Marić generalni sekretar Vlade, u Abazovićevom kabinetu Rašović, Sekulović, Šoć…

Vlada Crne Gore je na današnjoj konstitutivnoj sjednici imenovala novog generalnog sekretara, Borisa Marića, ali i kompletirala premijerov kabinet sa nekoliko imena sa kojima je sarađivao i kao potpredsjednik prethodne vlade. Imenovani su i članovi tri Vladine komisije.
Marić generalni sekretar Vlade, u Abazovićevom kabinetu Rašović, Sekulović, Šoć…

Premijer Dritan Abazović je na početki sjednice kazao da put nove vlade neće biti lak, ali da su ministri nesebično dali sebe da se urade neke dobre stvari za Crnu Goru

”Volio bih da sve sjednice budu efikasne i da vrijeme trošimo na značajne stvari, otvorenim dijalogom, kako bi donijeli najbolje odluke za građane. Sjednica je otvorena za javnost, i vas pozivam da budete dostupni za javnost i da sve što nije podložno zakonskim preprekama stavite na uvid”, rekao je Abazović na Konstitutivnoj sjednici 43. Vlade Crne Gore. 

On je rekao i da u Vladi sjede ljudi koji ništa ne duguju građanima.

Iskazao je želju, ukoliko tehnički bude moguće, da se buduće sjednice Vlade održavaju ranije od 11 časova, kako je to bila dosad praksa.

Abazović je ministre zamolio da se odazivaju na pozive skupštinskih tijela kako bi obrazlagali politike za koje su resorno zaduženi.

Na sjednici je saopšteno da će Uredba o organizaciji rada državne uprave, nakon formiranja novih ministarstva u aktuelnoj vladi, biti utvrđena nakon sjednice Komisije za politički sistem koja se očekuje naredne sedmice, a onda i usvojena u četvrtak.

Odlučeno je da generalni sekratar nove Vlade bude pravnik i nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu pravde Boris Marić, a šefica kabineta premijera Ana Rašović. U Abazovićevom kabinetu će se naći i Sergej Sekulović koji će biti savjetnik za unutrašnju politiku i unutrašnji sistem, savjetnik za pravna pitanja Ivo Šoć, savjetnik za medije Miloš Perišić i savjetnik za digitalne medije Radivoje Koprivica.

Ministar bez portfelja, Zoran Miljanić dobio je zaduženje za oblast borbe protiv korupcije, a Adrijan Viuksanović za oblast inkluzije, zaštite ljudskih prava i promociju antidiskriminacionih politika.

Imenovani članovi komisija

U Komisiju za politički sistem i unutrašnje poslove imenovani su Raško Konjević, Marko Kovač, Ranko Krivokapić, Jovana Marović, Filip Adžić, Miomir Vojinović, Maraš Dukaj, Fatmir Đeka, Maša Vlaović, Vasilije Lalošević, Zoran Miljanić, Boris Marić i Slavica Bajić.

U Komisiji za ekonomsku politiku i finansijski sistem su Vladimir Joković, Goran Đurović, Ervin Ibrahimović, Aleksandar Damjanović, Admir Adrović, Dragoslav Šćekić, Ana Novaković Đurović, Biljana Šćepanović, Adrijan Vuksanović, zamjenik generalnog sekretera Vlade (koji treba da bude izabran) i Dragoljub Nikolić.

Komisiju za kadrovska i administrativna pitanja činiće Filip Adžić, Maraš Dukaj, Raško Konjević, Vasilije Lalošević, Ana Rašović i Boris Marić.

Čelnik Komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda je Zoran Miljanić, a Komisije za raspodjelu djela srededstava iz tekuće budžetske rezerve Ervin Ibrahimović.

Ministar odbrane i potpredsjednik Vlade, Raško Konjević je sugerisao da je važno da Vlada dobije informaciju koja bi mogla da podstakne otvaranje političkog dijaloga.

”Već duže vremena imamo blokadu u pravosudnim institucijimama i mislim da bi nadležna ministarstva mogla da pripreme infomramciju koja bi mogla da postluži kao osnov za podsticanje Skupštine da se uđe u jedan do prioriteta ove vlade. Kao i da vidimo kako sa Skupštinom dogovoriti da dođemo do izbornog zakonodavstva koje bi moglo da nam obezbijedi ključna privremena mjerlia za poglavlja 23”, rekao je Konjević na sjednici.

Istakao je da je i vrijeme i za Zakon o Vladi te da to treba biti tema na sjednicama komisija i Vlade te da treba utvrditi međuresornu radnu grupu koja treba da radi na tom aktu.

Sudski sporovi i odluke prethodne Vlade

Poručio je da je bitno dobiti i informaciju koja se tiče sudskih sporova o implementaciji zakona u oblasti obrazovanja.

”Mislim da javno debatovanje bivše ministarke i aktuelne zaštitnice imovinsko-pravnih odnosa neće donijeti korist za građane. Mislim da je vrijeme da saznamo koliko je iznos potencijalnih sudskih troškova. Da u resornom smislu vidimo što bi bilo najracionalnije u tom segmentu. Vlada koja je juče, posljednjeg dana svog mandata, donosila neke odluke koje su donesene suprotno propisima. Iniciraću to na komisiji, ali samo želim da danas upoznam članove vlade o nekim temama koje ćemo otvarati”, rekao je Konjević

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Sjutra saslušanje Sekulovića, Vukšića, Novovića i Brđanina povodom prijetnji u “gluvoj sobi”

Abazović: Nema kalkulacija sa prozapadnim putem, Crna Gora najbliža opciji da zadrži postojeći sastav Vlade

Smijenjen Aleksa Bečić

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Doktorica Đuranović prijavila prijetnje pištoljem u IJZ

POLICIJA OBEZBJEĐUJE 22 LIČNOSTI: Kovač odbio zaštitu, Bečiću i bivšim ministrima ukinuta, u toku procedura oko Zdravka Krivokapića

FOTO: Vučićeva supruga “ukrala šou” na inauguraciji predsjednika Srbije

Ovo je radna verzija Temeljnog ugovora koji su uskladile Vlada i SPC