gora”, istakao je Radulović.

Kazao je da je inicijativa za smjenu Bečića besmislena.

Aleksa Bečić je dobar čovjek. U kontekstu dešavanja koje smo i mi sami opstruirali, najviše se napredovalo ovdje i on je najviše napredovao. Sa njegovom smjenom taj put do Brisela biće trnovitiji a možda i nedostižan- naveo je Radulović.


15:55

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović tražio je nakon izlaganja poslanice BS kaznenu repliku, navodeći da se u negativnom kontekstu pominjao Bečić.

Potpredsjednica parlamenta Branka Bošnjak zamolila je da reakcija bude proceduralna.

Martinović je kazao da je predsjednik Turske Redžep Erdogan saopštio tokom posjete Crnoj Gori da Bečić doprinosi multivjerskom skladu.

15:38

Poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić kazala je da su Demokrate umjesto evropske pozicije preuzeli desne pozicije uz populistički diskurs.

“Predsjednik parlamenta je svoju državnu poziciju koristio za partijsku, do mjere da su internet platforme Skupštine pretvorene u platformu za promociju Demokrata i njihovog predsjednika”, kazala je Strujić Harbić.

Dodala je da Bečić nije pokrenuo dijalog u parlamentu sa ciljem mirenja podijeljene Crne Gore.

“Bečić nije ispunio povjerenje koje smo mu dali prilikom izbora i smatramo da je logično da mu sada to povjerenje uskratimo”,navela Strujić Harbić.

15:25

Poslanik Demosa Miodrag Lekić je rekao da je protiv izglasavanja nepovjerenja predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću.

“Uloga DPS-a u ovom procesu je još iza kulisa i nije poznata. U institucionalnom smislu je pogrešno da se bavimo smjenom predsjednika Skupštine. Nijesam pobornik protesta, ali oni su realnost i desiće se. Imajte u vidu da mi sada nemamo Vladu koja je stabilna. Ulazimo u riskantnu situaciju ako hoćemo da “obezglavimo” i Skupštinu”, rekao je Lekić.

15:10

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović kazao je da su imali dobru saradnju sa Bečićem.

“Onda se postavlja logično pitanje zašto to činimo? To radimo iz jednog razloga principijelnog – parlamentarna većina koja je izabrala Bečića više ne postoji. Ta većina je prestala da postoji u petak i bilo bi neprirodno da većina koja je izabrala premijera i predsjednika parlamenta Bečić ostane na toj poziciji”, pojasnio je Šehović.

Dodao je da nakon izglasavanja nepovjerenja Bečiću, Crna Gora ulazi u novu fazu u kojoj nema pravo na grešku.

“To znači da treba se formira nova evropska većina od 49 poslanika koja će značiti da ćemo lakše doći do željenih reformi. Što se SD tiče da bismo bili dio te većine, moramo oko nekih stvari da se dogovorimo”, rekao je Šehović.

14:56

Demokratski front je pokazivao spremnost na dogovor, rekao je jedan od lidera DF Milan Knežević. On je dodao da je ta politička grupacija i nakon smjene Bečića spremna na dogovor.

“To ja naša obaveza zbog građana koji su nam dali podršku. Svi smo na predizbornim skupovima govorili da nećemo praviti nikakve aranžmane sa DPS-om. Zato očekujem da pokažemo odgovornost i državničku spremnost i da sačuvamo izbornu volju u okviru većine. Ako treba neka naši razgovori budu otvoreni za javnost jer nemamo šta da krijemo. Sa nama ste uvijek bili načisto. Isključimo sujete i lični narativ”, rekao je Knežević.

Prema njegovim riječima, nije suština priče funkcija Bečića.

“Svađao sam se sa mnogima ali to nije razlog da ne sjednemo za sto nakon sjednice. DPS smo porazili na izborima i nemamo pravo da ih vratimo. URA ne može da relativizuje činjenicu da smo pobijedili na talasu litija i dominantno srpskog naroda. Još jednom vas pozivam da budete dio dogovora koji će značiti poštovanje izborne volje”, kazao je Knežević.

Dodao je da ako se iznevjeri izborna volja doći će do protesta u svim gradovima.

14:44

Sjednica je nastavljena nakon više od sat vremena pauze. Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković, u ime predlagača, kazao je da je logično da opozicija podržava smjenu vlasti.

“Prethodnih 14 mjeseci često smo govorili da je to period izgubljen za Crnu Goru. Izgubljeni jer smo vidjeli kako su se ponašali. Taj proces je prolazio nadgornjavanjima i ucjenama. Izgubljeni su jer je Crna Gora došla u veliku krizu. Tu odgovornost jednaku imaju i čelni ljudi izvršne ali i zakonodavne vlasti”, naveo je Živković.

Dodao je da u parlamentu nije pokrenut dijalog o ključnim procesima.

“Drugu stvar zbog koje smo podnijeli inicijativu je i reforma izbornog zakonodavstva. Tu nije ništa urađeno. Ne mislim da je samo odgovornost u toj oblasti na predsjedniku parlamenta, ali on je najodgovorniji za dijalog koji je izostao”, naveo je Živković.

Kazao je i današnje zasjedanje važno jer se, kako je dodao, pokazuje odgovornost prema građanima.

“Smjenom Vlade Zdravka Krivokapića doveden u pitanje i legitimitet predsjednika parlamenta. DPS će glasati za razrješenje Bečića i za smjenu svih segmenata vlasti koje ne žele da budu dio rješenja i ubrzavanja procesa pristupanja Evropskoj uniji”, poručio je Živković.

13:20

Poptredsjednica parlamenta Branka Bošnjak dala je pauzu kako bi se održala sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine kako bi se dogovorili o nastavku rada.

13:18

Bečić je kazao da je osnovno pitanje šta su liste obećale građanima u kampanji.

“Da li ste gospodine Konatar bilo gdje saopštili biračima da ste spremni da pravite većinu sa DPS-om i da razrješavate ljude iz većine sa DPS-om. Nikada to nijeste saopštili niti dobili mandat vaših birača. Zato je to prekrajanje izborne volje”, naveo je Bečić.

13:16

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković kazao je da ta stranka nema kome da se izvinjava.

“Što se nas tiče neka se napravi nova Vlada u okviru iste većine, ne trebaju nam nikakve funkcije. Apelujem na sve da se nađe rješenje i ostane aktuelna većina”, naveo je Joković.

13:09

Poslanik Konatar Bečiću je poručio “nema razloga za nervozom”.

“Nemojte da branite izbornu volju, barem ne ovih 20 000 koji su glasali za nas. Spreman sam da preuzmem odgovornost za svoje i odluke političkog subjekta kojem pripadam”, rekao je Konatar.

“Ako ste već citirali Marko Miljanova a onda govorili sve suprotno, ne vidim potrebe za tim. Nemojte da branite izbornu volju 20.000 građana koji su nas glasali. Dozvolite nama da branimo tu volju”, naveo je Konatar.

Kazao je da je juče Bečić rekao da je spreman da se izvini građanima.

“Ne treba da se izvinite građanima, nego nama”, kazao je Konatar.

12:58

Bečić je kazao da se vidjelo da postoji većina da se razriješi sa mjesta predsjednika Skupštine.

-Vjerujem da vam je kolega Konatar odagnao sve sumnje. Ja i Konatar se znamo duže nego ja i Abazović. Poštovani kolega Konatar, ako će kad biti Marko Miljanov biće to danas. Vidjeli ste koliko je meni stalo do moje funkcije. Ali mi je stalo do izborne volje građana. Pokazao sam odgovornost. Tvrdili su mnogi da ću opstruirati, uvijek sam bio na braniku poštovanja i Ustava i Poslovnika- naveo je Bečić.

12:50

Danijel Živković (DPS) je pozvao na poštovanje poslovnika.

“Utvrđen je dnevni red, znaju se pravila. Imali ste godinu i više da se dogovorite i znamo kako je to prošlo. Mi smo protiv prekida i pauze”, rekao je Živković

12:48

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić je rekao da se Bečić stavio u nezgodan položaj.

“Treba danas da raspravljamo o razrješenju Bečića. Većina je već izgubljena padom Vlade”, rekao je Milačić.

On je dodao da je danas trenutak istine i da ne treba dati ni sekund da se rade zaulisne radnje.

12:40

Poslanik pokreta URA Miloš Konatar se saglasio stav predjednika Skupštine da on nema problema da se razgovara i rasptravlja o njegovom razrješenju.

“I ja imam obavezu da branim dignitet i dostojanstvo potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića. Kada je bilo priče o glasanju za smjeni Abazovića DF je jasno rekao da će glasati za. Niko im nije rekao da su izdajnici. Ne mislim da je korektno nekoga nazivati izdajnikom, korumpiranim čovjekom, a onda reći ja neću glasati za smjenu tog čovjeka sa DPS-om”, rekao je Konatar.

On je pozvao Demokrate da ne blokiraju državu zbog nečije fotelje.

12:37

Radunović je odgovorio Bečiću da nije riječ samo o njegovoj funkciji već i o sudbini cijele koalicije. “Unaprijed imate našu podršku da nastavite svoj posao, ali nemojmo da presuđujemo sad o tome da je ovo kraj koalicije i prekrajanje izborne volje građana. Zato vas molim da ne opstuirate davanje pauze”, rekao je Radunović

12:35

Andrija Popović je rekao da je predlaganje pauze nepotrebna opstrukcija rada parlamenta

“Nemojte da kršite poslovnik. Mi smo usvojili dnevni red. Sjednica se može odložiti deset, petnaest minuta i to je to”, rekao je Popović

12:29

Predsjednik Aleksa Bečić je rekao da ako nekom iz parlamentarne većine treba vremena da kaže da li isključuje mogućnost stvaranja nove skupštinske većine onda je pauza razumljiva.

“Djeluje mi apsurdno da nekom treba vrijeme da se ispoštuje volja 208 hiljada građana”, rekao je Bečić.

Kazao je da sve može dozvoliti, osim dvije stvari.

-Da izdam one koji su mi dali povjerenje, i da se neko igra sa mojim imenom. Apsurdno mi je da nekom treba vrijema da li je spreman da sačuva izbornu volju građana. Ako je nekome potrebno neko vrijeme od pet, deset minuta da se razabere i odluči da li će ostati unutar parlamentarne većine, ali neka druga igranja sa mojim imenom neću dozvoliti- naveo je Bečić.

12:27

Miodrag Lekić je podržao predlog DF-a o odlaganju sjednice za petak.

“Smatram da će to biti odbrana demokratskih pravila i ovaj pregled je racionalan i on će omogućiti transparentnost. Niko nikoga ne spašava, nijedna koalicije ne mora biti zauvijek”, rekao je Lekić

12:23

Slaven Radunović (DF) je u ime DF-a tražio da se sjednica pauzira i da se da šansa dijalogu i da se nastavi u petak.

“Treba još jednom da razgovaramo i da sve međusobne nesporazume riješimo”, rekao je Radunović.

On je dodao da ukoliko nema dogovora do petka da predstavnici Ure nastave pregovore sa onima sa kojima su počeli.

12:10

Boris Bogdanović je u proceduralnoj intervenciji tražio da se o dnevnom redu poslanici izjasne prozivkom jer, kako je rekao ovo nije obična smjena. On je još jednom najavio proteste ukoliko se smijeni Bečić.

Iz Socijalističke narodne partije i Demokratskog fronta najavili su da neće glasati za smjenu Bečića, dok je funkcioner URA-e Zoran Mikić kazao da će imati konsultacije unutar koalicije i da će od toga zavisiti kako će glasati.

Predlog za razrješenje potpisalo je 38 poslanika Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno.

Ukoliko se danas Bečić smijeni parlamentom će do izbora novog predsjednika rukovoditi Strahinja Bulajić iz DF-a.

Prema Poslovniku Skupštine Crne Gore ako je predsjedniku parlamenta prestao mandat prije isteka vremena na koje je biran, njegovu dužnost, do izbora novog predsjednika, vrši potpredsjednik Skupštine iz kluba poslanika koji ima veći broj poslanika.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

RAĐENOVIĆ ODMJERAVA PRISTAN U LEPETANIMA: Prvo kupi, pa onda mjeri

OTKRIVENO ČIME SE BAVIO UBIJENI ESKOBAR: Blindirao obična vozila, pa ih PRODAVAO LJUDIMA IZ PODZEMLJA

UP POKUŠAVA DA RASVIJETLI PRIJETNJE UPUĆENE ĐUKANOVIĆU I NJEGOVOJ SUPRUZI: Biće tebi Đukanoviću da ćeš sa svojom Lidijom visiti kao Benito sa ljubavnicom Clarom Petacci

STANDARD vam donosi šest torbi za sva vremena